Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Pabriks: Iskander izvietošana Kaļiņingradā ir mēģinājums sašķelt rietumus

Operacionāli taktisko raķešu kompleksu Iskander izvietošana Kaļiņingradas apgabalā ir mēģinājums sašķelt rietumus, aģentūrai LETA atzina Eiropas parlamenta deputāts un bijušais aizsardzības un ārlietu ministrs Artis Pabriks (V).

Viņš norādīja, ka jau agrāk bija izskanējusi informācija, ka Krievija izvietojusi Iskander un tāpat nav jaunums dažādu mācību organizēšana rietumu apgabalos. "Ar šādu militāru spiedienu Krievija mēģina rietumu sabiedrību vienkārši sašķelt. Tas arī nostiprina Krievijas tēlu pašas valsts iekšienē. Kopumā signāls ir vērsts uz to, ka mēs nebaidāmies izmantot ieroču spēku, ja tas ir nepieciešams," sacīja Pabriks.

Bijušais aizsardzības ministrs vērsa uzmanību uz rietumu sabiedrībā pastāvošiem diviem viedokļiem par Krievijas militārajām aktivitātēm, proti, pirmkārt, rietumiem tāpat kā Aukstā kara laikā jābūt spējīgiem uz katru šādu provokāciju atbildēt, otrkārt, šādas aktivitātes notiek, jo NATO bloks ir paplašinājies, tāpēc būtu labāk šādu situāciju neattīstīt un Krievijai piekāpties.

"Es domāju, ka Krievi spēlējas, proti, vēlas vairāk sašķelt rietumu pasauli un nodalīt tos, kas ir gatavi piekāpties no tiem, kas nav gatavi to darīt. Šāda veida militāras provokācijas vienmēr cilvēkiem liek aizdomāties, vai mēs tiešām vēlamies riskēt un tad ir daļa sabiedrības, kas uzskata, ka labāk ar Krieviju ir runāt," uzsvēra Pabriks.

Pabriks norādīja, ka Baltijas reģionā rietumiem vājuma pazīmes nevajadzētu izpaust, jo Krievija vājos nekad nav sapratusi. Tā vietā ir jāturpina attīstīt tās aizsardzības līnijas, kas jau iepriekš bija nospraustas, proti, NATO turpina palielināt savu klātbūtni šajā reģionā.

"Krievija ir palielinājusi savu klātbūtni rietumos, tāpēc tai jādod atpakaļ tie paši signāli kādi bija Aukstā kara laikā, proti, neviena militārā aktivitāte nepaliks bez atbildes. Ja Krievija vēlas karu, tad viņai ir divas iespējas - pēc kara iet bojā visa pasaule vai arī Krievijā krīt pastāvošais režīms. Šaubos, ka tas varētu būt Krievijas prezidenta Vladimira Putina interesēs," uzsvēra Pabriks.

Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs paziņoja, ka Krievija jau agrāk militārās sagatavošanas laikā izvietojusi Iskander Kaļiņingradas apgabalā un to darīs arī turpmāk.

Ballistisko raķešu sistēma Iskander, kas iekļauta Krievijas armijas bruņojumā kopš 2006.gada, ir paredzēta stratēģiski svarīgu objektu iznīcināšanai, un tās darbības rādiuss ir no 50 līdz 500 kilometriem, bet pēc dažiem datiem - līdz 700 kilometriem.

Latvijas Aizsardzības ministrija piektdien paziņoja, ka Baltkrievijā, Brestā, sākušās kopīgas Baltkrievijas Speciālo operāciju spēku un Krievijas Gaisa desanta karaspēka mācības, kurās piedalās vairāk nekā 1000 karavīru un tehnikas vienības. Papildus tam Latvijas tuvumā notiek 76.desanttrieciena divīzijas un 98.gaisa desanta divīzijas mācības ar visiem kaujas darbības elementiem, tostarp nosacītā pretinieka lidlauku ieņemšana. Vienlaikus 76.desanttrieciena divīzijas komandieris Aleksejs Naumecs ir paziņojis, ka divīzija ir saņēmusi desmit tankus un pirmo reizi divīzijas sastāvā ir formēta smago kaujas tanku rota.

No Kurskas lidlauka uz Kaļiņingradu tiek pārdislocēti vairāki iznīcinātāji Mig-29, lai veiktu mācību gada noslēguma pārbaudījumu.

Rietumu kara apgabalā notiek Raķešu un artilērijas karaspēka 26.(Luga) un 112.(Ivanovo) taktisko raķešu brigādes mācības, kuru apbruņojumā atrodas modernie operacionāli taktisko raķešu kompleksi Iskander M/K, kuru darbības rādiuss ir 500 kilometri.

Saistībā ar šīm mācībām no Centrālā kara apgabala (Orenburga) tikusi pārdislocēta arī 92.taktisko raķešu brigāde ar mērķi pārbaudīt brigādes spējas izvērst raķešu kompleksus nepazīstamā apvidū Rietumu stratēģiskajā virzienā. Viens no šīs vienības papildu uzdevumiem ir veikt raķešu palaišanu uz mērķiem, kas imitē nosacītā pretinieka komandpunktus un bāzes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē