Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Cert.lv: Vēlēšanu dienā fiksēti kiberuzbrukumi arī valsts sektora sistēmām

Vēlēšanu dienā, 6. oktobrī, kad notika kiberuzbrukums sociālā tīkla draugiem.lv mājaslapai, bijuši vēl citi uzbrukumi e-pasta sistēmām, tīmekļa vietnēm un tīkla infrastruktūrai valsts sektorā, aģentūrai LETA pavēstīja drošības incidentu novēršanas institūcijas Cert.lv vadītāja vietnieks Varis Teivāns.

Viņš norādīja, ka līdz šim izdarītie uzbrukumi nav radījuši kaitējumu, vai iedzīvotājiem jūtamu efektu, jo tos ir izdevies atvairīt. Savukārt kopumā Cert.lv kibertelpas vēroto aktivitāšu darbību vēlēšanu laikā klasificē kā mērenu, valsts drošību un vēlēšanas neapdraudošu un bez būtiski satraucošiem pavērsieniem.

Vienlaikus Teivāns atzīmēja, ka katru gadu informāciju tehnoloģiju (IT) drošības incidentu apdraudējuma līmenis ir ar pieaugošu tendenci, ar, vai bez vēlēšanām. "Šogad, salīdzinot ar citiem vēlēšanu gadiem, ir veikts visapjomīgākais darbs, lai Latvija būtu pēc iespējas gatavāka reaģēt uz kiberdraudiem un mazināt identificētos informāciju un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) riskus, kas saistīti ar vēlēšanu procesu," uzsvēra Teivāns.

Viņš papildināja, ka Cert.lv ar kolēģiem Vēlēšanu drošības komisijā ir veicis ievērojamu koordinējošo darbu, līdz vēlēšanām veikta virkne ielaušanās testu un sagatavotas drošības uzlabošanas tehniskas vadlīnijas, kuras lielākā daļa iesaistīto iestāžu sekmīgi ieviesa un atklātos trūkumus novērsa.

Savukārt, kas attiecas uz draugiem.lv incidentu vēlēšanu laikā, Teivāns atzina, ka vēl joprojām incidents tiek analizēts.

"Patlaban ir zināms, ka uzbrukums veikts no Āzijas valstu tīkliem, kas, visticamāk, pieder uzlauztām iekārtām, vai starpniekserveriem, kas slēpj patieso uzbrucēja tīklu. Ir noskaidroti arī citi artefakti, kas izmeklēšanas nolūkos patlaban netiks atklāti," skaidroja Teivāns.

Kā ziņots, sestdien, 6.oktobrī, pēcpusdienā, ieejot sociālā tīkla draugiem.lv mājaslapā, sāka skanēt Krievijas himna un parādījās attēli ar šīs valsts karogu, prezidentu un armiju.

Tāpat parādījās teksts: "Biedri latvieši, tas skar jūs. Krievijas robeža nekur nebeidzas. Krievijas pasaule var un tai ir nepieciešams apvienot visus, kam ir dārgs krievu vārds un krievu kultūra, lai kur arī viņi nedzīvotu - Krievijā vai aiz tās robežām. Biežāk lietojiet šo vārdu salikumu - "Krievu pasaule"."

Draugiem Group paziņoja, ka draugiem.lv lapai ir noticis uzbrukums, nomainot pirmo lapu, tāpēc portāla darbība tika apturēta.

Īsi pirms plkst.18 uzņēmuma pārstāvis Jānis Palkavnieks aģentūrai LETA apliecināja, ka speciālistiem izdevies atjaunot mājaslapas darbību un kiberuzbrukumā nav skarta lietotāju personīgā informācija.

Par notikušo ir informēta arī Drošības policija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas