Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Trešdiena, 8. maijs
Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Parādnieks: Svarīgs ir cilvēks, nevis statistikas dati

Mēs nerunājam par statistiku, bet konkrētiem gadījumiem. "Ja no desmit cilvēkiem viens sadzirdēs, un viens bērns piedzims, vai ar to mums ir par maz?" jautāja 11. Saeimas deputāts Imants Parādnieks (VL!-TB/LNNK).

Kā ziņots, I.Parādnieks ierosinājis - lai neatstātu vienas tās sievietes, kuras nonākušas smagas izvēles priekšā – laist pasaulē bērnu, vai izšķirties par abortu, nepieciešams izveidot konkrētu atbalsta mehānismu. Šādas sievietes vērstos valsts atzītā konsultatīvā centrā, kur varētu saņemt gan psiholoģisku atbalstu un informāciju par pieejamiem sociālā atbalsta pasākumiem, gan iespējamiem grūtniecības pārtraukšanas sarežģījumiem un sekām. Konsultatīvā centra apmeklējums būtu obligāts pirms aborta veikšanas tā dēvētajā apdomu laikā, kuru I.Parādnieks rosina pagarināt līdz 120 stundām patlaban noteikto 72 stundu vietā. "Ir dažādi iemesli, kādēļ sieviete izšķiras par abortu, tomēr viņai noteikti jāsniedz profesionāls atbalsts," uzsvēra deputāts.

"Ja vienam bērnam palīdz nāk pasaulē, ja sievietei citu pasauli speciālisti varējuši atvērt, tas ir mūsu mērķis. Mums nav svarīgi statistikas dati, bet cilvēki," sacīja I.Parādnieks. Viņš uzsvēra, ka jaunajiem puišiem jau skolas laikā "jāieliek apziņa par savu atbildību". Viņš minēja, ka sievietes bieži vien izvēlas veikt abortu vīrieša iespaidota, tādēļ būtu svarīgi, ka sieviete uz konsultāciju centru dotos kopā ar vīrieti.

Tāpat apakškomisijas priekšsēdētājs rosināja apsvērt iespēju izteikt Bērnu tiesību aizsardzības likuma 7.pantu jaunā redakcijā, nosakot, ka katram bērnam ir tiesības uz dzīvības un attīstības aizsardzību. I.Parādnieks sēdē atsaucās uz Vācijas likumdošanu, kas grūtniecības pārtraukšanu definē kā nepieņemamu, tomēr pieļauj abortu izdarīšanu, ja sieviete ir noklausījusies atbilstošu, valsts atzītu konsultāciju kursu.

"Uzsveru, ka runa ir par fundamentālu sabiedrības izpratnes maiņu attiecībā uz nedzimuša bērna tiesībām dzīvot, nevis par abortu aizliegšanu. Esam vienisprātis, ka priekšlikums par nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību un attīstības aizsardzību pēc sava gara ir atbalstāms, tomēr veids kā tas sasniedzams ir rūpīgi apsverams. Nākamajās sēdēs turpināsim diskusiju, kā rast vispieņemamāko veidu, lai tos realizētu dzīvē," teica I.Parādnieks.

Apakškomisijas priekšsēdētājs akcentēja nepieciešamību rast līdzsvaru starp sievietes tiesībām uz izvēli un nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību. Auglis nav uzlūkojams tikai kā sievietes ķermeņa daļa, tā ir bioloģiski unikāla cilvēciska būtne, kas aug sievietes ķermenī, norādīja I.Parādnieks.

Deputāts informēja, ka par Veselības inspekcijas pārbaudēs divos dienas stacionāros, kuros veic abortus, konstatēts, ka 15 procentos gadījumu aborts veikts pārkāpjot likumu – neievērojot 72 stundu pārdomu termiņu. "Pēc savas būtības tā ir krimināli sodāma darbība, jo aborts veikts bez tiesiska pamata un liecina par vieglprātīgu attieksmi pret nedzimuša bērna dzīvību," uzsvēra I.Parādnieks.





Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Arī tu, brāli Progresīvais…

Jo tuvāk nāk Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas, jo vairāk Jaunā Vienotība (JV) uzvedas kā to potenciāla zaudētāja un jo vairāk vēlme testēt pagaidām vēl "vecākā brāļa" izturības robežas no ...

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē