Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Tērbatas gājēju ielas atklāšanā masveidā neievēro distancēšanos, atcelts koncerts

Piektdien Rīgā, Tērbatas gājēju ielas atklāšanas pasākumā, apmeklētāji masveidā neievēroja Covid-19 dēļ noteiktos distancēšanās noteikumus, tāpēc organizatori pārskata plānoto programmu un nepieciešamības gadījumā ir gatavi pilnībā atcelt kultūras un izklaides notikumus, aģentūrai LETA pavēstīja Rīgas domes pagaidu administrācijas vadītāja padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Jana Jentkus.

Tērbatas vasaras iela tika plānota kā gājēju iela ar dažiem neliela mēroga kultūras pieturpunktiem. Viņa skaidroja, ka, apzinoties situācijas risināšanas nepieciešamību, tiek pārskatīta plānotā programma un tiek veiktas izmaiņas. Nepieciešamības gadījumā organizatori būšot gatavi pilnībā atcelt kultūras notikumus. "Organizatori izskata iespēju par Tērbatas ielu kā efektīvu gājēju un velobraucēju ielu bez kultūras notikumiem," pauda Jentkus.

Sākotnēji administrācijas pārstāve informēja, ka, ņemot vērā klausītāju skaitu vakar, organizatori ir atcēluši Matīsa Čudara uzstāšanos sestdienas vakarā, uzsverot, ka apmeklētāju drošība ir prioritāra. Vēlāk pašvaldība paziņoja, ka sestdien tiek atcelti visi plānotie kultūras pasākumi Tērbatas ielā un iela vienkārši paliek atvērta gājējiem un velobraucējiem.

"Aicinām iedzīvotājus būt atbildīgiem un rūpēties par savu drošību - ievērot divu metru distanci un nedoties tajās vietās, kur gadījuma veidā veidojas īslaicīgi cilvēku sablīvējumi," pauda Jentkus.

Pēc viņas vārdiem, lai veicinātu drošu distancēšanos piektdien grupas Carnival Youth uzstāšanās laikā, Rīgas Pašvaldības policija (RPP) uzraudzījusi koncerta apmeklētājus, "kontrolējot un uzrunājot klātesošos par distances ievērošanu". Tāpat arī mākslinieki pēc organizatoru lūguma no skatuves vairākkārt atgādināja par piesardzību, aicinot arī izretoties. Kā apliecina video un fotofiksācijas sociālajos tīklos, distancēšanās gan panākta netika.

Jentkus pauda, ka arī pirms gājēju jeb "vasaras ielas" atklāšanas un tās laikā iedzīvotāji regulāri tika aicināti parūpēties par savu drošību un ievērot visus noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Pēc organizatoru novērojumiem, mākslinieku uzstāšanos vēroja ap 400 cilvēku. Pēc RPP vērtējuma, kvartālā, kur norisinājās grupas Carnival Youth uzstāšanās, ievērojot epidemioloģiskās drošības noteikumus, varēja atrasties līdz 500 cilvēki.

RPP sabiedrisko attiecību pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA stāstīja, ka uz koncerta norises laiku Tērbatas ielā tikuši norīkoti visi Rīgas centrā esošie brīvie policijas resursi, un apmeklētāji tikuši brīdināti, ka ir jāievēro savstarpējā distance. Tāpat policija lūdza mūziķiem starp dziesmām atgādināt par distancēšanās nepieciešamību.

Diemžēl interese par pasākumu bija pārāk liela, tādēļ daudzi apmeklētāji ignorēja policijas aizrādījumus, sacīja Sadovskis.

Pašvaldības policija vērsusies pie pasākuma rīkotājiem ar vairākiem ieteikumiem, kā plānot turpmākos pasākumus.

Tikmēr veselības ministre Ilze Viņķele (AP) plāno pirmdien, 20.jūlijā plkst.15.30 aicināt uz sarunu Rīgas pagaidu administrāciju, "lai klātienē izskaidrotu epidemioloģiskās drošības ierobežojumus un novērstu riskus turpmāk". Savukārt Attīstībai/Par (AP) Rīgas mēra amata kandidāts Mārtiņš Staķis izteicies, ka koncertu rīkošana, ja nevar nodrošināt distanci, nav pieļaujama. "Uzskatu, ka Rīgas pagaidu administrācijai būtu jāpārskata ielā plānoto pasākumu plāns. Jāatceļ norises, kur nevar nodrošināt distanci," mudinājis politiķis. Sociālajos tīklos cilvēki gan pauduši viedokli, ka notikušais ir pašas AP atbildība, jo Rīgas pagaidu administrāciju saista ar šo partiju, kuras ministrs Juris Pūce bija vadošais Rīgas domes atlaišanas jautājuma virzītājs valdošajā koalīcijā.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) savukārt paziņoja, ka Valsts policija "nāks palīgā RPP un pastiprināti patrulēs, kā arī reģistrēs materiālu un izskatīs administratīvo atbildības pakāpi organizatoram". "Covid-19 krīzē atbildība par tās ierobežošanu reiz ir sadalīta līdzvērtīgi un tā iespējama vien tad, ja visas puses to dara - lēmumu pieņēmēji, noteikumu uzraudzītāji un sabiedrība. Neesmu policejiskas pieejas piekritēja, jo ticu, ka efektīvākā tomēr ir sadarbība," izteikusies Viņķele.

Kā ziņots, piektdien Tērbatas ielā norisinājās vairāki "vasaras ielas" atklāšanas pasākumi, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā. Vakarā kopā ar Tērbatas ielas iedzīvotājiem ielas atklāšanu ieskandināja Carnival Youth koncerts. Koncerta laikā un pēc tā daudzi cilvēki sociālajos tīklos pauda sašutumu par to, ka koncertā nav ievērotas distancēšanās prasības.

Rīgas pašvaldība eksperimenta veidā pirmo reizi realizē pilsētas vasaras ielas ideju, uz vienu mēnesi atvēlot Tērbatas ielu gājējiem, riteņbraucējiem, tirgotājiem un nedēļas nogalēs - kultūras notikumiem.

Tērbatas ielai noteikts dzīvojamās zonas statuss, pastāstīja Rīgas domes Satiksmes departamenta Satiksmes organizācijas un projektu vadības pārvaldes priekšniece Rudīte Reveliņa. Dzīvojamās zonas statuss nozīmē, ka transportlīdzekļiem, kas pa ielu drīkstēs pārvietoties, tas jādara ar ātrumu, kas nepārsniedz 20 kilometrus stundā. Pa ielu var pārvietoties operatīvais un preču piegādes transports, kā arī iedzīvotāji, kas dzīvo Tērbatas ielā. Vienlaikus pašvaldība aicina preču un citas piegādes attiecīgajā dienā veikt līdz plkst.10.

Transporta piekļuve katram ielas kvartālam nodrošināta tikai no vienas puses, uzsvēra Reveliņa, aicinot iepazīties ar satiksmes izmaiņu shēmu pašvaldības mājaslapā.

Tāpat transportlīdzekļi joprojām drīkst šķērsot ielu krustojumos. Satiksmes departamenta pārstāve uzsvēra, ka ceļu satiksmes noteikumus arī gājēju ielā neviens nav atcēlis, tāpēc gājējiem šķērsot krustojumus atļauts tikai pie zaļā luksofora signāla.

papildināta visa ziņa

 

 

 

Top komentāri

Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Ai! Ai! Ai! Nu kas to būtu domājis!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Zane
Z
Cik stulbiem gan jābūt šī pasākuma organizētājiem, lai tādu situāciju neparedzētu! Gluži vai kā kovidballīšu rīkotāji!
ļuļa
ļ
kāds pārsteigums! un tagad visai latvju tautai iekštelpās būs jāvalkā maskas, tā tam būs būt!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas