Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Gašpuitis: Precizētie IKP dati uzrāda labāku ainu

IKP precizētie dati ir atnesuši krietnu devu pārsteiguma. Tie liecina, ka šā gada 3. ceturksnī IKP gada laikā ir pieaudzis 3,3%. Tas ātro novērtējumu apsteidz par 0,8 procentpunktiem.Labā 3. ceturkšņa (gan arī gada deviņu mēnešu) rezultāta pamatu veidoja veiksmīgā apstrādes rūpniecības attīstība (+3,7%), kā arī labvēlīgie apstākļi nodrošināja tirdzniecības izaugsmes turpināšanos (+5,8%).

Tāpat gada otrajā un trešajā ceturksnī bija vērojams aktivitātes palielinājums nekustamo īpašumu nozarē, attiecīgi 2,9% un 3%. Nekustamā īpašuma nozares attīstību veicinājusi nekustamā īpašuma izīrēšanas un pārvaldīšanas pieaugums par 11%. Vājais gada pirmais ceturksnis ir saistāms ar nepārdomātajām izmaiņām likumdošanā. Turpmākajos ceturkšņos aktivitāte nekustamo īpašumu tirgū samērīgi palielināsies, jo atbalstošāka kļūs gan kreditēšana, gan arī aktīvāki kļūs iedzīvotāji. Pēc divu ceturkšņu krituma, pieaugums atgriezies būvniecībā (+4,9%). Šīs nozares galvenais dzinējs būs ES fondi, no kuru pieejamības nosacījumiem nākamgad izrietēs ekonomiskā aktivitāte. Labvēlīgi apstākļi saglabājās arī izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu, kā arī izklaides un atpūtas pakalpojumu pieaugumam. To nodrošina gan tūristu skaita kāpums, gan vietējo iedzīvotāju aktivitāte. Trešajā ceturksnī privātais patēriņš ir audzis par 5,2%. Par 4% ir auguši arī valdības tēriņi. Visvairāk priecē investīciju pieaugums, kas trešajā ceturksnī uzrāda 6% kāpumu. Tā ir laba zīme, pie nosacījuma, ka tā kļūs noturīga. Ja tā, tad tas norāda, ka uzņēmēji sarežģītājos apstākļos ir saskatījuši iespējas un domā par attīstību. Pie šāda nosacījuma arī eksporta apjomi turpinās augt, jo, sagaidāms, ka eirozonā un Skandināvijas valstīs pieprasījums uzlabosies. Ir skaidrs, ka izaugsme turpinās balstīties patēriņā, tomēr jautājums skar ES fondu apguvi. Sekmīga ES fondu apguve ļaus uzlabot investīciju aktivitāti, kā dēļ kavēšanās nozīmē zemāku ekonomisko aktivitāti. Trešā ceturkšņa dati liek pārskatīt arī šā gada prognozi, un sagaidāms, ka IKP šogad palielināsies par 2,9%. IKP dati par trim ceturkšņiem uzrāda aktivitātes kāpumu, tomēr tas pagaidām vēl nedod pamatu pārskatīt nākamā gada prognozi - 2,7%. Nākamgad joprojām būs spēcīgi ārējā vidē vērojamie riska un nenoteiktības faktori.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē