Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +17 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 17. jūnijs
Artis, Artūrs

Liepa: Advokāta vārdam jākļūst par sinonīmu ētikai, profesionalitātei un atklātībai

Tieši pirms gada Latvijas advokatūra atzīmēja 90. dzimšanas dienu. Par godu šim notikumam Zvērinātu advokātu padome (ZAP) veica sabiedriskās domas aptauju par advokātu prestižu sabiedrībā, kuras rezultāti nebija glaimojoši advokatūrai. Lielākajai daļai aptaujāto bija negatīvs viedoklis par advokātiem. Jaunievēlētajai padomei tas nozīmēja papildu izaicinājumu nozares tēla spodrināšanā.

Pirms aizvadītā gada ZAP vēlēšanām kolēģis Ģirts Rūda komentārā laikrakstam Diena (Latvijas advokatūras izaicinājumi, Diena, 08.04.2011., 4. lpp.) aicināja advokatūras darbību balstīt uz trim vaļiem jeb K - kvalitāti, kompetenci un konkurenci.

Šodien ir vērts atskatīties uz gadā paveikto. Aizvien pieaug lietu sarežģītības pakāpe, mēs biežāk saskaramies ar pārrobežu elementiem lietās, tai skaitā Eiropas Savienības tiesību piemērošanu. Domāju, ka mūsu darba kopējā kvalitāte pieaug. Mūsu kolēģi ir labi pastrādājuši pie advokātu darba kvalitātes celšanas, tai skaitā regulāri organizējot apmācības, kuras ir ļoti labi apmeklētas. Ir izveidota spēcīga iekšējā kontrole attiecībā uz advokātu ētikas ievērošanu un neskaidro jautājumu vērtēšanu un izskaidrošanu Advokātu ētikas komisijā. Šobrīd jau iespējams teikt, ka advokātu kopienā ikvienam ir skaidrs, cik liela nozīme ir ētikas kodeksam. Mēs pavisam noteikti apzināmies, ka pārkāpuma gadījumā tas nepaliks bez sekām. Esam panākuši, ka kolēģu starpā ir augstas prasības un neiecietība pret negodīgu un neprofesionālu praksi vai ētiski šaubīgu rīcību.

Vienlaikus advokatūras pārstāvji ir aktīvi iesaistījušies likumdošanas izstrādes darbā - gan palīdzot Ārvalstu investoru padomei, gan darbojoties Tieslietu ministrijas darba grupās. Jūtami uzlabojusies sadarbība ar Saeimas Juridisko komisiju. Advokatūras pārstāvjus aicina izteikt viedokli par visiem tiesu sistēmai nozīmīgiem jautājumiem, advokāti ļoti bieži apmeklē komisijas sēdes un kopumā mūsu viedoklis tiek uzklausīts un ņemts vērā.

Arī kompetences laukā vērojams progress. Ir paaugstinātas prasības jauno advokātu uzņemšanai, kas palīdz celt advokātu profesionalitātes līmeni. Posts, kādu var nest neprofesionāla advokāta darbs, ir savā ziņā pielīdzināms nelaimei, pie kā var novest neprofesionāla ārsta darbs. Tāpēc mums ir aizvien stingrākas prasības tiem juristiem, kuri vēlas kļūt par advokātiem. Nopietnāku ievērību pievēršam gan palīgu apmācības procesam, gan arī pašu advokātu izglītības programmām. Advokātu padomes atvēlētais budžets advokātu apmācībām un kvalifikācijas paaugstināšanai ir būtiski palielināts. Advokātu padomes rīkoto advokātu apmācību plašais apmeklējums apliecina, ka advokatūra ir faktiski gatava ieviest kvalifikācijas celšanu kā ikviena advokāta pienākumu. Varam cerēt, ka, turpinot tālākizglītību, visi advokāti paaugstinās kvalifikāciju, sekos jaunākajiem grozījumiem likumos un tiesu praksei. Tas vēl vairāk uzlabos klientiem sniegtās juridiskās palīdzības kvalitāti, no tā iegūs visa sabiedrība.

Vienlaikus ar jau minēto kvalitātes standartu un prasību paaugstināšanu pret topošajiem kolēģiem Advokātu padome ir izstrādājusi vadlīnijas par vairākiem jautājumiem, kas līdz šim nav skaidri definēti. Piemēram, metodiskajos norādījumos par advokātu nodarbošanās savienojamību skaidri norādīts, ka atrašanās darba attiecībās komercsabiedrībā nav savienojama ar advokāta statusu. Vienlaikus, lai nepamatoti neierobežotu advokāta aktivitātes, ir norādītas tās blakus nodarbes, kas būtu pieļaujamas, bet kuru veikšanā advokātam ir jābūt ļoti uzmanīgam, lai tas neapdraudētu viņa kā advokāta neatkarību un nekaitētu advokatūrai kopumā.

Advokāts ir vienlīdz atbildīgs gan pret klientu, gan pret tiesu sistēmu un citiem kolēģiem tiesu varas jomā - prokuroriem un tiesnešiem. Šogad iezīmējas labvēlīgs pavērsiens visu tiesu varas profesiju savstarpējās cieņas un sadarbības virzienā, jo visām zvērinātām juridiskajām profesijām ir kopīgs mērķis - efektīva, visu respektēta un spēcīga tiesu sistēma. Tiesu procesa efektivitātes uzlabojumu iespējas kopīgi ar tiesnešiem un prokuroriem apspriedīsim Zvērinātu advokātu Privāttiesību sekcijas un Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes organizētajā konferencē 29. martā.

Tomēr advokatūrai ir jāapzinās, ka nākotnes uzdevums ir aktualizēt šos jautājumus plašākā sabiedrībā, lai panāktu, ka sabiedrībā nostiprinās attieksme pret advokātu kā aizstāvi, tiesību sargu un palīgu. Advokatūrai ir jātuvinās sabiedrībai. Arī šogad esam organizējuši Pro Bono nedēļu - advokātu bezmaksas konsultācijas. Vienu nedēļu ne tikai Rīgā, bet vēl 21 Latvijas pilsētā advokāti juridisku padomu daudziem cilvēkiem sniedza bez atlīdzības. Advokāti centās palīdzēt iedzīvotājiem, kuri ikdienā nevar atļauties juridisko palīdzību par maksu. Arī mūsu profesijai bija iespēja vēlreiz apliecināt sabiedrībai, ka advokatūra darbojas tiesiskuma un visas sabiedrības interesēs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vājuma brīdis vai tendence

Iepriekšējās nedēļas beigās Indijas premjerministra zvērestu jau trešo reizi deva hinduistu nacionālistu – Indijas Tautas partijas jeb Bharatiya Janata Party (BJP) – līderis Narendra Modi, kurš att...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē