Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Gulbe: Pārtikai nevajadzētu kļūt būtiski dārgākai

Lielam pārtikas cenu kāpumam līdz gada beigām Latvijā nevajadzētu būt, taču varētu pieaugt piena produktu cenas, portālam Diena.lv atzina Lauksaimniecības tirgus veicināšanas centra (LTVC) vadītāja Ingūna Gulbe. 

Viņa stāstīja, ka pārtikas cenām nevajadzētu pieaugt, jo graudu un miltu cenas pašlaik ir zemākas nekā iepriekš. Graudi daudziem pārtikas produktiem ir pamatizejviela, piemēram - maizei. Tāpat no graudiem pārtiek vistas, un līdz ar to graudu cena ietekmē arī olu un gaļas cenas.

Gulbe skaidroja, ka Latvija ir pakļauta pasaules tirgum un norises tajā ietekmē arī cenas šeit. Patlaban notiekošais pasaules tirgū nelabvēlīgi var ietekmēt piena produktu cenas. Pasaulē pašlaik vērojams pieprasījums pēc piena un piena pārstrādātājiem zemniekiem jāmaksā vairāk. Tādējādi pieaug arī piena produktu cenas veikalos.

"Attiecībā uz piena produktiem cenu celšanās nav tikai iegriba," viņa uzsvēra, skaidrojot, ka prognozētais cenu kāpums ir pamatots. 

Laikraksts Dienas Bizness iepriekš vēstīja, ka piena produktu ražotāji jau iesnieguši tirgotājiem pieteikumus par cenu palielinājumu, un gaidāms cenu kāpums. Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks laikrakstam skaidroja, ka globālajā tirgū joprojām jūtama sausuma ietekme pasaulē lielākajā piena eksportētājvalstī Jaunzēlandē. 

Pēdējie cenu monitoringa dati liecina, ka pārtikas produktu cenas augustā, salīdzinot ar jūliju, lielākoties ir palikušas nemainīgas. Graudaugu produktiem, svaigas gaļas produktu grupā, desu un žāvējumu produktu grupā, zivju un zivju izstrādājumu produktu grupā, kā arī piena produktu grupā un olām cenas vairumā gadījumā bijušas iepriekšējo mēnešu līmenī, tikai atsevišķos veikalos novērotas nenozīmīgas svārstības. Pārtikas produktu grupā cenas pieaugušas kausētajam sieram un sviestam.

Nemainīga cena saglabājusies arī tādiem ikdienā bieži lietotiem produktiem kā sāls, tēja, kafija un ūdens. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē