Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Rubiks: Neparakstīšos par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem

Latvijas Sociālistiskās partijas vadītājs Alfrēds Rubiks neparakstīsies par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem, jo pēc viņa domām šis jautājums ir jāatrisina nevis pilsoņiem, bet gan Latvijas valdībai.

Intervijā Latvijas Radio Rubiks savu nostāju pamatoja, sacīdams, ka Latvijai iestājoties Eiropas Savienībā un parakstot Lisabonas līgumu ir uzņēmusies saistības atrisināt jautājumu, kas saistīts ar nepilsoņu jautājumu.

"Ja šāda apņemšanās parakstot dokumentu ir uzņemta, tad tā ir jāatrisina Latvijas valdībai, nevis pilsoņiem pēc savas iniciatīvas," uzskata Rubiks.

Jau ziņots, ka pie Uzvaras pieminekļa šodien plānots masveidā vākt parakstus tautas nobalsošanas ierosināšanai, lai pilsonība tiktu automātiski piešķirta visiem tiem nepilsoņiem, kuri to vēlas, aģentūru LETA informēja Saeimas deputāts Nikolajs Kabanovs (SC).

Pats deputāts par šāda referenduma ierosināšanu parakstījies jau 4.maijā, jo nav apmierināts, ka Latvijā ir liels skaits cilvēku, kuriem nav pilsonības. Pēc Kabanova domām, nepilsoņi tiek diskriminēti, jo uz viņiem neattiecas bezvīzu režīms daudzās valstīs un dažās valstīs viņi vispār nevar iebraukt, piemēram, Apvienotajos Arābu Emirātos.

"Piedalīties parakstu vākšanā mani pamudināja arī tas, ka, iespējams, šī kļūs par pēdējo tautas gribas izpausmi Latvijā. Ļoti iespējams, ka labēji nacionālistiskais Saeimas vairākums vistuvākajā nākotnē 15 reizes paaugstinās referendumam nepieciešamo parakstu latiņu, kas padarīs referendumus par praktiski neiespējamiem," saka Kabanovs.

Parakstu vākšana referenduma rīkošanai par pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem notiks ne vien Latvijā, bet arī ārzemēs, liecina 7.maijā laikrakstā Čas publicētais kustības Par vienlīdzīgām tiesībām paziņojums.

Paziņojumā teikts, ka šāda kustības iniciatīva notikusi, jo arvien biežāk tā saņēmusi ārvalstīs dzīvojošo atbalstītāju lūgumus, izskaidrot par viņu iespējām parakstīties referenduma rīkošanai.

Iespēja parakstīties būs speciāli izveidotajās nodaļās Latvijas vēstniecībās Lielbritānijā un Īrijā.

Jau ziņots, ka nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK iepriekš paudusi bažas, ka 9.maijā var tikt savākts nepieciešamais parakstu skaits, lai rosinātu referendumu par grozījumiem Pilsonības likumā, kas paredz pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem bez naturalizācijas pārbaužu kārtošanas jeb tā saucamo pilsonības nulles variantu.

Savukārt pie pieminekļa Uzvaras parkā 9.maijā pasākuma rīkotāji uzsver, ka tā laikā nav plānotas nekādas politiskās aktivitātes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē