Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Aptauja: No kā Latvijas iedzīvotāji baidās visvairāk

Latvijas iedzīvotāji visvairāk baidās no tuvinieku zaudējuma, kam seko bailes no kara un neārstējamām slimībām, liecina Swedbank veiktās aptaujas rezultāti.Sabiedrības izpratne par riskiem, kas apdraud katru indivīdu, kopš 2011.gada ir būtiski mainījusies. Kaut gan bailes pazaudēt mīļos un tuvos cilvēkus vēl joprojām ir būtiskākās bažas, kas satrauc cilvēkus (70%), šī brīža ģeopolitiskās situācijas ietekmē būtiski ir audzis to iedzīvotāju īpatsvars, kurus satrauc kara draudi.

Ja 2011.gadā šo aspektu akcentēja 35% aptaujāto, šogad – jau 51%. Lēnāk, tomēr augušas arī bailes no neārstējamām slimībām - šogad tās biedē jau 50% iedzīvotāju agrāko 45% vietā. Biežāk no neārstējamām slimībām baidās stiprā dzimuma pārstāvji (53% pret 48%) un rīdzinieki (54%), kā arī iedzīvotāji, kas vecāki par 55 gadiem (57%).Stabilizējoties ekonomiskajai situācijai, nedaudz mazinājušās bažas par darba zaudējumu (no 17% 2011.gadā līdz 13% šogad). Kā drošāka tiek uztverta arī apkārtējā fiziskā vide, kas atspoguļojas vidēji zemākās bažās kļūt par vardarbības upuri (šogad bažas pauž 15%, 2011.gadā – 19%).Tomēr, neskatoties uz dažādu, tostarp dzīvību un veselību apdraudošo, risku uztveres saasināšanos, kopš 2011.gada turpina augt to iedzīvotāju īpatsvars, kas uz vēlāku laiku atliek nepieciešamību meklēt risinājumus šīm bažām. Lai arī nedaudz samazinājies, tomēr to iedzīvotāju īpatsvars, kuri atliek ārsta apmeklējumu vēl aizvien ir augsts – šogad tie ir 35%. Tāpat gandrīz katrs trešais iedzīvotājs (27%) atliekamo darbu sarakstā ierindo finanšu uzkrājumu veidošanu (2011.gadā šādi rīkojās tikai katrs piektais, t.i., 20%), līdzīgi kā sportisku aktivitāšu uzšakšanu (26%). Finanšu jautājumu risināšanas atlikšana ir saistīta ar pieaugošo finansiālās drošības sajūtu - finansiāli aizsargāti šogad jūtas gandrīz ceturtdaļa (24%) iedzīvotāju, kas ir par pusotru reizi vairāk nekā 2012.gadā (15%). Domājot par savu finanšu stabilitāti neparedzētu apstākļu gadījumā, par 7% ir audzis to iedzīvotāju īpatsvars, kas paļaujas uz citu tuvinieku atbalstu – šogad šādas cerības pauž tieši puse aptaujāto. Tai pat laikā šogad par trešdaļu samazinājies to iedzīvotāju skaits (10%), kuri paļaujas uz valsts nodrošinātiem pabalstiem, liecina Swedbank veiktā aptauja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē