Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

FKTK priekšsēdētājs: Bankas sodīšana ir galējais līdzeklis

Bankas sodīšana par pārkāpumiem ir galējais līdzeklis, intervijā aģentūrai LETA sacīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētājs Pēters Putniņš.

Pašlaik Saeimā izskatīšanai galīgajā lasījumā sagatavoti likuma grozījumi, kas paredz noteikt bargākus sodus bankām par pārkāpumiem, kas saistīti ar finanšu sistēmas izmantošanu noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijai. Banku uzraugs skaidroja, ka šie grozījumi un arī sodu apmērs saistīts ar ceturto Eiropas Savienības (ES) AML (anti-money laundering, naudas atmazgāšanas novēršanas) direktīvu, kas jāievieš arī Latvijā. Stājoties spēkā grozījumiem, maksimālais sods būs 10% no bankas apgrozījuma, bet bankās, kurās 10% no apgrozījuma ir līdz pieciem miljoniem eiro, maksimālā soda robeža būs pieci miljoni eiro. Būs iespēja arī individuāli sodīt par AML atbildīgās personas, un arī šajā gadījumā maksimālais soda slieksnis būs pieci miljoni eiro.

Putniņš uzsvēra, ka sods ir galējais līdzeklis. Pirmkārt, sodam ir prevencijas funkcija. "Neviens nealkst likt sodus pa labi un kreisi. Tas ir tikai brīdinošs līdzeklis," sacīja FKTK priekšsēdētājs. Vienlaikus viņš atzina, ka iespēja sodīt tiks izmantota, ja komisija bankās redzēs ļaunprātīgu sistēmas izmantošanu un ļaunprātīgu Latvijas likumu un Latvijas jurisdikcijas izmantošanu negodīgai rīcībai, īpaši gadījumos, kur banka pati iesaistījusies, nevis tikusi izmantota. FKTK vadītājs pieļāva, ka nākotnē gan ES, gan ASV tiks noteikti arvien bargāki sodi par bankas līdzdalību tādās darbībās kā naudas atmazgāšana, palīdzība apiet nodokļu maksājumus un līdzīgās.

Pēdējā pusgada laikā FKTK bankām piemērojusi vairākus bargus naudas sodus par pārkāpumiem. Taujāts, vai tā rezultātā bankas ir mazliet nobijušās un rūpīgāk pievērš uzmanību AML jautājumiem, Putniņš atzīmēja, ka FKTK nolūks nav nevienu biedēt, bet gan sekot, lai bankās būtu atbilstošas sistēmas, kas novērš pārkāpumus AML jomā. "Sākot ar pareizu izpratni, kā bankā tiek pieņemts klients. Ir pagājuši tie laiki, kad bankā kā veikalā durvis ir vaļā un katrs, kurš ienāk, tiek gaidīts. Jābūt tā, ka konts Latvijas bankā ir liels sasniegums un gods. Tas ir pirmais solis. Pēc tam ir ļoti stingri jāseko apgrozījumiem kontos. Visam jābūt nosegtam ar biznesa dokumentāciju, ar līgumiem. Bankai ir jāsaprot katra transakcija un jāstrādā pēc principa: "Ko mēs nesaprotam, to mēs neprocesējam"," sacīja banku uzraugs.

Vaicāts, vai sodītās bankas ir gatavas samaksāt sodus vai cenšas tos apstrīdēt, Putniņš atzina, ka līdzšinējā pieredzē bankas jautājumu izskatīšanas gaitā izlēmušas sadarboties. "Ieņemt destruktīvu pozīciju ir kontrproduktīvi," vērtēja Putniņš un atzina, ka līdz šim FKTK nav tiesvedību par šādiem jautājumiem.

FKTK priekšsēdētājs uzsvēra, ka banku uzrauga mērķis nav par katru cenu noteikt maksimālo soda apmēru. FKTK pozīcija, nosakot sodu, ir atkarīga no tā, vai banka sadarbojas ar komisiju vai nē. Komisijas mērķis ir iegūt pēc iespējas plašāku informāciju. Ja banka sadarbojas, atklāj vajadzīgo informāciju un pēc tam ir ar mieru īstenot trūkumu novēršanas plānu, tad FKTK primāri skatās uz rezultātiem nākotnē un vērtē, kāda banka būs pēc pusgada, gada. Šādā situācijā komisijai ir tiesības samazināt soda naudas apmēru. Lemjot par soda naudas apmēru, komisija izvērtē, cik banka ir gatava investēt naudas līdzekļus, parādīt labo gribu Latvijas valstij nodarītā kaitējuma novēršanā, uzlabot savu pārvaldes sistēmu, IT sistēmas, lai samazinātu risku nākotnē, paskaidroja Putniņš.

Top komentāri

nevis galējais, bet PRIMĀRAIS
n
Kā, tie banku taukmūļi jāžēlo, par ko, Rimkēvičs pirmais jākastrē par Latvijas valsts interešu nodevību. kas tas pat jēdzienu "SĀDĀ" situācija, ja TĀDA ir 26 gadus? Kā var samazināt soda mērus, kuru NAV? Ko darīt ar GOD_MANNU, kas 2 žīdu bankas uz Latvijas Valsts rēķina glāba. Kur bija prezidentūra, Min-kabinets, minetu taisīja?
..
.
Es domáju ,ka banku atbildíbas "latinja" ir jánolaizh stipri zemák,lídz pat parasta lietotája límenim.....bankám ir jáatbild par mákslígi izraisítám finanshu problémám ,kuru rezultátá ciesh parasts strádnieks - zaudéjot darbu,iztikas lídzekljus un gala rezultátá vienígo májokli.
Vkladchiks
V
kad vers ciet to Reitumu banku?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē