Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Al Jazeera vēsta par Latvijas sasniegumiem vēža ārstēšanā

Pazīstamais telekanāls Al Jazeera oktobrī publicējis videostāstu, kurā vēsta par Latvijas panākumiem cīņā ar vēzi – viroterapiju, kas, pretēji ķīmiskajai terapijai un staru terapijai, ir daudz "humānāka" un bez iepriekš minētajām metodēm raksturīgajām blaknēm, portālu Diena.lv informēja Latvijas Viroterapijas centra pārstāve Diāna Otisone.

Viroterapijā tiek izmantots medikaments Rigvir, kura sastāvā esošo vīrusu jau 1968.gadā sāka pētīt izcilā latviešu zinātniece Aina Muceniece un kurš ir iekļauts Latvijas 10 nozīmīgāko zinātnes sasniegumu sarakstā. Rīgas vārdā nosauktais vīruss Rigvir tagad ir oficiāli atzīts un no valsts budžeta līdzekļiem kompensēts medikaments melanomas jeb ādas vēža pacientiem, bet tiek lietots arī kuņģa, plaušu un vairāku citu vēža paveidu ārstēšanā. TV kanāls Al Jazeera, kura auditorija arābiski un angliski runājošās valstīs mērāma desmitos miljonu skatītāju, viesojās Latvijas Viroterapijas centrā un Latvijas Organiskās sintēzes institūtā, tikās gan ar zinātniekiem, kas ir viroterapijas piekritēji, gan ar šīs metodes pretiniekiem, gan pašiem vēža pacientiem. "Jau vairāki tūkstoši pacientu no 37 valstīm ir apmeklējuši Latviju, lai saņemtu Latvijas zinātnieku "apmācīto vīrusu", kas atsevišķos gadījumos pat dažu nedēļu laikā iznīcina vēža šūnas," secina ārābu pasaulē pazīstamais žurnālists Abdulsalams Abu Maliks pēc redzētā Latvijā. Video sižets, kuru oriģinālvalodā ar subtitriem angļu valodā iespējams noskatīties vietnē YouTube, jau piesaistījis pasaules uzmanību Latvijas sasniegumiem. Pēc Al Jazeera Arabic pārraidītā sižeta Latvijas Viroterapijas centrs saņēmis ielūgumu piedalīties vērienīgajā medicīnai veltītajā izstādē Arab Health 2015, kas norisināsies Apvienotajos Arābu Emirātos nākamā gada janvārī.Jāatgādina arī cits nozīmīgs Latvijas sasniegums - Organiskās sintēzes institūts pirmo reizi valsts vēsturē izgudrojis pretvēža zāles, kurām izdevies ielauzties ASV medikamentu tirgū, kas ir viens no visstingrāk kontrolētajiem pasaulē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks

Šodien stājas spēkā vilcienu kustības pavasara grafiks, paredzot papildu reisus Tukuma, Skultes un Aizkraukles dzelzceļa līnijās, informēja AS Pasažieru vilciens (PV) pārstāvji.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas