Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Adijāns: Sīrijas karš - reģiona reliģiskais konflikts

Sīrijas pilsoņu karš pamazām, bet noteikti no politiskā pārtop par reliģisko grupējumu konfliktu. Pretējās pusēs vairs nav atpazīstami liberalizācijas atbalstītāji un autoritārā valdība, konflikts arvien skaidrāk kļūst par aizvietotāju karu šiītu un sunnītu pārstāvēto valstu starpā.

Visai drīz pēc pilsoņu kara saasināšanās kļuva skaidrs, ka tas nav tikai sīriešu iekšējais konflikts un ka te acīmredzot tiek izspēlēta kāda lielāka ģeopolitiskā šaha partija. Ar atšķirīgu devumu vienā pusē nostājās ASV, Eiropa, Izraēla un Arābu līga, bet otrā - Krievija, Ķīna un Irāna. Pilsoņu karam progresējot, arvien vairāk izskatās, ka tradicionālie pretpoli ASV un Krievija viens otru ir neitralizējuši, bet konflikta risināšanā pastiprināti iesaistās apkārtējās Tuvo Austrumu reģiona valstis.

Bez ierastajiem atbalstītājiem Sīrijas pilsoņu karā uz skatuves parādījušies vēl divi ārējie spēlētāji. Asada pusē ar militārām akcijām iesaistīties sākusi šiītu paramilitārā un politiskā organizācija Hezbollah, kura visplašāk ir pārstāvēta Libānā un arī operē tās pierobežā. Lai arī Hezbollah ir salīdzinoši neliels reģionāls spēlētājs, tomēr situācijā, kad Sīrijas valdības armija atkaro arvien vairāk opozicionāru kontrolētās teritorijas, šī iesaistīšanās var būt pietiekami nozīmīgs pavērsiens. Te ir svarīgi pieminēt, ka gan Sīrija, gan Irāna arī ir šiītu kopienas dominētas valstis, pat neraugoties uz to, ka pats Asads ir alavīts.

Pilsoņu kara sākumā opozicionāri pamatā tika pasniegti kā dažādu grupu un slāņu pārstāvji, kurus vienoja vēlme pēc reformām, taču ar katru dienu kļūst arvien skaidrāks, ka opozicionāru kodolu veido tieši sunnīti. Un te jāpiemin otrs ārējais spēlētājs - Katara, kura ir sunnītu dominēta valsts.

Nesen laikrakstā The Financial Times tika publicēts apjomīgs pētnieciskais raksts How Quatar seized control of the Syrian revolution jeb Kā Katara sagrāba varu pār Sīrijas revolūciju. Tajā atklājas līdz šim nenojausts šīs valsts atbalsts Sīrijas opozīcijas spēkiem. Lai arī Katara bija aktīvi iesaistījusies opozīcijas diplomātisko pārstāvju atbalstīšanā, tomēr izrādās, ka sniegtā palīdzība ne tuvu nav aprobežojusies tikai ar to. Laikraksta autori Sīrijas opozīcijai atvēlēto līdzekļu apjomu lēš 3 miljardu dolāru apmērā, Stokholmā bāzētais Starptautiskā miera izpētes centrs SIPRI ziņo par vismaz 70 militāro kravu lidojumiem, kas sūtīti no Kataras uz Turciju. Ieroči tikuši iegādāti Lībijā un vairākās Austrumeiropas valstīs, ar Turcijas slepenā dienesta palīdzību tie tad pa sauszemes ceļiem tikuši nogādāti attiecīgajām opozīcijas kaujinieku grupām, līdzīgs atbalsta punkts izveidots arī Jordānijā. Laikraksts atradis liecības, kuras ļauj secināt, ka nauda pat tikusi izmantota, izmaksājot vienreizējas prēmijas noteiktām opozīcijas kaujinieku grupām. Katara nav baidījusies atbalstīt arī radikālo Jabhad an-Nusrah grupējumu, kurš veidojas par vienu no nozīmīgākajiem opozīcijas spēkiem.

Taču Katara esot tikai otrs lielākais Sīrijas opozīcijas atbalstītājs, pirmā ir Saūda Arābija, kas arī ir sunnītu valsts. Sīrijas pilsoņu karš ir pārtapis ģeopolitiski reliģiskā konfliktā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē