Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rēzeknes neiroķirurgs Malinka Rambadagalla: Latgalē cilvēki ir laipnāki

Rēzeknes slimnīcas neiroķirurgs, šrilankietis Kavšanta Malinka Rambadagalla jau drīzumā paralēli vietējo pacientu aprūpei Rēzeknes slimnīcā cer attīstīt medicīnas tūrismu un piesaistīt pacientus no citām valstīm. Viņš atzīst - Latgalē cilvēki ir laipnāki, vēstīja raidījums Pi myusim Latgolā.

"Kāpēc es iesaku veselības tūrismu? Tāpēc, lai dabūtu līdzsvaru," stāsta neiroķirurgs un uzsver: "mēs nevaram dabūt naudu priekš vietējiem cilvēkiem, arī pensionāriem ir ļoti grūti. Es [pats] nevarētu samaksāt par dažādām operācijām, kuras mēs veicam, teikšu godīgi. Ja mēs atvērsim šādu iespēju, tad mēs varēsim attīstīt slimnīcu, bet tas viss ir administrācijas rokās," par jauno iniciatīvu stāsta Malinka Rambadagalla.

Ārsts atzīst, ka Rēzeknes slimnīcai ir perspektīvas medicīnas tūrisma jomā, jo slimnīcā ir pieejams moderns aprīkojums un mūsdienīgas operāciju zāles.

"Latgalē cilvēki ir laipnāki, un cilvēkiem ir svarīgi, lai viņi var dabūt labas kvalitātes medicīnu par neastronomiskām cenām, un mēs to saprotam," atzīst ārsts. Viņš turpina: "Kad es biju Īrijā, priekš viņiem cenas ir adekvātas, bet ne visiem. Ir cilvēki, kuriem nav tik lielas naudas. Bet mēs šeit tādas operācijas taisām piecas reizes lētāk. Skaista vieta, nu, kāpēc cilvēki nebrauc uz šejieni?"

Šrilankietis Kavšanta Malinka Rambadagalla Latvijā dzīvo jau 14 gadus, divus gadus rezidentūrā pavadījis Īrijā, kur sākotnēji gribējis arī strādāt. Tomēr, dzīvē viss pavērsies par labu Latvijai. Ārstam te ir dzīvesbiedre latgaliete un meita.

Izrādās, ka sākotnēji  Malinka Rambadagalla nemaz nav vēlējies studēt medicīnu. Viņš vēlējies kļūt par juristu. Tēvs gribējis, lai viņš kļūtu par inženieri, bet māte esot vēlējusies, lai viens no bērniem kļūtu par ārstu. Cienot abu vecāku, īpaši mātes viedokli, Malinka Rambadagalla izvēlējies studēt medicīnu, ko apguva Latvijā, jo cenas te bijušas vispievilcīgākās. 

"Mums [Latvijā] ir fantastiski lektori un profesori, kas māca," atzīst Rēzeknes slimnīcas neiroķirurgs un piebilst - valodu viņam piespiedu kārtā nācies iemācīties universitātes pirmajā gādā, kad kāda no pasniedzējām likusi mācīties vismaz sarunvalodu, lai var komunicēt ar vietējiem.

Lai arī latviešu valodu ārsts apguvis gada laikā, viņš atzīst, ka ar tik daudziem locījumiem un deklinācijām tā ir sarežģīta valoda. Tāpat neiroķirurgs norāda, ka latviešu valoda ir otrā senākā no indoeiropiešu valodām, kas attīstījusies no sanskrita. Malinka Rambadagalla smej, ka iemācījies arī dažas frāzes latgaliski – "lobs vokors", "loba dīna" un "es ļūti, ļūti gribātu iz sātu". Vēl viņš piebilst, ka zina dziesmu Skaiduo volūda ar Annas Rancānes tekstu, kas viņam pašam ļoti patīk.

"Godīgi sakot, man bija pārsteigums, kad es sāku strādāt šeit Rēzeknē un bija daudz krievu valodā runājošu cilvēku. Viņi arī atzīst, ka tā valoda dažreiz viņiem nav tik stipra. Un es uzskatu, ka valoda viņiem nemaz nav bijusi vajadzīga. Visi runā krieviski, iet uz veikalu un viņiem vispār nav nekādu problēmu. Tad viņiem tā vajadzība ir mazāka. Otra lieta, ir mazs kontingents, kuriem ir ilūzija, ka viņi vēl dzīvo savā pasaulē un negrib parādīt cieņu pret valsti," savā pieredzē dalās ārsts.

Malinka Rambadagalla atklāj, ka Rēzeknē ticis uzņemts labi, tur viņš jūtas tuvāk dabai un viņam patīk tā miera sajūta, kas ir visapkārt. Neiroķirurgam patīk, ka cilvēki pazīst viens otru un ar pacientu strādāt izdodas ne tikai kā ar klientu. Tāpat vienmēr ir patīkama gandarījuma sajūta, kad ārsts kādam ir palīdzējis.

Viens no Rēzeknes slimnīcā satiktajiem neiroķirurga pacientiem tik tiešām atzinīgi novērtē ārsta darbu: "Labs dakteris, smaidīgs vienmēr. Gudrs dakteris, vienmēr ar jokiem pajoko. Ir patīkami. Pie daktera Malinkas šoreiz ārstējos otro reizi. Iepriekš viņš pieņēma poliklīnikā. Es esmu ļoti apmierināts ar ārstu, ka tik ātri iemācās gandrīz perfekti runāt latviski. Iet, pajoko un parunā – ļoti patīkama saskarsme ar tādu ārstu."

Top komentāri

INA
I
tiesam prieks par tadu arstu,rezekniesiem ir laimejies,kaut vairak butu tadu specialistu.Visu cienu,dakter.
ērce
ē
Šis cilvēks Latviju un latviešus novērtē pozitīvi, kamēr daudzi padlatvieši (par kangariem un pielīdējiem nemaz nerunājot) ir mazvērtības sajūtas pārņemti un prot savu valsti tikai nomelnot.
Gatis L
G
Tiešām ļoti patīkams, profesionāls, gudrs un asprātīgs cilvēks...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē