Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Bāliņa: Aicinu ikvienu uzņēmumu, kurš ikdienā izmanto IT sistēmas, neatlikt eiro pāreju uz pēdējo brīdi

Jau kopš gada sākuma uzņēmēji tika aicināti pievērst uzmanību pārmaiņu galvenajiem izaicinājumiem, tostarp tam, ka lielāko daļu no izmaksām un darba apjoma prasīs viņu biznesā lietoto informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmu pielāgošana darbam ar jauno valūtu.

Atkarībā no sistēmu sarežģītības un mēroga pārveidojumi var prasīt arī specializētu IT firmu piesaisti pat vairāku mēnešu garumā. Sabiedrības un lietišķo aprindu informēšana, kā šo procesu veiksmīgi īstenot, patlaban ir arī LIKTA uzmanības lokā, īpaši pievēršoties mūsu prognozētajai "riska grupai" – mazajiem un mikro uzņēmumiem, biznesam reģionos. Arī masu mediji dod nopietnu ieguldījumu problēmas un tās risinājumu izklāstā.

Patlaban ikvienam uzņēmumam ir jārēķinās jau ar to, ka laiks kļūst dārgāks par naudu: jo ātrāk tiek apzināti un ieplānoti nepieciešamie pārkārtojumi IT sistēmās, jo ātrāk tiek pasūtīti speciālistu pakalpojumi – jo lielāka garantija izvairīties no nepatīkamām problēmām gadu mijā un turpmāk. Otrkārt, IT uzņēmumu slodze ar katru brīdi dramatiski pieaugs – tiem, kas patlaban vilcinās rīkoties, var nākties sastapties ar speciālistu ierobežotu pieejamību, kā arī izmaksu pieaugumu par pasūtījumu veikšanu ļoti īsos termiņos. Igaunijas eiro ieviešanas pieredze mūs brīdina: pati galvenā problēma ir cilvēciskā vājība atlikt visu uz pēdējo brīdi.

Tādēļ LIKTA kopā ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru līdz 24. jūlijam rīko uzņēmēju aptauju Vai Tava uzņēmuma IT sistēma ir gatava eiro?, kuras mērķis ir ne tikai noteikt, cik daudz Latvijas uzņēmumu ir uzsākuši IT sistēmu pielāgošanu pārejai uz jauno valūtu, bet arī aicināt biznesa sektoru izvērtēt kurām IT sistēmām veicamas izmaiņas, kāds ir veicamo izmaiņu apjoms un kādā veidā ir paredzēta IT sistēmu testēšana. Svarīgi ir apzināties, ka IT sistēmu modificēšana nebeidzas tikai ar nepieciešamo izmaiņu veikšanu, piemēram, grāmatvedības sistēmām un / vai klientu apkalpošanas sistēmām, – uzmanība ir jāpievērš arī uzņēmumu mājas lapām un citām biznesa platformām internetā, kurās parādās preču un pakalpojumu cenas.

Kā liecina Swedbank iedzīvotāju un uzņēmumu vadītāju eiro gatavības jaunākie indeksa dati, šobrīd uzņēmumu vadītāju gatavības līmenis pārejai uz eiro pēdējo trīs mēnešu laikā ir audzis par 4 indeksa punktiem, taču aizvien liecina par vidēja līmeņa gatavību - 50 indeksa punkti uzņēmumu vadītājiem no maksimāli 100 iespējamajiem. Piekrītu Swedbank ekspertiem, kuri atzīmē, ka šāds gatavības līmenis ir nepietiekams, jo vairumam uzņēmumu jābūt gataviem eiro jau pēc nepilniem trim mēnešiem. Tāpēc aicinu ikvienu uzņēmumu, kurš, darbojoties jebkurā tautsaimniecības nozarē, ikdienā izmanto IT sistēmas, neatlikt eiro pāreju uz pēdējo brīdi, bet gan iespējami ātrāk izvērtēt esošo sistēmu atbilstību nepieciešamo izmaiņu nodrošināšanai un maksimāli izmantot sistēmas izstrādātāja paredzētās iespējas. Savukārt, lai efektīvi saplānotu nepieciešamos resursus un finanses, nepieciešama paralēli notiekošo projektu mijiedarbības analīze – piešķirot eiro migrācijas projektiem augstāko prioritāti un vajadzības gadījumā atliekot zemākās prioritātes IT projektus uz vēlāku laiku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē