Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Šadurskis par ārvalstu speciālistiem augstskolu vadībā: Jāļauj piesaistīt atbilstošākie un profesionālākie rektori

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (Vienotība) plāno iniciēt izmaiņas tiesiskajā vidē, lai vairs nebūtu iespējams, ka citas valsts augstas raudzes speciālists nevar kļūt par augstskolas rektoru valsts valodas nezināšanas dēļ.

Izskanējis, ka nepietiekamo latviešu valodas zināšanu dēļ no amata var šķirties Rīgas Ekonomikas augstskolas rektors Anderss Pālzovs. Šāda iemesla dēļ apstiprināšanai Ministru kabinetā netika virzīts arī Rīgas Juridiskās augstskolas rektora amatā ievēlētais Mels Kenijs.

""Esmu dziļi pārliecināts par to, ka Latvijas augstākās izglītības telpas attīstībai ir nepieciešami tādi tiesiskās vides risinājumi, kas dod iespējas augstskolām piesaistīt gan viesprofesūru, gan nodrošināt plašākas un lielākas iespējas iekļauties tādā starptautiskās augstākās izglītības telpā, kuru pamats ir demokrātijā balstītas vērtības. Šie jautājumi jau tiek risināti. Rosināšu iniciatīvas, lai veidotu tādu tiesisko vidi, kas dod iespējas, lai mūsu valsts augstskolu ieskatā būtu iespējas piesaistīt visatbilstošākos un profesionālāko akadēmisko personālu un arī rektorus," vēstīts Šadurska Facebook profilā.

"Taču ir jāsaprot, ka šajos jautājumos ir vajadzīga arī plašāka nozares, sabiedrības, arī politiskā diskusija. Jautājums nav tikai par kritērijiem kā tiek īstenota augstskolu pārvalde, bet tie ir cieši saistīti ar valsts valodas politiku un Valsts valodas likumu," viņš uzsvēris.

Valdība otrdien piekrita par Rīgas Juridiskās augstskolas rektora vietas izpildītāju iecelt Latvijas Universitātes prorektoru sociālo un tiesību zinātņu jomā Jāni Ikstenu, vēstīja LETA.

2013.gadā uz otru termiņu par augstskolas rektoru tika apstiprināts Džordžs Ulrihs, pēc kura pilnvaru beigām augstskolas Satversmes sapulce ievēlēja jaunu rektoru - Melu Keniju.

Tomēr, Izglītības un zinātnes ministrijā (IZM) iesniedzot dokumentus, kas nepieciešami, lai virzītu ievēlēto rektoru apstiprināšanai Ministru kabinetā, secināts, ka Kenijam nav rektora amata pienākumu veikšanai nepieciešamais latviešu valodas prasmju līmenis, līdz ar to augstskola tika informēta, ka viņš nevar tikt virzīts apstiprināšanai amatā.

Top komentāri

RPIVAi būt
R
IZM Kiopa demonstrē uz ko spējīgi Šadurska cilvēki.
Vispār
V
jau Latvijā ir valsts valoda,kas ir tiešs iemesls Latvijas pastāvēšanai,kur visām mācību iestādēm vajadzētu būt latviešu valodā pasniegtām mācībām,kas veicinātu izteikties latviski visās jomās.Šadurskis grib iet pret Satversmes 18.pantu - Saeima pati pārbauda savu locekļu pilnvaras.Saeimas locekļa pilnvaras iegūst Saeimā ievēlēta persona, ja tā Saeimas sēdē dod šādu svinīgu solījumu:"Es, uzņemoties Saeimas deputāta amata pienākumus, Latvijas tautas priekšā zvēru (svinīgi solu) būt uzticīgs Latvijai, stiprināt tās suverenitāti un latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, aizstāvēt Latviju kā neatkarīgu un demokrātisku valsti, savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas. Es apņemos ievērot Latvijas Satversmi un likumus." Solījums ir arī ierakstīts Satversmē,kur solot uzticību Satversmei,līdz ar to uzņemas atbildību arī ievērot ierakstīto solījumu Satversmē.Pēc manām domām,visi Latvijas tiesneši ir pakļauti ievērot Satversmi un būt spējīgiem no tās iztiesāt.
Jāj gan
J
Atbilstība un profesionalitāte uz sejas. Pa desmit gadiem ieziemiešu valodu nav iemācījies pat līdz B līmenim. Tam parasti vajag divus gadus. Apbrīnojama apdāvinātība. Un tas viss par nodokļu maksātāju naudu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē