Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Politiskajai elitei Latvijā pietrūkst gribas sākt diskusiju par vēsturi

Hanovs: Mēs joprojām esam iestrēguši 20. gadsimtā

Kultūrpētnieks Deniss Hanovs uzskata, ka Latvijas sabiedrība, zināma mērā pateicoties politiķu bezatbildībai, vēl joprojām ir iestrēgusi XX gadsimtā.

Atbildot uz jautājumu par vēsturiskās izpratnes plaisām, LTV raidījumā Rīta panorāma pētnieks norādīja, ka plaisa sabiedrībā nav liela, bet gan "politiskā elite, kurai pietrūkst politiskās gribas sākt diskusiju par vēsturi, ir lielākā problēma". Politiskais kapitāls esot visvieglāk iegūstams izmantojot pagājušā gadsimta traumas. 

Viņš norādīja, ka šāda rīcība ir bezatbildīga un liecina par politiķu nespēju "ievadīt jaunas tēmas". Hanovs piebilda, ka pašiem vēlētājiem arī jāseko līdzi šīm tēmām. 

Pētnieks norādīja, ka diskusija par vēstures skaidrojumiem nav apdraudējums, jo loti daudzi cilvēki sāk saprast, ka Otrais pasaules karš mūs vieno "kā katastrofa".

Otrdien plkst.18 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks saruna Trauma, atmiņa un nākotne, kurā piedalīsies Eiropas atmiņas kultūras un atmiņas politikas teorētiķi, aģentūru LETA informēja Gētes institūta projekta koordinatore Kristīne Kļaustiņa. Sarunā piedalīsies Konstances Universitātes profesors Aleidu Asmani no Vācijas, politiķis un publicists Dainis Īvāns un komunikācijas zinātņu doktore Olga Procevska, ziņo aģentūra LETA.

Sarunas tēma būs 20.gadsimts, kad lielākā daļa Eiropas piedzīvoja jaunas sākotnes laikus, kā arī karus, holokaustu un politiskus satricinājumus, kas laupīja cilvēku dzīvības, izpostīja kultūras mantojumu, dzimtu vēsturi un dzīves pamatus. Atmiņai par šiem notikumiem un attieksmei pret šīm atmiņām Latvijā un Vācijā ir atšķirīga, bet ļoti būtiska nozīme.

Sarunā tās dalībnieki centīsies noskaidrot, kuras atmiņas par 20.gadsimta notikumiem sabiedrību šķeļ, kuras vieno, kā arī citus jautājumus.

Diskusijas moderatori būs Gustavs Strenga un Deniss Hanovs. Pasākums notiks latviešu un vācu valodā ar sinhrono tulkojumu.

Pasākumu rīko Gētes institūts un LNB sadarbībā ar Žaņa Lipkes memoriālu, Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas fakultāti, Ģertrūdes ielas teātri un Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūtu. Pasākums tiek īstenots ar Vācijas Ārlietu ministrijas atbalstu.

precizēta 3.rindkopa

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē