Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +19 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 23. maijs
Leontīne, Ligija, Lonija, Leokādija

Latvijas vēstnieks Kanādā: ASV turpina spēlēt būtisku starptautisko lomu

Vienā vai otrā paziņojumā, kas nāk no pašreizējās ASV administrācijas, ir nelielas novirzes, tomēr ASV starptautiskā loma nav mazinājusies, aģentūrai LETA sacīja Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums.

"Mēs tomēr redzam, ka ASV prezidents Donalds Tramps piedalījās G7, NATO samitā un G20 galotņu saietā. Tas apliecina, ka ASV turpina spēlēt būtisku starptautisko lomu. Dažreiz ir vēlme zīmēt visu baltu un melnu, bet nianse ir dažādajās pelēkajās nokrāsās," pārliecināts Eihenbaums.

Viņš uzsvēra, ka Kanādai attiecības ar ASV ir pašas svarīgākās, un aptuveni 80% Kanādas ekonomiskās aktivitātes ir saistītas tieši ar ASV. Aptuveni pusei ASV štatu lielākais ekonomiskais partneris ir Kanāda, līdz ar to valda ļoti liela savstarpējā atkarība.

Eihenbaums vērsa uzmanību uz faktu, ka Kanāda nozīmējusi atsevišķus augsta ranga ierēdņus un politiķus, kas nodarbojas tikai un vienīgi ar attiecību veidošanu ar ASV, un lielā mērā tā viņiem ir absolūtā prioritāte. Tāpat Kanāda aktīvi iesaistījušies visās starptautiskajās iniciatīvās no ziemeļiem līdz dienvidiem, no austrumiem līdz rietumiem.

"Bieži vien netiek saprasts un novērtēts, cik daudz ir integrēts, tādēļ paziņojumi par to, ka kaut ko vajag krasi pārskatīt, lauzt vai mainīt, ir ļoti jūtīgi, jo savstarpējā integrācija un tai sekojošā atkarība ir milzīga," skaidroja vēstnieks.

Tomēr atsevišķi jautājumi abu pušu attiecībās tiek pārskatīti, piemēram, no ASV puses radusies ideja, ka būtu nepieciešams pārskatīt zāģmateriālu kustību starp ASV un Kanādu, sacīja Eihenbaums. Tāpat ASV prezidents ir rosinājis pārskatīt Ziemeļamerikas Brīvās tirdzniecības līgumu (NAFTA) un kanādieši tam piekrituši.

"Tas ir līgums, kas saista Meksiku, ASV un Kanādu, un patiesība ir tāda, ka visām sarunu pusēm jābūt apmierinātām, jo, ja viens ir uzvarētājs un otrs zaudētājs, tas neatrisina konfliktu, tas to tikai attālina, bet problēma var atgriezties. Tas nav tālredzīgi un tālredzīgi politiķi tā parasti nerīkojas," norādīja diplomāts.

Tikmēr, raksturojot Kanādas un Eiropas Savienības (ES) attiecības, Eihenbaums pauda pārliecību, ka Kanādas un ES attiecības pašlaik pārdzīvo zināmu augšupeju un renesansi. Viņš to saista ar kopējo globālo situācijas maiņu, kas notikusi pēc vienas vai otras administrācijas maiņas un pēc tās pieņemtajiem lēmumiem.

Pēc vēstnieka domām Kanādas un ES attiecības iezīmē divi jauni un progresīvi līgumi, kas noteiks attiecības starp ES un Kanādu uz vairākiem gadu desmitiem, proti, Stratēģiskās Partnerības līgums (SPA) un ES un Kanādas Visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums (CETA).

"Mums visiem būs iespējams redzēt praktisko atdevi, ko šādi līgumi dod, un mums pašiem ir daudz kas jāizdara, lai cilvēki iegūtu no šī līguma. Ir viena lieta, kad diplomāti garās sarunās vienojas par līgumu, bet otra lieta - kā šis līgums tiek iedzīvināts, kā tas darbojas dzīvē," norādīja Eihenbaums, piebilstot, ka šajā brīdī jādarbojas uzņēmējiem, ar savām iniciatīvām jānāk klajā valdībām un citiem.

Viņaprāt, daudz kas būs atkarīgs no intereses iekarot jauno tirgu un to apgūt, kas attiecas arī uz Kanādu, proti, cik daudz tā gribēs izmantot šīs priekšrocības Eiropas tirgū. Viņš ir pārliecināts, ka pasaulei ir jāvirzās uz brīvo tirdzniecību un tā ir nākotne. Vienlaikus Eihenbaums norādīja, ka vienota nostāja par CETA līguma nepieciešamību nav bijusi arī Kanādā.

"Mums katram ir tendence savu viedokli uzskatīt par lielāko, noteiktāko un redzamāko. Arī kanādiešiem ir šaubas, un viņi, tāpat, kā eiropieši, dzīvo ar domu, ka pie viņiem viss ir vislabākais, ka Kanādas produkts ir pasaulē vislabākais, tīrākais un vērtīgākais. Tā ir tāda iekšēja pašapziņa, kas ir katram cilvēkam un sabiedrībai kopumā," sacīja vēstnieks.

Viņš apliecināja, ka arī Kanādas sabiedrībai ir šaubas par to, kas notiks, kad Kanādas tirgū ienāks viens vai otrs produkts. Tikmēr lielākās problēmas, par kurām raksta Kanādas prese, ir piena produkti. Kanādā ir regulēts piena tirgus, it īpaši divās provincēs, kur to pamatā ražo - Kvebekā un Ontārio, ir problēmas arī ar farmāciju, bet tas nenozīmē, ka nebūtu iespēju strādāt arī citās nozarēs, norādīja diplomāts.

"Ja mēs runājam par 28 valstīm, kur katram ir savs nacionālais ego, tad Kanādā ir provinces un teritorijas, kur katrai arī ir savs regulējums un tas iekšēji ir jāpārvar. Katrā vietā ir nedaudz atšķirīga likumdošana, regulējumi un pat nodokļi," teica Eihenbaums.

Top komentāri

Rimcis
R
bla, bla, bla....tipiski Latvanijas zemas kvalitates diplomatu stila, kaut ko murmulet, kaut ko paplerkset, imitejot, it ka Latvijas valstij butu kaut kada vertiba no siem izbijusajiem vestures skolotajiem neveiksminiekie- diplomatiem. Kapec pie si raksta netiek publicets, cik Latvijas nodoklu maksatajiem izmaksa si K.Eihenbeuma uzturesana Kanada menesi+ ja vinam ir dzivesbidris, + vina berni, ja tadi ir? A.Kurme sedot Maskava sanem 5 000 eiro/menesi ka pabalstu Maskava par kuru nemaksa nodoklus un 3 000 eiro/menesi oficialu algu Arietu ministrija + visa veida privlegijas, veselibaas apdrosinasana+ telefonu sarunas, automasina, dzivosana viss tas tiek apmaksata no Latvijas valsts budzeta, bet tai pat laika Latvijas pensionari par muza darbu ar darab stazu 30, 40, 50...gadiem sanem niecigas 300 eiro/menesi pensijas ar kuram nav iespejams izdizvot, luk kada ir izveidota sistema Latvanija. Kad tiks atjauota Latvijas valsts un taja demokratiska, taisniga valsts parbvalde, iekarta?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Dumpis uz salas?

Asā diskusija saistībā ar Latvijas sabiedriskā medija, precīzāk – Latvijas Televīzijas (LTV), lēmumu rīkot LTV7 kanālā un portālā rus.lsm Eiropas Parlamenta deputātu kandidātu publiskās debates...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē