Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Citadeles pārdošanas sāga: Neraujas pabeigt sākto darījumu

Lai gan aizvien tiek meklēts otrs Privatizācijas aģentūras valdes loceklis, cerības to ātri atrast ir niecīgas - no šī darba piedāvājuma jau atteikušies četri cilvēki, liecina Latvijas Televīzijas raidījuma Panorāma rīcībā esošā informācija.

Tiesa, juristi izteikušies - ja valsts tiešām vēlas ātri pārdot Citadeli, tas iespējams arī ar valdi viena cilvēka sastāvā. Tomēr politiķu nevēlēšanās meklēt tam risinājumu norāda uz centieniem izvairīties no atbildības.  

Citadeles pārdošanas darījums pārvērties par karstu kartupeli, kuru, šķiet, ņemt rokās nevēlas neviens.

"Es pati būtu gatava parakstīt līgumu ar investoriem par Citadeles pārdošanu, ja tas būtu iespējams,” piektdien žurnālistiem atzina premjere Laimdota Straujuma (Vienotība).

Nevēlēšanos uzņemties atbildību par līguma parakstīšanu veicina tajā iekļautais gala cenas noteikšanas mehānisms, kas iepriekš publiski nosaukto bankas akciju cenu 74 miljonu eiro apmērā var ievērojami samazināt.  Tas arī bijis viens no iemesliem, kādēļ amatus pameta nu jau bijusī Privatizācijas aģentūras valde.

Cik ilgi vajadzēs gaidīt jaunu rīcībspējīgu privatizācijas aģentūras valdi, pagaidām nav precīzi zināms. Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis norādījis, ka tam vajadzētu dažas dienas. Tiesa, ja valdība vēlas iekļauties Eiropas Komisijas nospraustajos laika rāmjos, nāksies pasteigties, lai atlicinātu laiku arī bankas jauno īpašnieku kapitāla izcelsmes pārbaudei. To Finanšu un kapitāla tirgus komisija var sākt darīt tikai pēc darījuma parakstīšanas.

Ekoninmikas ministrs vēl ceturtdien atzina, ka ātri lemtspējīgu PA valdi divu amatpersonu sastāvā nav iespējams izveidot, jo no uzrunātajiem kandidātiem ieņemt amatu piekritis tikai viens. Juristi ir pārliecināti, ka arī šī situācija nav bezizejas un  līgumu, grozot PA statūtus, varētu parakstītu arī viens valdes loceklis. Ekonomikas ministrs gan tam nav gatavs.

Jau vēstīts, ka pēc PA valdes priekšsēdētāja Anša Spridzāna un valdes locekļa Gunta Lauska atkāpšanās no amata Citadeles pārdošanas līguma parakstīšana ir "uz jautājuma zīmes".

Lai līgumu varētu parakstīt, nepieciešama rīcībspējīga valde divu cilvēku sastāvā. Par vienu valdes locekli izraudzīts aģentūras eksperts Vladimirs Loginovs, kas konceptuāli piekritis jaunajam amatam. Kā portālam Diena.lv uzsvēra ekonomikas ministra ārštata padomniece Anna Kononova, pašlaik PA valde nav rīcībspējīga. Loginovs, lai arī konceptuāli piekritis jaunajam amatam, tajā oficiāli tiks apstiprināts tikai tad, kad tiks atrasts otrs PA valdes loceklis

Ziņots arī, ka pēc PA pamešanas tās bijušais vadītājs Spridzāns atzina, ka nav piekritis parakstīt līgumu par Citadeles pārdošanu, jo par noteikumiem bankas pārdošanā vēl varēja diskutēt un meklēt citus risinājumus.

"Galvenais iemesls ir tāds, ka mēs bijām vieni no tiem, kas otrdien gāja uz Ministru kabinetu saistībā ar Citadeles bankas pārdošanas līguma noteikumiem - prezentējām valdībai to situāciju, kāda ir šobrīd, to, kāds ir pašreizējais līguma projekts un piedāvājām tālākos risinājumus. Valdība izlēma tos steidzamības kārtā parakstīt - mūsuprāt, bija iespējams lietderīgāk turpināt pārrunas, jo faktiskais parakstīšanas termiņš, ko noteica Eiropas Komisija, ir šī gada beigas," norādīja Spridzāns.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas