Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

40 cigaretes un litru alkohola pāri robežai bez nodokļu maksāšanas no nākamā gada varēs vest tikai reizi nedēļā

40 cigaretes un litru alkohola pāri robežai bez nodokļu maksāšanas no nākamā gada varēs vest tikai reizi nedēļā, paredz šodien Saeimā otrajā un galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā par akcīzes nodokli.

Turpmāk no trešajām valstīm bez nodokļa maksāšanas tikai reizi nedēļā viena persona varēs ievest 40 cigaretes, vienas, divu, vai četru mazo paciņu iepakojumā, kā arī vienu litru degvīna, nevis kā līdz šim - reizi dienā.

Grozījumi paredz pārskatīt fizisko personu no trešajām valstīm ievedamo preču pārvietošanas regularitātes kritēriju, aizstājot pašlaik noteikto "ne biežāk kā vienu reizi dienā" ar "ne biežāk kā vienu reizi septiņās dienās", kā arī paredzēt, ka minētais ierobežojums attiecas gan uz fizisko personu, gan uz sauszemes bezsliežu transportlīdzekli, kas nav komerciāls transportlīdzeklis. Tādējādi tiek mazināts risks, ka tiek ļaunprātīgi izmantots likumā paredzētais nodokļa atvieglojums, un šis ir viens no 2012.gada budžeta konsolidācijas pasākumiem.

Kā norādījusi Finanšu ministrija, atbrīvojums no akcīzes nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa (PVN), ja persona līdz šim vienu reizi diennaktī, bet pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā vienu reizi septiņās dienās ieved 40 cigaretes un vienu litru degvīna (visbiežāk ievestās preces), veido 7,65 latus.

Savukārt atbrīvojums no akcīzes nodokļa un PVN par aptuveni 90 litriem degvielas (no nodokļa maksāšanas atbrīvotais daudzums - standarta degvielas tvertnes tilpums un plus 10 litri pārvietojamā tvertnē) veido 36,50 latus. Aptuvenais cilvēku skaits, kas šķērso robežu no piecām līdz 30 reizēm mēnesī, ir 273.

Tādējādi neiemaksātais akcīzes un pievienotās vērtības nodoklis budžetā, ja persona vidēji 15 reizes mēnesī šķērsoja robežu, veido 662 latus, savukārt, ierobežojot uz četrām reizēm mēnesī, tas veidotu 177 latus. Līdz ar to no likuma grozījumu ieviešanas ieguvums budžetā mēnesī veidotu 132 500 latu, bet gadā 1,590 miljonus latu.

Finanšu ministrijas sagatavotais likumprojekts arī paredz, ka akcīzes nodokļa atbrīvojumu piemēro spirtam, ko izmanto tādu vielu ražošanā, ko lieto zāļu un veterināro zāļu ražošanā. Tādējādi tiek novērsta pretruna, ka izejviela, kas tiek izmantota zāļu ražošanā, tiek aplikta ar akcīzes nodokli, savukārt saražotais galaprodukts (zāles) netiek aplikts ar akcīzes nodokli.

Savukārt, lai varētu iesaistīties lauksaimniecībai paredzētās dīzeļdegvielas apritē, paredzēti papildu nosacījumi tiem komersantiem, kuriem ir spēkā esošas atļaujas naftas produktu vairumtirdzniecībai. Tādējādi tiktu mazināts risks negodīgu komersantu iekļūšanai šādas degvielas apritē un krāpnieciskiem darījumiem ar lauksaimniecībai paredzēto dīzeļdegvielu, kam piemēro akcīzes nodokļa atbrīvojumu.

Likumā tiks ietverta norma, atbilstoši kurai Valsts ieņēmumu dienests varēs aprēķināt un piedzīt akcīzes nodokli no citu dalībvalstu komersantiem par Latvijas teritorijā konstatēto akcīzes preču iztrūkumu, kas radies akcīzes preces pārvietojot atliktā nodokļa maksāšanas režīmā.

Tāpat noteikts, ka akcīzes nodokli piemēros arī noteiktām eļļas grupām, izņemot slēgtā iepakojumā, kuras tilpums nepārsniedz 250 litrus. Tādējādi tikšot novērsts risks, ka eļļas ar KN kodu "27101991" un KN kodu "27101999", kas pašlaik nav uzskatāmas par akcīzes precēm, izmantojot par degvielu vai kurināmo, notiek izvairīšanās no atbilstošas akcīzes nodokļa nomaksas.

Likumprojektā paredzēta akcīzes nodokļa atbrīvojuma piemērošana arī dabasgāzei, ko noteiktiem mērķiem izmanto uzņēmumos, kas atrodas industriālajos parkos. Tādējādi tiks radīti vienādi konkurences apstākļi uzņēmumiem, kas atrodas industriālajos parkos, salīdzinājumā ar citiem līdzīgiem uzņēmumiem, kas ir dabasgāzes galalietotāji un noteikto mērķu izmantošanai saņem dabasgāzi, piemērojot tai akcīzes nodokļa atbrīvojumu.

Likumprojekts iekļauts budžetu pavadošo likumu paketē un plānots, ka tas stājas spēkā 2012.gada 1.janvārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas