Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Rabīns: Ebreju īpašumi ir vajadzīgi jauniešiem, kuriem vairs nebūs padomju mentalitātes

Īpašums nav vajadzīgs tiem ebrejiem, kas ir manā vecumā, bet gan jauniešiem, kuriem šodien ir 20 gadi un kuriem vairs nebūs padomju mentalitātes. Viņi vairs nedomās kā padomju cilvēki. Iespējams, tiks izveidots speciāls fonds, kas apsaimniekos šos īpašumus, piektdien Latvijas Avīzē paudis rabīns Menahems Barkahans, kurš vada Rīgas un Latvijas reliģisko draudzi Šamir un darbojas biedrības Šamir valdes priekšsēdētāja amatā.

Jautāts, vai ebreju organizācijām ir jāatdod visi īpašumi, rabīns sacīja, ka "jāatdod viss, kam ir dokumenti, kas apliecina, ka īpašums piederējis ebreju sabiedriskajām un reliģiskajām organizācijām".

Uz žurnālistu jautājumu, kādēļ ebreji nekārtoja restitūcija jautājumu, kad sākās denacionalizācijas laiks, viņš teica, ka 1944. gada 14. oktobrī Rīgā bija palikuši 185 ebreji, jo 70 000 bija nogalināti.

Rabīns atzina, ka viņam nav bijis jāatgūst kādi īpašumi, jo viņa ģimenei tādu nebija. "Man nav īpašumu, mēs nebijām turīgi cilvēki. Man kā Latvijas pilsonim ir svarīgi, lai jūs, latvieši, mainītu koncepciju – nedomātu, kā slikti izdarīt citam, bet kā labi izdarīt visām tautām, kas dzīvo Latvijā. Jādod garantijas, ka no tā, ka ebreju organizācijām atdos īpašumus, neviens necietīs," uzsvēra rabīns. Viņš arī atzina, ka dzirdējis, ka Amerikas ebrejiem interesē Latvija, bet viņš par to stipri šaubās.

M.Barkahanam ir dubultpilsonība – Latvijas un Izraēlas. Uz jautājumu, vai dubultpilsonība nāk par labu Latvijai, rabīns atbildēja apstiprinoši. "Manu ģimeni evakuēja no Latvijas kara laikā. Esmu dzimis Samarkandā, Uzbekistānā. Kaut gan dzīvoju Rīgā, tomēr bieži braucu uz Izraēlu. Manuprāt, visiem, kuri līdz padomju okupācijai bija Latvijas pilsoņi, kā arī viņu pēctečiem būtu jādod dubultpilsonība. Lai būtu mazbērni Latvijas pilsoņi ebrejiem, kuri izglābās no holokausta, mazbērni SS oficierim, kurš aizbēga uz Vāciju un pēc tam – uz Ameriku... Diemžēl mani bērni nevar saņemt Latvijas pilsonību," sacīja rabīns.

"Izraēlā biju slimnīcā ar mazdēlu un satiku grupu ar ebreju studentiem, kas runāja angliski. Viņi bija no Amerikas un vienu gadu atbraukuši uz Izraēlu mācīties universitātē. Izraēlas valsts viņiem deva iespēju vienu gadu mācīties ivritā. Kāpēc līdzīgi nevarētu būt Latvijā – lai 1940. gada bēgļu pēcnācēji brauc uz Latviju mācīties un lai valsts par to samaksā! Ja atgrieztos latviešu pēcteči, tas būtu ieguvums Latvijai. Ieguvums Latvijai būtu arī tas, ja jūs nodibinātu, piemēram, tādu kā valsts nacionālo dienestu, kas vienotu jauniešus – gan pilsoņus, gan nepilsoņus. Jaunie cilvēki kādu laiku varētu dienēt nevis armijā, bet slimnīcās, skolās, glābšanas dienestā, sociālās aprūpes centros un citur. Ja nevēlas iet armijā, arī šādā veidā var pastrādāt valsts labā. Par to jaunie cilvēki varētu saņemt no valsts, teiksim, darba stāža papildinājumu," Latvijas Avīzei pauda M.Barkahans.

Top komentāri

debra
d
arii taa nauda, ko iesuuca banka "baltija" un banka "parex" ir vajadziiga jauniesiem, kuriem taa jau nodereetu tagad!
melis
m
Izravis skaitlus no d..... 185 palikusi un 70 tukst. nogalinati.! Kur tadus skaitlus ravis? Jebkuri meli ir labi. lai pazemotu pamatnaciju! Tagad jauna versija - jauniesi! Arprats, kas par mantkaribu!
Ebreji Rīgā
E
Uz žurnālistu jautājumu, kādēļ ebreji nekārtoja restitūcija jautājumu, kad sākās denacionalizācijas laiks, viņš teica, ka 1944. gada 14. oktobrī Rīgā bija palikuši 185 ebreji, jo 70 000 bija nogalināti. --- Tautas skaitīšanas. Rīga. Ebreji Rīgā. 10.02.1897. 16922 ebreji. 14.06.1920. 24721 ebrejs. 10.02.1925. 39459 ebreji. 11.02.1930. 42328 ebreji. 12.02.1935. 43672 ebreji. 15.01.1959. 29836 ebreji. 15.01.1970. 30574 ebreji. 17.01.1979. 23579 ebreji. 12.01.1989. 18812 ebreji. 31.03.2000. 8254 ebreji. 01.01.2012. 7246 ebreji (PMLP dati).
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē