Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Kalvītis: Katram pašam jāatbild par savām kļūdām treknajos gados

Bijušais premjers Aigars Kalvītis noraida sev adresētos pārmetumus par privātā sektora kreditēšanas nekontrolēšanu treknajos gados, uzsverot, ka katrs pats ir atbildīgs par savu rīcību un tās sekām.

Intervijā žurnālam Playboy viņš norāda, ka jebkurš cilvēks, pat slepkava, sevi attaisnos, īpaši ja vainu var nogrūst uz citu personu. "Brīvā ekonomikā katram ir jāpieņem savi biznesa lēmumi un jāuzņemas par tiem atbildība.. Tāpat arī šajā gadījumā – man tomēr liekas, ka Latvijā ir patstāvīga un attīstīta sabiedrība, kurā katrs atbild par savu rīcību. Nu, nevar būt tā, ka Kalvītis atbild par to, ka kāds ir kļūdījies ar saviem finanšu aprēķiniem. Nu, nevar Kalvītis par to atbildēt. Var tā teikt, bet tas būtībā neko nemaina," intervijā saka bijušais valdības vadītājs.

Tomēr atbildību viņš redz arī centrālās bankas rīcībā, kam bijusi iespēja aizņemšanos kontrolēt. Tāpat viņš uzskata, ka rupja kļūda pieļauta, ļaujot cilvēkiem aizņemties ārvalstu valūtās. "Parādiet man vienu normālu, attīstītu valsti, kurā atļauj svešā valūtā ņemt kredītus! Tu nevari ASV paņemt kredītu Japānas jenās vai Vācijā Latvijas latos. Kāpēc tā ir? Tāpēc, ka tajā brīdī, kad ārvalstu investors nāk uz Latviju pelnīt naudu, arī viņam ir jāuzņemas zināms risks. Jo biznesā visur ir riski. Bet tagad, izsniedzot Latvijas iedzīvotājiem kredītus eiro, viņi ne ar ko neriskē. Mēs vienā naktī varējām norakstīt pusi savas krīzes zaudējumu uz Zviedrijas bankām, ja mēs būtu izsnieguši kredītus latos.. Devalvējot! Tā, kā to izdarīja Lielbritānija vai Polija. Vienā naktī! Gribējāt šeit nopelnīt? Brīvi, zēni! Nav te iespēju! Brīvi! Norakstām trīs miljardus," skaidro Kalvītis.

Visu interviju lasiet žurnāla Playboy jūnija numurā!


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē