Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

ABLV: Banka un tās darbinieki nav devuši kukuļus

Latvijas ABLV Bank un tās darbinieki nekad nav devuši kukuļus amatpersonām, tādēļ ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkla (FinCEN) paziņojumā paustais bankai ir pilnīgi nepieņemams, trešdien preses brīfingā paziņoja bankas izpilddirektora vietnieks Vadims Reinfelds.

"ABLV Bank par pilnīgi nepieņemu uzskata ziņojumā pieminēto kukuļdošanu, to nekavējoties aicinājusi izvērtēt tiesībsargājošās institūcijas. Banka šodien ir vērsusies Valsts policijā un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu pārbaudīt šo informāciju. Nedz banka, nedz bankas darbinieki nekad nav izdarījuši kukuļdošanu attiecībā ne pret vienu amatpersonu. Ar šādu publikāciju faktiski apsūdzot bankas vadību un tās pārstāvjus sevišķi smagu noziegumu izdarīšanā, ir nodarīts ievērojams kaitējums bankas reputācijai," sacīja Reinfelds.

Viņš arī pauda pārliecību, ka FinCEN sniegtā ziņojuma priekšlikums balstās uz pieņēmumiem, jo šobrīd bankas rīcībā nav šādas informācijas, taču banka turpina to pārbaudīt.

Reinfelds norādīja, ka ABLV Bank kategoriski iestājas pret finanšu institūciju izmantošanu prettiesiskām darbībām, tostarp to izmantošanai noziedzīgu iegūto līdzekļu legalizācijai, terorisma finansēšanai un sankciju apiešanai, un pilnībā atbalsta ASV Valsts departamenta cīņu pret šiem noziedzīgajiem nodarījumiem. ABLV Bank ir arī sazinājusies ar ASV Finanšu ministrijas pārstāvjiem, lai sāktu sarunas un sniegtu visu nepieciešamo informāciju, kas ir tās rīcībā un veiktu visas nepieciešamās korektīvās darbības.

 

Bankas izpilddirektora vietnieks atzīmēja, ka ABLV Bank iekšējā kontroles sistēma līdzekļu legalizācijas, terorisma finansēšanas un sankciju apiešanas novēršanas jomā un ieviestie kontroles risinājumi ir auditēti un pārbaudīti gan no regulatoru, gan starptautisku auditoru puses. Banka arī piekopj nulles tolerances politiku attiecībā uz klientiem, kuru darījumi var tikt saistīti ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, terorisma finansēšanu vai sankciju pārkāpumiem.

"Tomēr, ja kāds, izmantojot bankas pakalpojumus, veic manipulācijas un krāpnieciskas darbības, banka tam pievērš visaugstāko prioritāti, lai atklātu noziedzīgu darbību un ziņotu par to tiesībsargājošajām institūcijām. Mēs vēršamies pret katru, kas cenšas mūsu banku izmantot noziedzīgiem mērķiem," uzsvēra Reinfelds.

Viņš arī apliecināja, ka banka sniegs visu nepieciešamo informāciju, lai veicinātu objektīvu un ātru izmeklēšanu.

Pēc Reinfelda teiktā, ABLV Bank ir atvērta jebkuru kompetento iestāžu atkārtotām un jaunām pārbaudēm un pati veicinās to īstenošanu, lai mazinātu jebkādas aizdomas par izskanējušo informāciju.

"Tāpat esam vienmēr bijuši un būsim atvērti sadarbībai ar ASV valsts iestādēm un esam gatavi nodrošināt nepieciešamo informāciju, sniedzot ASV Finanšu ministrijas pārstāvjiem iespēju veikt pārbaudi ar neierobežotām pieejām bankas informācijai," viņš sacīja.

Bankas pārstāvis minēja, ka pēdējo gadu laikā ABLV Bank ir pielikusi milzīgas pūles, lai pilnveidotu iekšējās kontroles sistēmas.

"Mēs arī turpmāk būsim gatavi jebkurām rekomendācijām, kas stiprinātu bankas darbību. Papildu tam pēdējo divu gadu laikā banka veikusi vairākas neatkarīgas pārbaudes noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas jomā, tostarp sadarbībā ar ASV konsultantiem Navigant Consulting un K2 Intelligence. Abu konsultantu ieteikumi jau ir izpildīti. Tāpat banka sadarbojas ar stratēģisko konsultantu no ASV Financial Integrity Network (FIN) atbilstības jautājumos," klāstīja Reinfelds.

Viņš arī norādīja, ka par FinCEN paziņojumā minēto Ziemeļkorejas gadījumu no Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) puses bija ierosināta administratīvā lieta un 2017.gada novembrī noslēgts administratīvais līgums. Pēc pusgadu ilgušas pārbaudes tika sniegts atzinums, ka bankas darbībā nav konstatēti starptautisko, tostarp Eiropas Savienības sankciju, Latvijas nacionālo sankciju, kā arī ASV noteikto sankciju pārkāpumi.

Savukārt 2017.gada 24.maijā ABLV Bank vērsās Drošības policijā, lūdzot sākt kriminālprocesu par apstākļiem un apgalvojumiem, kas bija izskanējuši attiecībā uz iespējamo Ziemeļkorejas starptautisko sankciju apiešanu. "Iesniedzām pieteikumu, jo nedz no bankas rīcībā esošajiem dokumentiem, nedz no bankas iekšējās izmeklēšanas rezultātiem, nedz no publiskajiem resursiem netika konstatēta neviena bankas klienta saistība ar lietas materiālos minēto Ziemeļkorejas uzņēmumu," sacīja Reinfelds.

Tāpat viņš norādīja, ka attiecībā par Moldovas lietu, kas pieminēta ASV ziņojumā un bija plaši atspoguļota medijos, banka 2016.gadā 15.augustā vērsās Valsts policijā ar lūgumu ierosināt kriminālprocesu, jo tā saskārās ar organizēta noziedzīga grupēja prettiesisku rīcību, kas ilglaicīgi un mērķtiecīgi maldināja banku par veikto darījumu būtību un naudas līdzekļu piederību. "Minētās lietas ietvaros, izanalizējot situāciju, banka vienojās ar regulatoru vēl vairāk stiprināt nepieciešamos kontroles mehānismus un ieguldīja gandrīz 10 miljonus eiro to pilnveidošanai," piebilda Reinfelds.

Viņš arī uzsvēra, ka ABLV Bank turpina darbību, veicot pārrunas ar visiem partneriem un finanšu institūcijām, aktīvi skaidrojot savu nostāju.

"Varam apliecināt, ka bankas finanšu stāvoklis un finanšu resursu pieejamība ir pietiekami augstā līmenī. Notikušais ir nepārvaramas varas situācija, līdz ar to varam apliecināt, ka daļa no pakalpojumiem šobrīd klientiem var būt nepieejami," sacīja bankas pārstāvis.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka FinCEN plāno noteikt sankcijas ABLV Bank par naudas atmazgāšanas shēmām, kas palīdzējušas Ziemeļkorejas kodolieroču programmai, kā arī nelegālām darbībām Azerbaidžānā, Krievijā un Ukrainā.

Tāpat FinCEN ziņojumā teikts, ka ABLV Bank vadība līdz 2017.gadam izmantojusi kukuļdošanu, lai ietekmētu amatpersonas Latvijā, cenšoties novērst pret to vērstas tiesiskas darbības un mazinātu draudus savām augsta riska darbībām.

FinCEN norāda, ka ABLV Bank biznesa prakse nodrošina finanšu pakalpojumu sniegšanu klientiem, kuri vēlas izvairīties no regulatoru prasībām. Bankas vadība un darbinieki ir līdzvainīgi klientu pretlikumīgajās finanšu darbībās, tostarp naudas atmazgāšanā un tā dēvēto čaulas uzņēmumu izmantošanā, lai slēptu to pretlikumīgo bankas darījumu patieso dabu un atbildīgo identitātes.

ABLV Bank uzskatāma par novatorisku un progresīvu attiecībā uz pieeju, lai apietu finanšu sistēmas noteikumus, teikts ziņojumā, norādot, ka banka veicina naudas atmazgāšanas un regulējošo noteikumu apiešanas shēmas un nodrošina, ka viltus dokumentācija finanšu shēmu atbalstīšanai, daļu no kuras sagatavo paši bankas darbinieki, ir augstākās kvalitātes.

Tāpat FinCEN ziņojumā sacīts, ka ABLV Bank iepriekš izstrādājusi shēmu, lai palīdzētu klientiem apiet ārvalstu valūtu kontroles pasākumus, kurā banka slēpa pretlikumīgus valūtu darījumus kā starptautiskus tirdzniecības darījumus, izmantojot viltus dokumentāciju un čaulu uzņēmumu kontus.

Savukārt ABLV Bank pārstāvji iepriekš norādīja, ka sagatavotais ziņojums ir departamenta priekšlikums, par kuru 60 dienu laikā var iesniegt rakstiskus iebildumus. Banka šobrīd izskata iespējas, lai FinCEN pārskatītu savus priekšlikumus. "Banka pieliks visas pūles, lai atspēkotu izteiktos apgalvojumus," uzsvēra bankā.

Pēc aktīvu apmēra ABLV Bank 2017.gada septembra beigās bija trešā lielākā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem - Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei - uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 87,03% no bankas pamatkapitāla. ABLV Bank obligācijas kotē biržas Nasdaq Riga parāda vērtspapīru sarakstā. ABLV Bank atrodas tiešā Eiropas Centrālās bankas (ECB) uzraudzībā.

Top komentāri

Stučkas outlets
S
Ticēsim šim apgalvojumam, ka sir dzidrs kā Moskovskaja vodka causpīdīgā un tīrā stikla pudelē.
vasja
v
arī Pāvilostas pusē jūras krastā nav māja bet kuģis
>:-)
&
Tikai prastie bidas ,saka , kukuļus :( Super gudrie saka : "PATEICĪBAS nauda " !
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas