Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dzintars: Nozarēm nav jācieš politiķu neveiksmēs

Ar Saeimas deputātu, Nacionālās apvienības Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA) līdzpriekšsēdētāju Raivi Dzintaru sarunājas Māris Zanders.

Fragments no intervijas: 

Ja mazliet pakāpjamies atpakaļ līdz brīdim, kad ZZS sāka formālas un neformālas sarunas ar NA par atbalstu Kučinska kandidatūrai, "nacionāļi" pacilāti pauda, ka no ZZS ir saņemts atbalsts NA pozīcijai ne tikai patvēruma meklētāju, bet arī pilnīgas pārejas uz valsts valodu izglītībā jautājumā. Kopš kura laikā jūs ar "zaļzemniekiem» esat tādi dvēseļu radinieki?

Laikam jāsāk būtu ar to, ka NA nekad nav redzējusi politiskus iemeslus Laimdotas Straujumas demisijas nepieciešamībai. Un, kā mēs šodien redzam, tādu arī nebija, turklāt to saku ne tikai es – šīs partijas politiskais konkurents, bet arī cilvēki pašā Vienotībā. Mēs, protams, varam respektēt to, ja koalīcijas partnerim ir vēlme, kā saka, restartēties, kaut ko mainīt, tomēr mums, mūsu vēlētājiem arī vajadzētu būt zināmai teikšanai par to, kā šis «vingrinājums» tika izpildīts. Un, pirmkārt, mūsu vēlētāju viedoklis liedza mums atbalstīt Solvitas Āboltiņas kandidatūru premjera amatam, otrkārt, mūsu vēlme bija gādāt, lai minētais «vingrinājums» beigtos ar kaut cik pozitīvu iznākumu. Līdzīgi kā prezidents Raimonds Vējonis, arī NA sagaidīja, ka Vienotība būs ļoti ieinteresēta pašas ievārīto putru, cik iespējams, ātri izstrēbt. Mēs arī bijām gatavi šim procesam palīdzēt, bijām gatavi runāt ar kandidātiem, par kuriem Vienotība iekšēji spēj vienoties. Kā mēs zinām, nekas no tā visa nenotika. Attiecīgi, ja mēs gribam, lai vispār un saprātīgā termiņā tiktu izveidota jauna valdība, ir tikai likumsakarīgi, ka mēs sākam apsvērt atbalstu Māra Kučinska kandidatūrai, kuru virza skaita ziņā nākamā koalīcijas frakcija.

Stop. Jautājums bija par kaut ko citu. Premjera amata kandidāts piekrīt NA nostājai virknē jautājumu. Nākamajā valdībā, visticamāk, būs tie paši ārlietu un iekšlietu ministri. Kāpēc jūs domājat, ka ZZS arī pēc valdības veidošanas turpinās atbalstīt tieši NA, nevis Vienotības nostāju?

Simtprocentīgas pārliecības nevar būt, un skaidrs, ka nākamajā valdībā viss nenotiks pēc NA prāta. Tomēr, ja izmaiņas notiek, grēks būtu nemēģināt ielobēt tos jautājumus, kas mūsu vēlētājam ir būtiski. Ja kāds vienošanos pārkāps, tad tā jau būs viņa atbildība. Atceramies, ka savulaik bija dažas vienošanās, kas tika pārkāptas, piemēram, demogrāfijas kontekstā. Un pārkāpējiem bija neērti publiski skaidroties – ka bijuši kaut kādi sakrustotie pirksti aiz muguras utt.

Par valdības veidošanu. NA nevēlas nekādu izmaiņu atbildības sfēru sadalē. Man ir neitrāla nostāja, tomēr kāpēc tā? Laiks iet, varbūt parādās jaunas prioritātes, jauni, tā teikt, talanti. Kaut pilsonis Parādnieks kā labklājības ministrs. Kādēļ jūs tik neelastīgi?

Kaut kādas pārmaiņas jau būs, un, ja mēs skatāmies... Vienotība šodien (18. janvārī – M. Z.) piesauca līdzsvara, taisnīguma nepieciešamību atbildības sfēru sadalē, tad NA kaut vai matemātiski prasītos vēl kāda sfēra.

Oho!

Pēc publiskajā telpā izskanošajām versijām Vienotībai būtu sešas ministrijas, ZZS – ja neskaita premjeru – arī sešas, savukārt Nacionālajai apvienībai – trīs. Līdz ar to brīdī, kad kāds sāk izvirzīt ultimātus un runāt par NA pārziņā esošajām ministrijām, mums ir visas tiesības teikt: pagaidiet, kur tad te ir šis līdzsvars un taisnīgums? Turklāt NA ministriem un nozarēm, kuras viņi pārstāv, nav jācieš par to, ka citi politiķi ir neveiksmīgi izpildījuši savu triku. Mums vispār nav skaidrs, kāpēc, piemēram, no atsevišķu Vienotības politiķu puses tiek uzstādīti ultimāti attiecībā uz Tieslietu ministriju. Ja ir runa par saturu, mēs vienmēr esam bijuši gatavi par šo saturu diskutēt. Vai tie, kuri kritizē Tieslietu ministriju, ir ar Dzintaru Rasnaču runājuši un mēģinājuši argumentēt savu nostāju? Protams, arī tieslietu nozarē ir lietas, par kurām mēs nelepojamies, lai gan nereti cēlonis ir finansējuma trūkums, tomēr mēs arī redzam, ka ir progress. Līdz ar to mēs neredzam pamatu ultimātiem, ja vien to iemesls nav kaut kāda politiska atriebšanās vai greizsirdība. Kādēļ mums jāatsakās no labi iesāktā, lai vēlāk lauri tiktu kādam citam? Toties rodas jauni riski. Piemēram, atgriežas jautājums par partnerattiecību likumu.

ZZS vadītā valdībā? Nu, nu. Jebkurā gadījumā tad ierakstiet to deklarācijā, jūsu piesauktajā bāzē, kuras efektivitātei, cik saprotu, uzticaties.

Bet tad tieši tā – nākam, runājam un vienojamies, nevis sākt ar ultimātiem.

Arī NA vadītajā VARAM gaidāmi tik lekni lauri, ka jums žēl tos atdot citām?

Vēlreiz, kāpēc nozarei ir jācieš no tā, ka kāds ir iedzinis sevi un iestidzis sniega kupenā? Turklāt sarunās starp mums un ZZS nekāda tirgošanās par amatiem nav bijusi, tāda ir vērojama Vienotības gadījumā.

Visu interviju ar Raivi Dzintaru lasiet otrdienas, 19.janvāra, avīzē Diena

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē