Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Strazds: Valdībai pašlaik jāspēj strādāt ar sabalansētu budžetu, nevis jārada papildu parāds

Latvijas valdībai jau pašlaik būtu jāspēj strādāt ar sabalansētu budžetu, nevis jārada papildu parāds, ko velt uz priekšu, šodien diskusijā _Latvijas drošība 21.gadsimtā. Pieaugošie izaicinājumi un iespējamie risinājumi _sacīja Latvijas Bankas ekonomists Andris Strazds.

Eksperts skaidroja, ka Latvijas ekonomika piedzīvojusi vētru. Valsts ekonomikā vētra rodas, ja valsts tērē vairāk nekā nopelna, trūkstošos līdzekļus aizņemoties ārzemēs. Šādai nelīdzsvarotībai turpinoties ilgstoši, izveidojas liels ārējais parāds. Taču pienāk brīdis, kad ārzemnieki vairs nevēlas turpināt aizdot naudu, un tad izceļas vētra. Lai atjaunotu līdzsvaru, nepieciešams ne tikai tērēt mazāk, bet vienlaikus arī sākt atdot daļu parāda. Tas savukārt nozīmē būtisku dzīves līmeņa kritumu. Latvija šādu situāciju piedzīvoja 2008. un 2009. gadā.

Vētras rezultātā līdzsvars atjaunojās, taču postījumi Latvijā bija jūtami vēl vairākus gadus. Situāciju vēl nopietnāku padarīja tas, ka no ārzemēm aizņemtā nauda pamatā bija ieguldīta nevis, piemēram, pētniecībā vai uzņēmējdarbībā, bet gan patēriņā un dzīves apstākļu uzlabošanā. Līdz ar to aizņemtā un iztērētā nauda neuzlaboja pelnītspēju nākotnē. Strazda ieskatā, šajā situācijā labākais risinājums bija atsākt tērēt tikai tik, cik nopelna, un vienlaikus aizņemties, lai atdotu vecos parādus. Finanšu speciālisti to sauc par refinansēšanu, lai gan angļu valodas vārds "rollover" jeb "velšana uz priekšu" būtu atbilstošāks, jo pirms finanšu krīzes uzkrātais parāds tiek velts uz priekšu, skaidroja Strazds un atzīmēja, ka arī Latvija pašlaik veļ uz priekšu pirms finanšu krīzes uzkrāto parādu.

Latvijas Bankas ekonomists uzsvēra, ka ir svarīgi valdības finanšu saimniecībā saglabāt līdzsvaru. Ilgākā laika posmā valdības izdevumiem ir jāatbilst budžeta ieņēmumiem. Budžeta izdevumi nedrīkstētu pārsniegt līmeni, kas atbilst valdības nodokļu ieņēmumiem normālā gadā - tādā gadā, kas nav ne krīzes vai pēckrīzes, ne straujas attīstības vai ekonomikas pārkaršanas gads. Tātad budžetam jābūt bez strukturālā deficīta. Šādi normāli gadi Latvijā ir, piemēram, pagājušais 2015.gads un šis gads. Līdz ar to Latvijas valdībai jau pašlaik būtu jāspēj strādāt ar sabalansētu budžetu, secināja ekonomists.

Strazds skaidroja, ka arī indivīds, kurš tērē vairāk, nekā nopelna, ja vien nav saņēmis lielu mantojumu, uzkrāj arvien lielāku parādu. Šādai nesabalansētībai turpinoties ilgstoši, cilvēka dzīvē agri vai vēlu ienāks vētra.

Taču tas nenozīmē, ka vienmēr jātērē tikai tik, cik nopelnīts. To labi ilustrē mikrokreditēšanas sākotnējā ideja - aizdot trūcīgiem cilvēkiem naudu, ko viņi var izmantot kādam produktīvam ieguldījumam. Tomēr Strazds atzina, ka diemžēl sākotnēji cēlā mikrokreditēšanas ideju šodien Latvijā bieži tiek izmantota izkropļotā formā, kad kredīts ar augstu procentu likmi tiek ņemts un izsniegts nevis produktīvam ieguldījumam, bet gan patēriņam. Taču patēriņa preces pircēja spēju kredītu atdot neuzlabo, bet iegādātās preces vērtība krītas. Kad pienāk laiks kredītu atdot, tas bieži ir iespējams, vienīgi ņemot vēl lielāku kredītu. Tā tas turpinās, un agri vai vēlu nelīdzsvarotība kļūst tik liela, ka cilvēka dzīvē ienāk vētra, rezumēja Strazds.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē