Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Adijāns: Obama izaicina republikāņus ar eiropeiskām vērtībām

Pirms novembrī notiekošajām ASV prezidenta vēlēšanām izvēle starp kandidātiem Obamu un Romniju reizēm tika salīdzināta kā izšķiršanās starp kolu un pepsi, un šis salīdzinājums bija pamatots.

Obama savos pirmajos četros prezidentūras gados bija spējis tikai nedaudz novirzīties no Buša iemītās taciņas, tādējādi lielos vilcienos piekopjot visai republikānisku politiku. Tikai tagad, pēc atkārtotas ievēlēšanas valsts augstākajā amatā, Obama uzdrošinās ieviest īstas pārmaiņas un savam jaunajam kabinetam ir izvēlējies kandidātus, kas Buša mantojumam varētu pielikt treknu punktu. Tādējādi amerikāņi nav saņēmuši ne kolu, ne pepsi, bet drīzāk tādu kā iesala dzērienu eiropiešu gaumē.

Pirmais, kurš, no neokonservatīvas pozīcijas raugoties, varētu izskatīties pēc neizlēmīga eiropiešu mīkstmieša, ir aizsardzības ministra un Pentagona vadītāja amatam izvirzītais Čaks Heigels. Viņš, kā zināms, Irānas kodolprogrammas ierobežošanai par galveno nostādni izvirza dialogu, nevis konfrontāciju un principiāli neatbalsta preventīva kara līdzekli, šādi atvēsinot Netanjahu un neokonservatīvo domātāju karstās galvas. Der Spiegelžurnālistiem Heigela darbības stilu raksturot ir izdevies īpaši veiksmīgi, secinot, ka viņš drīzāk atgādinot kareivi drēgnā ierakumu grāvī, kurš ir neizpratnē par ģenerāļu un politiķu siltajās istabās pieņemtajiem lēmumiem. «Amerika ir nomaldījusies no ceļa» - tā Heigels.

Obamas izvirzītais finanšu ministra amata kandidāts Džeks Levs pēc vairākiem parametriem drīzāk arī ir eiropietis nekā amerikānis. Netipiski ir tas, ka viņam salīdzinājumā ar vairākiem priekšgājējiem ir visai vājas saites ar Volstrītu, Levs ir vairāk politiķis un mazāk baņķieris. Republikāņiem Džeks Levs nekādā gadījumā negrib piekāpties un plāno turpināt Amerikai netipisko pabalstu un garantētas sociālās apdrošināšanas politiku, kas tik raksturīga Eiropai. No vairākiem avotiem noprotams, ka Volstrīta ar jauno kandidātu nav visai apmierināta un svarīgajā amatā labprātāk redzētu savējo cilvēku. Leva kandidatūra, iespējams, nozīmē soli tuvāk Eiropas stila banku uzraudzības institūcijai.

Ja pirmos četrus savas prezidentūras gadus Baraks Obama pavadīja tādā kā Buša kabineta ēnā, tad tagad visai atklāti republikāņu vaigu ir iepļaukājis demokrātu ādas cimds un izaicinājums uz dueli ir mests. 2008. gada vēlēšanu slogansChange pamazām sāk kļūt taustāms. Sociālo garantiju saglabāšana, pastiprināta diplomātijas līdzekļu izmantošana, militāro izdevumu ierobežošana un privātā īpašumā esošo šaujamieroču problēmas risināšana nozīmē pietuvināšanos Eiropas vērtībām, pasaules policista lomu nobīdot otrajā plānā. Šī varētu būt Eiropas lielā iespēja kļūt par līdzvērtīgāku partneri ASV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē