Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

DP: Aizliegums nēsāt parandžas atsevišķās valstīs izraisījis vardarbīgas sadursmes

Latvijā ir iespējama diskusija par musulmaņu galvassegu nēsāšanu, taču valstīs, kurās tās aizliegts nēsāt, notikušas vietējo musulmaņu kopienu protesta akcijas, kas atsevišķos gadījumos pāraugušas arī vardarbīgās sadursmēs, norāda Drošības policija (DP).

DP uzskata, ka, ņemot vērā citu valstu pieredzi, kur šis jautājums bijis dienaskārtībā iepriekš, arī Latvijā ir iespējama diskusija par to, vai valstī būtu nepieciešams atļaut vai aizliegt sabiedriskās vietās atrasties musulmaņu galvassegā vai citā seju aizsedzošā apģērbā.

Līdz ar to DP neiebilst pret diskusijām par šo jautājumu, kurās tiktu izvērtēta gan starptautiskā pieredze, gan nepieciešamība pēc iespējamiem ierobežojumiem Latvijā. Tajā pašā laikā DP vēlas vērst uzmanību uz to, ka valstīs, kurās šāds aizliegums ticis ieviests, tas izraisījis vietējo musulmaņu kopienu protesta akcijas, kas atsevišķos gadījumos pāraugušas arī vardarbīgās sadursmēs ar policiju.

Kā ziņots, otrdien intervijā telekompānijas LNT raidījumam 900 sekundes Valsts prezidents Raimonds Vējonis aicināja sākt diskusiju par nepieciešamību aizliegt vai atļaut Latvijā sabiedriskās vietās nēsāt musulmaņu galvassegas un citus apģērbus, kas aizsedz seju.

Pēc viņa teiktā, bēgļu jautājums ļoti labi parādīja, ka mūsu valsts daudzām lietām diemžēl nav gatava. Darba grupai, izstrādājot precīzas vadlīnijas par to, ko darīt ar bēgļiem, var nākties risināt arī jautājumu par parandžu nēsāšanas atļaušanu vai aizliegšanu, un tas būtu jāizlemj jau laicīgi, uzskata Valsts prezidents.

Taujāts, kāds būtu viņa personīgais viedoklis, ja vajadzētu piedalīties minētā jautājuma lemšanā, Vējonis pauda noraidošu attieksmi pret parandžu nēsāšanu sabiedriskās vietās.

Tikmēr Latvijas Islāma kultūras centrā neizprot nedz tiesībsarga Jura Jansona, nedz Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa mudinājumu uzsāk diskusijas par to, vai Latvijā būtu jāaizliedz valkāt tērpu, kas aizsedz seju. Centra pārstāvis Iļja Petrovs Dienai saka, ka parandža ir obligāta gan reliģisku, gan ētisku normu dēļ lielai daļai islāmticīgo visā pasaulē. 

Jautājumu par nepieciešamību ieviest aizliegumu sabiedriskās vietās nēsāt parandžas pagājušajā nedēļā savā valstī aktualizēja Igaunijas sociālās aizsardzības ministrs Marguss Cahkna. Valdības sanāksmē viņš nāca klajā ar priekšlikumu aizliegt Igaunijā valkāt musulmaņu galvassegas un citus apģērbus, kas aizsedz seju sabiedriskās vietās.

Tā mērķis būtu savlaicīgi novērst problēmas, kas sākušās citās Eiropas valstīs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē