Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Gašpuitis: Jūlijā inflācija būs aktīvāka

Jūnijā, salīdzinot ar maiju, vidējais patēriņa cenu līmenis saglabājās nemainīgs. Taču gada laikā vidējais patēriņa cenu līmenis samazinājies par 0,5%. Šajā laika posmā turpināja kristies preču cenas (-1,2%), bet pieaugt cenas pakalpojumiem (+1,2). Lielākā ietekme uz inflāciju bija cenu kritumam ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, degvielai, kā arī cenu kāpumam alkoholam un tabakai, veselības aprūpei, apģērbiem un apaviem, restorānu un viesnīcu pakalpojumiem.

Jūnijs varētu būt pēdējais deflācijas mēnesis, kad cenu līmenis gada laikā sarūk. Tomēr gaidāmais pieaugums būs joprojām ļoti niecīgs, lai iedzīvotājos radītu satraukumu. Jūlijā būs vērojami vairāki cenu pieaugumu veicinošo notikumi. Jūlijā mainīsies gāzes tarifi. Iedzīvotājiem gan tarifs saruks, kas nozīmē, ka līdz gada beigām tas nemainīsies. Tomēr tarifs pieaugs ražotājiem, kas nozīmē, ka turpmāk tarifs siltumenerģijai vairs nemazināsies, un, visdrīzāk, pamazām skatīsies kāpuma virzienā. Tāpat mainīsies maksa par mājokli, kur izmaiņas nesīs PVN palielinājums, kā arī pieaugs akcīzes nodoklis elektroniskajām cigaretēm. Tāpat sadārdzināsies telekomunikāciju pakalpojumi. Apstākļi naftas tirgū norāda uz svārstīgu un lēzenu cenu kāpuma tendenci. SEB naftas cenas prognoze šim gadam ir 42,5 ASV dolāri barelā, nākamgad 50 ASV dolāri barelā. Nedaudz straujāks kāpums turpināsies pakalpojumu cenās, kaut pēdējā laikā pieauguma temps šajā segmentā ir pakāpeniski krities. Cenu kāpumu gan Latvijā, gan pasaulē turpina bremzēt lēnīgā izaugsme, tādēļ inflācija turpinās nīkuļot, un saglabās labvēlīgus apstākļus pirktspējas un patēriņa kāpumam. Izšķiroša būs patērētāja pārliecība par ekonomikas perspektīvām, kas diktēs par ko un cik daudz viņš būs gatavs tērēt. Tomēr jāiezīmē, ka zemā inflācija turpina audzēt galvassāpes uzņēmējiem un valsts budžeta veidotājiem, jo apgrūtina darbinieku prasību pēc atalgojuma palielināšanas izpildi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē