Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Treņins: Krievvalodīgo tiesības Baltijā ir prestiža jautājums, nevis politisks spiediens

Krievijas interese par Baltijas valstīm nav pārāk liela, turklāt Maskavas intereses katrā valstī atšķiras, intervijā aģentūrai LETA sacīja Maskavas Kārnegī centra direktors Dmitrijs Treņins."Domāju, ka starp Krievijas galvenajām interesēm ir pašreizējā militāri politiskā _status quo _saglabāšanās Baltijas valstīs," uzskata Treņins.

"Citiem vārdiem, tāpat kā Baltijas valstīs ir vērojamas pārspīlētas bažas attiecībā uz Krievijas Federāciju, tādas ir arī Krievijā - pret amerikāņu politikas mērķiem reģionā."Starp Krievijas būtiskākajām interesēm ir korektu politisku un abpusēji izdevīgu ekonomisko attiecību uzturēšana. Pirmās nozīmē, ka visas robežas ir attiecīgi jānoformē, lai nepastāvētu pamats konfliktiem, bet otrās - lai tiktu saglabātas ekonomiskās saites. "Šīs saites nav pārāk nozīmīgas Krievijai un ne pārāk svarīgas arī Baltijas valstīm, tomēr tās, neapšaubāmi, ir starp šīm pamatinteresēm. Kaut gan, protams, mēs jau esam tālu no situācijas, kad galvenā Krievijas Federācijas naftas osta bija Ventspils," piebilda Maskavas Kārnegī centra direktors.Trešā Krievijas interešu grupa ir saistīta ar krievvalodīgajiem iedzīvotājiem. "Tas nav jautājums par kaut kāda spiediena izdarīšanu uz Baltijas valstīm vai to satricināšana no iekšpuses. Tas pat nav jautājums par ietekmi uz Baltijas valstu politiku ar, sauksim to tā, krievu komponentes palīdzību. Šodien tas ir prestiža jautājums," uzskata Treņins."Ir krievu cilvēki, un nez kāpēc dažās valstīs viņi nav juridiski vienlīdzīgi ar autohtonajiem iedzīvotājiem. Tas stipri sit pa Krievijas iedzīvotāju patmīlību. Pašreizējā situācijā Latvijā viņi redz kaut ko tādu, kas ļoti stipri atšķiras no krievu priekšstata par to, kā pret viņiem vajadzētu attiekties citām valstīm un nācijām. Tas ir svarīgāk kā mēģinājums, teiksim, caur [Rīgas mēru] Nilu Ušakovu ietekmēt Latvijas valdības politiku."Pēc Treņina vārdiem, ja nu amerikāņi patiešām nolemtu "iesēsties Baltijā, blakus Sanktpēterburgai", tad Krievija, iespējams, sāktu izmantot visus iespējamos līdzekļus, lai kaut kādā veidā pārrautu šādu Latvijas vadības darbības līniju. Tomēr tā ir tīri hipotētiska situācija, uzsvēra Maskavas Kārnegī centra direktors.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē