Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Jurists: Valsts prezidenta piedāvājums rakstīt jaunu Satversmi ir visai abstrakts

Konstitūcijas pārstrāde ir ļoti laikietilpīgs uzdevums, tādēļ nepieciešams izvērtēt, vai mums šobrīd ir laiks un pietiekami daudz resursu, tā par Valsts prezidenta Andra Bērziņa gatavību būt iniciatoram jaunas Satversmes rakstīšanai sacīja jurists Jānis Pleps.

Portāls Diena.lv jau vēstījis, ka Valsts prezidents A. Bērziņš, atbildot uz jautājumu, vai nākotnē būtu jāraugās uz jaunas Satversmes rakstīšanu, sacīja: "Man ir tāda pārliecība, ka tas noteikti notiks. Tuvāko gadu laikā. Man esošā Satversme šķiet ļoti loģiska, bet tomēr tā situācija ir pavisam cita."

Taču J. Pleps uzskata, ka vispirms nepieciešams atbildēt uz jautājumu, ko mēs jaunajā Satversmē vēlamies rakstīt. "Vai mēs gribam jaunu Satversmi kā simbolu, proti, sākt kaut ko jaunu. Dažkārt tā dara, kad raksta jaunu konstitūciju kā simbolu, lai norobežotu laikmetus, lai parādītu, ka kaut kas ir mainījies. Vai arī mēs gribam kaut ko kvalitatīvu mainīt un, savukārt, ja mēs gribam kaut ko kvalitatīvi mainīt, ir jāskatās, kas tiek piedāvāts," uzskata jurists.

Tas, kas šobrīd izskanējis no prezidenta pagaidām ir diezgan abstrakti, uzskata J. Pleps, turklāt neesot īsti skaidrs, vai nepieciešamās pārmaiņas ir tik būtiskas, lai pilnībā pārstrādātu konstitūciju. Jurists arī norāda, ka šobrīd, iespējams, ir svarīgāki jautājumi, par kuriem nepieciešams domāt, tostarp ekonomiskā augšupeja, sabiedrības saliedētība u.tml.

Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa-Egnere (ZRP) atzīst, ka prezidenta paziņojums viņai bijis pārsteigums, jo līdz šim konstitucionālo tiesību ekspertu vidū valdījis uzskats, ka esošā Satversme ir pietiekami mūsdienīga. "Nevis tāpēc, ka viņa ir jauna vai veca no kalendāra viedokļa, bet gan tāpēc, ka viņas gars ir ļoti mūsdienīgs un tajā lakonismā mēs varam tik tiešām viņu piemērot visdažādākajās dzīves situācijās," piebilst Lībiņa-Egnere.

Deputāte norāda, ka Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija, kas savu sastāvu nav mainījusi kopš Valda Zatlera prezidentūras laika, uzsvērusi, ka būtu nepieciešams domāt par valsts varas atzaru līdzsvarošanu. "Principā ir ļoti daudzi jautājumu, kur tāda mērena Satversmes reforma būtu nepieciešama, bet tas ir tikai normāli. Taču līdz šim nekad nav bijis tāds radikāls piedāvājums. Manuprāt, tik radikālu piedāvājumu bez ekspertu diskusijas atbalstīt nav iespējams," uzskata Lībiņa-Egnere.

Līdzīgās domās ir arī Juridiskās komisijas deputāte Ilona Jurševska (ZZS), kura uzskata, ka jaunas Satversmes rakstīšana ir nopietns solis, tāpēc nepieciešama gan ekspertu diskusija, gan iepazīšanās ar to, kādas pārrunas un diskusijas bijušas iepriekšējās Saeimās, jo šāds jautājums nav "pacēlies" pirmo reizi. "Tas ir diezgan nopietns solis, tāpēc es nevaru komentēt vai ir nepieciešama pilnīgi jauna Satversme vai ir nepieciešams tomēr grozīt esošo," atzina I. Jurševska.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē