Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Gašpuitis: Inflācija atgriezīsies gada otrajā pusē

Šā gada martā, salīdzinot ar 2016. gada februāri, patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,7%. Tomēr, salīdzinot ar pērnā gada martu, patēriņa cenu līmenis bija par 0,6% zemāks. Preču cenas gada laikā pazeminājās par 1,4%, bet pakalpojumiem tās pieauga par 1,6%. Aplūkojot detalizētāk, lielāko ietekmi uz cenu līmeņa pieaugumu veidoja cenu kāpums tabakas izstrādājumiem (0,15 procentpunkti), alum (0,13 p.

p.), alkoholam (0,1 p.p.) un farmaceitiskajiem produktiem (0,1 p.p.). Savukārt lielāko samazinošo ietekmi veidoja cenu kritums dabasgāzei (-0,14 p.p.), pienam, sieram un olām (-0,16 p.p.), siltumenerģijai (-0,5 p.p.), kā arī degvielai (0,92 p.p).Šā gada inflācijas perspektīvas saglabājas pietiekami nenoteiktas. Tam pamatā ir mainīgie ārējie faktori, jo īpaši energoresursu cenu svārstības, kas lielā mērā arī diktēs inflācijas atgūšanās tempu. Naftas cenas pieaugums inflāciju nedaudz atdzīvinās. Taču strauji kāpumi prognozēti šogad netiek, un jebkurš pieauguma efekts inflācijā parādīsies pakāpeniski. Tāpat gada otrajā pusē no gada inflācijas sāks dzist naftas cenu krituma ietekme. Visticamāk, ka ļoti niecīgs pieaugums būs vērojams pārtikas cenās, kas jau parādās februārī un martā. Straujāks cenu kāpums turpināsies pakalpojumu cenās. Tas līdz šim līdzsvaroja preču cenu kritumu. Tomēr pēdējā laikā pieauguma temps ir palēninājies, kas var liecināt par uzņēmēju piesardzīgumu vērtējot patērētāju vēlmi, spēju pieņemt potenciālo cenu pieaugumu. Turpmākajos mēnešos gada inflācija dzīvosies sarkanajā zonā. Gada otrajā pusē tā atkal pacelsies virs nulles. Tikmēr cīņa par inflācijas iedzīvināšanu pasaulē, jo īpaši eirozonā turpinās. Pagaidām rezultāts izpaliek. Tas nozīmē, ka tuvākajā laikā inflācija turpinās nīkuļot, un veidos labvēlīgus apstākļus patēriņa turpmākam pieaugumam. Šā gada inflācijas prognoze ir 0,2%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē