Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā 0 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Auditors: Latvijai jārada inovāciju stratēģija valsts mērogā

Pateicoties labvēlīgiem nosacījumiem, Latvijā ir viegli uzsākt biznesu, taču vienlaikus pauda viedokli, ka būtu nepieciešams definēt valsts izaugsmes stratēģiju un uz kurieni tā vēlas virzīties un ir jāizstrādā inovāciju stratēģija valsts mērogā, atzinis audita, nodokļu, juridisko un biznesa konsultāciju uzņēmums SIA PricewaterhouseCoopers (PwC) uzņēmumu tīkla Centrālās un Austrumeiropas reģiona vadītājs Maiks Kubena (Mike Kubena).

Kubena paneļdiskusijā ar nosaukumu "Kur ir investori?"  slavēja Latvijas spēju pārvarēt krīzi, kā arī aicināja apzināties valsts spēcīgās puses un izaugsmes iespējas. PwC reģiona vadītājs rosināja Latviju ieguldīt izpētē un attīstībā, kā arī infrastruktūras attīstībā, kas investoriem ir ļoti būtisks nosacījums lēmuma pieņemšanā, jo rada stabilu un prognozējamu vidi biznesa attīstībai.

Uzstāšanās laikā tika atzīmētas vairākas Latvijas stiprās puses: no Latvijas var piekļūt Eiropas Savienības un pasaules tirgiem, kā arī Latvija ir vārti uz Krieviju un NVS valstīm, Latvijā ir labi izglītots un prasmīgs darbaspēks un laba ekonomiskā izaugsme. Pateicoties labvēlīgiem nosacījumiem, Latvijā ir viegli uzsākt biznesu, taču vienlaikus pauda viedokli, ka būtu nepieciešams definēt valsts izaugsmes stratēģiju un uz kurieni tā vēlas virzīties, piemēram, vai tā vēlas sasniegt Igaunijas līmeni vai arī Latvijas mērķis ir kas vairāk. 

Kubena norādīja, ka, uzturoties Latvijā, nav redzējis neko, kas liecinātu, ka Latvijai būtu kaut kāda inovāciju stratēģija. PwC Centrālās un Austrumeiropas reģiona izpilddirektors minēja arī citas jomas, kurās Latvijai vēl ir jāstrādā, piemēram, nepieciešamas investīcijas infrastruktūrā, jāmazina birokrātija, jāpalielina atklātība un caurspīdīgums, nepieciešama arī pozitīva ārējo tiešo investīciju pieredze. Latvijai ir arī liels ārējais parāds.

Diskusijas laikā Kubena arī sniedza ieskatu ikgadējās uzņēmumu vadītāju aptaujas PwC 17th CEO survey rezultātos, kas norāda uz uzņēmēju lielākajām bažām ne tikai Latvijā, bet arī Centrālās un Austrumeiropas reģionā. Lielākā daļa uzņēmēju šogad izaugsmi saskata esošās tirgus daļas paplašināšanā, kā arī produktu un pakalpojumu inovācijās. Biznesa un ekonomikas izaicinājumu augšgalā atrodas būtiskāko prasmju pieejamības trūkums (74%),  izmaiņas pircēju uzvedībā un paradumos (60%), korupcija un kukuļņemšana (69%). No politiskajiem un valsts pārvaldes lielākajiem izaicinājumiem, uzņēmēji min nodokļu slogu (67%), pieaugošu pārmērīgu regulējumu (67%) un valsts rīcību saistībā ar fiskālo deficītu (67%). 

Kubena ceturtdien kopā ar ĀIPL valdes priekšsēdētāju un CEMEX vadītāju Enriki Garsiju (Enrique Garcia) un starptautiskās inovāciju organizācijas Lead the Future dibinātāju un izpilddirektori Mariannu Abibu-Peču (Marianne Abib-Pech) piedalījās paneļdiskusijā ar nosaukumu "Kur ir investori?".

Ceturtdien, 29. un piektdien, 30. maijā notiek Ārvalstu investoru padomes Latvijā (ĀIPL), kā dalībnieks ir arī PwC tikšanās ar Latvijas Republikas Ministru Kabineta pārstāvjiem. PwC vadošā partnere Latvijā Zlata Elksniņa-Zaščirinska, kura ir arī ĀIPL priekšsēdētāja vietniece uzsvēra, ka tikšanās laikā tiek pārrunāti būtiski Latvijas uzņēmējdarbības vides jautājumi, kas saistīti ar makroekonomiku un nodokļu politiku, investīciju drošību un aizsardzību, veselības aprūpi, kā arī ir plānots runāt par intelektuālā īpašuma aizsardzību. 

Piektdien, 30.maijā tikšanās reizē ar valdības ministriem notika viedokļu apmaiņa par ĀIPL jau iepriekš aktualizētajiem jautājumiem. Diskusijā piedalījās Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība), kas vienlaikus patlaban arī pilda veselības ministres pienākumus, ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP), finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība), tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK), satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība) un kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē