Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Dzintars: Mazas izmaiņas koalīcijas modelī un atbildības sfērās ļaus ātrāk izveidot stabilu valdību

Mazas izmaiņas koalīcijas modelī un atbildības sfērās ļaus ātrāk izveidot stabilu valdību, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni šodien žurnālistiem pavēstīja Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.Viņš norādīja, ka Vējonis un Nacionālā apvienība apzinās, ka pēc iespējas ātrāk jāpanāk skaidrība saistībā ar valdības veidošanas procesu.

Dzintars arī apliecināja, ka NA ir ieinteresēta, lai process noritētu pēc iespējas ātrāk. To varētu panākt ar mazām izmaiņām koalīcijas modelī un atbildības sfērās.Tāpat viņš vērsa uzmanību, ka jāstrādā pie valdības deklarācijas un jaunās valdības darbiem, kā vienu no prioritātēm nosaucot demogrāfijas jautājumus. "Tam jābūt trijniekā, pamatotam ar ļoti skaidriem darbiem," viņš sacīja."Nacionālā apvienība joprojām uzskata, ka valdības gāšana notika ļoti savdabīgā veidā, faktiski valdošā partija gāza pati savu premjeru, un radīja zināmu strupceļu," viņš sacīja, piebilstot, ka izeja no tā lielākoties esot pašas Vienotības jautājums.Kā ziņots, Valsts prezidents Raimonds Vējonis sagaida, ka valdošās koalīcijas partijas viņam šodien piedāvās premjera amata kandidātus un koalīcijas modeļus.Vienotība un ZZS līdz šim ir vilcinājušās oficiāli nosaukt premjera amata kandidātus, lai arī ir nosaukti vairāki uzvārdi. ZZS nav vēlējusies uzņemties atbildību savu kandidātu nosaukt pirms Vienotības, savukārt NA ir paziņojusi, ka pašlaik premjera amata kandidātu no savām rindām piedāvāt nedomā.Par savu turpmāko rīcību valdības veidošanā Vējonis līdz šim ir izteicies izvairīgi, aicinot gaidīt gada pēdējo darbdienu, kad būšot redzams, ir vai nav partijām kādi premjera amata kandidāti, un kad arī varēšot lemt par tālāk darāmo.Kā Vējonis stāstīja Latvijas Televīzijai, ja partijas nenāks klajā ar premjera amata kandidātiem, tad turpināsies piemērota politiķa meklēšanas process, kurā daudz aktīvāk būs jādarbojas prezidentam, bet, kā tieši tas notiks, neesot iespējams pateikt.Vējonis uzskata, ka varas sadalījumā Latvijā būtu labi ievērot nerakstīto vienošanos par līdzsvaru augstāko amatu sadalē, līdz ar to premjera amatu vajadzētu saglabāt Vienotībai. Politiķis atzīmēja, ka viņš Valsts prezidenta amatā nonācis kā ZZS pārstāvis, nacionālā apvienība ir Saeimas vadībā, līdz ar to būtu loģiski, ja valdības vadība būtu Vienotības rokās. Prezidents gan atzina, ka šāds amatu sadalījums nav nemaināms un viņa izvēle premjera amata kandidāta nominēšanā būs atkarīga no piedāvātajiem kandidātiem.Šādu amatu dalīšanu intervijā LTV raidījumam _Rīta Panorāma _asi kritizēja politologi Ilga Kreituse un Juris Rozenvalds. Kreituse notiekošo pat nodēvēja par Satversmes graušanu."Latvijā šobrīd tiek praktiski sagrauta Satversme. Caur to, ka Saeimā ievēlētās partijas savstarpēji vienojas un sadala valstī esošās trīs vadošās pozīcijas, kas nedrīkstētu būt," pauda politoloģe.Tikmēr Rozenvalds uzskata, ka šāda amatu "lēņu sistēma" neveicina normālu politisko konkurenci un Latvijai par labu nenāk.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē