Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Uz AB dambja uzstāda valstī augstāko un lielāko Latvijas karoga mastu

Rīgā uz AB dambja uzstādīts monumentālā Latvijas karoga 60 metrus augstais karoga masts, pirmo reizi testēšanas nolūkā tajā paceļot arī 20x10 metrus lielo Latvijas karogu. Līdz ar karoga masta uzstādīšanu, projekta būvniecība ieiet noslēdzošajā fāzē – tuvākajās nedēļās eksperti veiks lielizmēra karoga masta slodžu pārbaudes un mērījumus. Tāpat arī tiks veikti teritorijas labiekārtošanas darbi.

Eksperti līdz objekta nodošanai ekspluatācijai pārbaudīs karoga pacelšanas mehānismu, tā funkcionalitāti, kā arī karoga ekspluatāciju dažādos laikapstākļos. Tieši tāpēc šobrīd lielizmēra Latvijas karogs ne vienmēr būs pacelts un periodiski to no 60 m augstā karoga masta nolaidīs lejā.

Karoga masts, kura svars pārsniedz 14 tonnas, ir balstīts uz sešiem 24 metru dziļumā līdz dolomīta slānim ieurbtiem dzelzsbetona pāļiem 75,3 kubikmetru apmērā. Virs pāļiem ir izbūvēts monolīti betonēta dzelzsbetona pamatu režģžogs 47,5 kubikmetru apmērā, kas kalpo par pamatu karoga mastam. Līdz objekta nodošanai ekspluatācijā norisināsies testēšanas darbi.

Kā norāda biedrības Latvijas karogs valdes priekšsēdētājs Rihards Kols, šis ir viens no nozīmīgākajiem projekta brīžiem: "Aiz muguras ir intensīvs un ārkārtīgi sarežģīts darbs – monumentālā Latvijas karoga masts ir Latvijā unikāla inženiertehniska būve, un esmu gandarīts, ka visi iesaistītie nepieciešamos būvniecības un inženiertehniskos darbus paveikuši atbilstoši visaugstākajiem kvalitātes standartiem."

Latvijas karogs ir unikāls ilgtermiņa projekts. Tā ietvaros līdz Latvijas simtgades sagaidīšanai 2018. gadā uz AB dambja, Rīgā, uzstādīs Latvijā augstāko monumentālo Latvijas valsts karogu. Projekta realizēšana galvaspilsētā tiek īstenota, pateicoties privātiem ziedojumiem, nepiesaistot valsts un pašvaldības līdzekļus. Pēc karoga masta izbūves Rīgā, tas tiks nodots Rīgas domes īpašumā, kas tālāk uzņemsies visus objekta apsaimniekošanas un uzturēšanas darbus.

Projekta Latvijas karogs vizualizāciju un tehniskā projekta izstrādi Rīgai veicis SIA Projektēšanas birojs ARHIS arhitekta Andra Kronberga virsvadībā.

Top komentāri

Daiga Bindere
D
Šorīt agri braucu uz lidostu. Bija tik skaisti - karogs plīvo uzlecošas saules staros! Prieks! Paldies idejas autoriem un īstenotājiem!
Kārlis
K
Iespaidīgi un smuki, paldies ziedotājam! p.s. protams kur nu bez suņpurņu smilkstēšanas, kā parasti.
:)
:
nabadziņiem 5 kolonnas krievnacistiem , šis , kā ar sirpi pa olām :D
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas