Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Lielo pilsētu asociācija aicina neieviest tiešos norēķinus ar komunālo pakalpojumu sniedzējiem

Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) aicina nesagraut jau esošo sistēmu un neieviest automātisku norēķinu sistēmas maiņu visās pašvaldībās, bet dot iedzīvotājiem iespēju izvēlēties savu norēķinu kārtību, vēsta aģentūra LETA.

Kā informēja LLPA, trešdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Mājokļa jautājumu apakškomisijas sēdē tiks skatīti priekšlikumi grozījumiem Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā. Komisijā iesniegti arī LLPA priekšlikumi un viedoklis par piedāvātajiem grozījumiem.

LLPA iesaka māju pārvaldīšanas kvalitātes uzlabošanu veikt nevis automātiski mainot pašvaldībā jau funkcionējušu sistēmu, bet to mainīt tikai gadījumos, ja par to ir lēmusi dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, kas ir iepazinusies ar visām izmaiņām gan par norēķinu kārtību, gan izmaksu maiņu, kas ar to saistās. Tāpēc LLPA ierosina, ka pati pašvaldība vai attiecīgās mājas dzīvokļu īpašnieku kopība pieņem lēmumu par izvēli starp tiešo vai netiešo norēķinu sistēmu.

"Piedāvātā likumprojekta regulējuma mērķis ir liegt dzīvojamo māju pārvaldniekiem iespēju negodprātīgi rīkoties ar līdzekļiem, kurus dzīvojamo māju īpašnieki ir samaksājuši par mājai piegādātajiem pakalpojumiem. Priekšlikumi par tiešajiem norēķiniem starp pakalpojumu piegādātājiem un saņēmējiem būtu lietderīgi un sasniegtu izvirzīto mērķi tikai gadījumos, kad dzīvojamās mājas īpašnieki, dodot pārvaldīšanas uzdevumu pārvaldniekiem, nevēlas tiem uzticēt norēķinus par pakalpojumiem piegādātājiem un pieņem lēmumu par pakalpojumiem norēķināties tieši, sedzot visas pakalpojumu sniedzējiem ar šādu norēķinu nodrošināšanu saistītās izmaksas," skaidro LLPA izpilddirektors Māris Kučinskis.

LLPA iesaka sistēmas maiņai noteikt pārejas periodu līdz vienam gadam, jo īsākā laikā nav iespējams sasaukt visu dzīvokļu īpašnieku kopsapulci, kas var lemt par norēķinu sistēmas maiņu.

LLPA vērš uzmanību, ka ir arī jāturpina darbs, pilnveidojot tiesisko regulējumu attiecībā uz tiesībām veikt komercdarbību dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā, Pārvaldnieku reģistra funkcijām un pārvaldnieku darbības uzraudzīšanu.

LLPA biedri ir deviņas lielākās Latvijas pilsētas - Daugavpils, Jelgava, Jēkabpils, Jūrmala, Liepāja, Rēzekne, Rīga, Valmiera un Ventspils.

Kā ziņots, nepastarpinātas norēķinu sistēmas ieviešanu paredz Saeimā otrajā lasījumā pieņemtie grozījumi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likumā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē