Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

70.dzimšanas dienu atzīmē viens no izcilākajiem latviešu ārstiem Bertrams Zariņš

22. jūnijā 70. dzīves gadskārtu atzīmē viens no visu laiku izcilākajiem un ietekmīgākajiem latviešiem uz zemeslodes, ārsts profesors Bertrams Zariņš. 

Bertrams Zariņš ir Massačūsetas sporta medicīnas un ortopēdijas profesors, kurš bijis ASV olimpiskās izlases galvenais ārsts, tai skaitā galvenais ārsts olimpiskajās spēlēs. Kopš 1976. gada ir NHL hokeja komandas The Boston Bruins, no 1982. gada amerikāņu futbola komandas The New England Patriots, bet no 1996. gada– futbola komandas The New England Revolution (MLS) galvenais sporta ārsts, bet vairākas reizes bijis arī basketbola komandas The Boston Celtics galvenais sporta ārsts. Bertramam Zariņam ir vairāk nekā 20 dažādu līgu čempionu gredzeni, kas pēc uzvaras līgā tiek ne tikai sportistiem, treneriem, bet arī galvenajam ārstam. Pekinas olimpiskajās spēlēs bija vadošais konsultējošais ortopēds. 

Dažādu starptautisku un nacionālu profesionālo organizāciju un asociāciju ilggadīgs valdes loceklis (International Arthroscopy Association, American Academy of Orthopaedic Surgeons Committee on Sports Medicine, AAOS Committee on Arthroscopy Education u.c.). Vairāk kā 20 medicīnisko žurnālu redkolēģiju loceklis un žurnāla Bone and Joint Surgery konsultējošais redaktors. Vairāku medicīnas grāmatu autors līdzautors un redaktors. Latvijas Zinātņu akadēmijas ārvalstu biedrs, Latvijas Zinātnes padomes neatkarīgais starptautiskais eksperts.

1989. gadā Bertrams Zariņš izdomāja, pie Ministru Prezidenta Edvīna Breša pierādīja, bet vēlāk organizēja Pirmo pasaules latviešu ārstu kongresu. Viņš pat noorganizēja pirmo čarterreisu uz Rīgu no Helsinkiem, kas atveda Rietumvalstu latviešu ārstus, un tā bija pirmā Rietumvalstu lidmašīna, kas nosēdās Rīgas lidostā. Kopš 1989. gada Latvijas ārstu kongress notiek ik četrus gadus, pulcē vairāk nekā 3000 dalībniekus, un Bertrams Zariņš allaž ir viens no kongresu rīkotājiem. 

Bertrams Zariņš Latvijā atveda jaunas ceļa un pleca ārstēšanas metodes, t.sk. pirmais Rīgā veica artroskopiju, bet daudzus kolēģus pēc tam apmācījis šajā jomā. Arī Valdis Zatlers ilgstoši mācījies pie Bertrama Zariņa. 

Bertrams Zariņš kopā ar savu brāli, profesoru Kristapu Zariņu katru gadu pasniedz ārvalstu studiju stipendijas jauniem ārstiem, kas dodas mācīties uz ārvalstīm. Šī gada trīs stipendiju kopapjoms bija 18 tūkstoši dolāru, un vidēji šāda summa katru gadu divdesmit gadu garumā no paša kabatas. 

Doma baznīcas un vēlāk– Ņujorkas latviešu draudzes mācītāja Richarda Zariņa dēls Bertrams Zariņš dzimis 1942. gada 22. jūnijā Tukumā, kopā ar ģimeni bēgļu gaitās nonācis ASV, kur medicīnisko izglītību guvis  State University of New York, Upstate Medical Center in Syracuse. Vispārējās ķirurģijas rezidentūru beidzis Johns Hopkins Hospital in Baltimore. Gandrīz visu darbīgo mūžu pavadījis Bostonā, kur universitātes klīnikā izstrādājis daudzas jaunas ķirurģiskas ārstniecības metodes, bet praktiski strādājis ar pasaules vadošajiem sportistiem.

Kad 2004. gada ASV prezidenta vēlēšanās Džons Forbss Kerijs (John Forbes Kerry) neveiksmīgi noleca no automašīnas platformas, no kuras bija teicis priekšvēlēšanu runu, aizķēra roku un sarāva pleca locītavas saites. Viņš lidoja pāri visai Amerikai pie Bertrama Zariņa, naktī operēja plecu, bet jau nākošajā vakarā uzstājās pilnīgi citā ASV štatā ar nākamo runu. Diemžēl Kerijs nekļuva par ASV prezidentu, kaut skaitliski par viņu nobalsoja vairāk amerikāņu nekā par Džordžu V. Bušu. Bertrams Zariņš ar smaidu uzņēmās vainu par Kerija zaudējumu, jo prezidenta kandidāts pēc operācijas neesot gana veiksmīgi mājis ar slimo roku saviem atbalstītājiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē