Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Līvānu mērs: Pašreizējā valdība un Saeima nav spējīga apturēt valsts ekonomisko lejupslīdi

Pašreizējā valdība un Saeima, visdrīzāk, nav spējīga apturēt valsts tālāko ekonomisko lejupslīdi, - šādu viedokli pauda Līvānu novada domes priekšsēdētājs Andris Vaivods.

"Iedzīvotāju skaita samazināšanās reģionos pēdējos desmit gados, kas ir pārsteigusi pat vislielākos optimistus, ir uzskatāms centrālās varas pēdējos gados reģionos īstenotās politikas rezultāts, kad par reģionu līdzsvarotu attīstību ticis vien runāts, galvenokārt pirms vēlēšanām, bet faktiski ekonomiskā politika, tostarp līdzekļu sadale un nodokļu politika, bijusi pretrunā reģionu interesēm," secina Vaivods.

Bez reģionu attīstības pēdējos gados valstī nepieciešamajā līmenī nav risinātas daudzas nopietnas problēmas. Tādēļ esam tur, kur esam, bet valdība un Saeima joprojām turpina cīnīties ar šo problēmu izraisītām sekām, nevis to cēloņiem, norāda pašvaldības vadītājs.

"Nav normāli, ka labklājības ministre paziņo, ka nebrauks uz reģioniem, lai risinātu esošās problēmas. Nav normāli, ka Izglītības ministrija paziņo, ka atstās valstī tikai dažas arodskolas un tās ierēdņi neierodas sniegt komentārus par šo paziņojumu. Manuprāt, visus šos ministrus vajadzētu uz kādu mēnesi izvest uz laukiem un ļaut viņiem tur padzīvot - pabraukt pa otrās kategorijas ceļiem, pa kuriem, vadājot skolēnus, tiek lauzti jaunie Šveices autobusi, pasēdēt kādā vietējā kafejnīcā, parunāties ar cilvēkiem. Ticiet man, ministrijās bez viņiem pa šo laiku nekas slikts nenotiktu, bet viņiem varbūt rastos priekšstats par to, kas un kā jādara," saka Vaivods.

Viena no lielākajām valsts nelaimēm, pēc Līvānu novada domes vadītāja domām, ir tā, ka to vada cilvēki, kuru lielai daļai nav praktiskā darba pieredzes šajā jomā, kuriem nav nepieciešamās izpratnes par reālo dzīvi. Beidzot būtu jāsaprot, ka valsts vadīšanā ar kalkulatoru un skaitļiem vien ir par maz.

Puslīdz stabilu situāciju valstī patlaban vēl spēj nodrošināt pašvaldības. Ja centrālā vara ar savu līdzekļu centralizācijas politiku un svarīgu jautājumu nerisināšanu izsitīs no zem kājām pamatu pašvaldībām, sekas tam var būt vienkārši neprognozējamas, brīdina Vaivods.

Lai vērstu situāciju par labu, Līvānu novada domes priekšsēdētājs iesaka ieviest izmaiņas darba apmaksas un nodokļu sistēmā. "Nav pieļaujams, ka strādājošs cilvēks nopelna tikai nedaudz vairāk par cilvēku, kurš nedara neko un dzīvo no pabalstiem. Nedrīkst piemērot arī vienādu aplikšanu ar nodokļiem lauku uzņēmējam un viņa Rīgas kolēģim, jo viņu iespējas ir atšķirīgas. Ja mēs negribam, lai no lauku rajoniem aizbrauc visi speciālisti, viņiem jānodrošina piemaksas. Ir jādod "zaļā gaisma" mazajam un vidējam biznesam laukos, lai tas nodrošinātu ar darba vietām vietējos iedzīvotājus un lai cilvēkiem darba meklējumos nebūtu jāatstāj savas mājas," aicina Vaivods.

"Mums Dievs devis labu, skaistu zemi izdevīgā vietā, kuru prātīgi apsaimniekojot mēs varētu pabarot gan sevi, gan citus. Diemžēl, kaut vai dalot to pašu ES finansējumu, domāts tiek par ūdensgalvu Rīgu, dažām citām lielākajām pilsētām un kārtējo reizi tiek aizmirsts par laukiem," saka Vaivods.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē