Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Statoil: Vai tiešām gaidāms dīzeļmotoru noriets Eiropā?

Volkswagen skandāls, krāpjoties ar atsevišķu dīzeļmotoru patieso izmešu daudzumu, raisījis dažādas runas, tostarp arī par dīzeļmotoru norietu.

SIA Statoil Fuel & Retail Latvia degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis komentē:

"Virkne mediju ekspertu izteikuši prognozes par iespējamo dīzeļmotoru norietu Eiropā, kuru varētu veicināt konstatētie pārkāpumi koncerna Volkswagen ražotajās automašīnās. Uzskatu, ka šobrīd nav pamata šādiem apgalvojumiem galvenokārt divu iemeslu dēļ: pirmkārt, lielākā daļa automašīnu ražotāju veiksmīgi pierādījuši, ka tiek galā ar emisiju prasībām, vienlaikus saglabājot konkurētspējīgu automašīnu pārdošanas cenu. Otrkārt, neviens no ekspertiem nepiemin dīzeļdegvielas automašīnu ekspluatācijas šķidrumu AdBlue, kas tiek izmantots nu jau ne tikai smagajām, bet arī vieglajām automašīnām."

Viņš skaidro, ka AdBlue galvenais mērķis ir sašķelt kaitīgās izmešu gāzes – slāpekļa oksīdus – nekaitīgās vielās – ūdens tvaikā un slāpeklī.

"Līdz ar to esmu pārliecināts, ka ražotāji turpinās attīstīt automašīnas ar dīzeļmotoriem, protams, pievēršot uzmanību arī alternatīviem risinājumiem, tai skaitā spēkratiem ar elektromotoriem un dzinējiem, kas tiek darbināti ar ūdeņradi," paudis Žubulis.

Šīsnedēļas žurnālā Sestdiena lasāms, ka pēc vācu autobūves lepnuma Volkswagen krāpšanās daudzi paredz dīzeļdzinēju norietu. Lielākajā daļā pasaules pasažieru automašīnas ar dīzeļdzinējiem jau līdz šim bija nišas produkts, bet Eiropā tie ir ļoti populāri degvielas ekonomijas un zemā oglekļa dioksīda izmešu līmeņa dēļ. Analītiķi prognozē, ka skandāla dēļ daudzās pasaules valstīs varētu ieviest striktākus dīzeļdzinēju emisiju standartus, kas palielinās autobūvētāju ražošanas izmaksas un līdz ar to arī automašīnu gala cenu.

Jau pašlaik automobiļi ar dīzeļdzinējiem ir dārgāki nekā auto ar benzīna dzinējiem, bet industrijas pārzinātāji lēš, ka nopietnāki emisiju noteikumi katra spēkrata cenu varētu sadārdzināt par aptuveni 600 eiro. Tādēļ daļa autoražotāju varētu pārtraukt ražot spēkratus ar dīzeļdzinējiem, izvēloties ieguldīt naudu elektromobiļu, hibrīddzinēju vai ar ūdeņradi darbināmu dzinēju izstrādē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē