Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

de facto: Krimā izpaudusies Kremlim pietuvināta organizācija plāno pasākumus arī Latvijā

Līdz ar notikumiem Ukrainā un Krimā Kremļa intereses atbalstoši spēki sarosījušies arī Latvijā - Maskavā februāra beigās dibināta sabiedriski politiska organizācija Russkij internacional (Rusintern) ar mērķvalstīm Ukrainu, Moldāviju, Kazahstānu, Latviju, Igauniju un citām, svētdien vakarā vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums de facto.

Organizācijas Rusintern vadībā arī Latvijas nepilsonis Sergejs Malahovskis. Šīs Kremļa politiķu stūrētās organizācijas viens no pirmajiem darbiem bija pašaizsardzības vienību jeb družīnu veidošana Krimā, atbalstot pussalas pievienošanu Krievijai. Savukārt Latvijā viņi sola cīnīties par krievu skolām un nepilsoņu tiesībām. Organizācija ir tuva tādiem politiķiem kā Krievijas vicepremjers Dmitrijs Rogozins, Krievijas federācijas domes deputāts un partijas Rodina vadītājs Aleksejs Žuravļovs, kurš arī ir jaunās organizācijas vadītājs.

Drošības policijas priekšnieka vietnieks Juris Leitietis raidījumam de facto paudis uzskatu, ka "šī organizācija ir veidota tā, lai viņai būtu ļoti strikts politiskais atbalsts, bet visi cilvēki, kas viņā darbojas, ir ar ļoti striktu specdienestu atbalstu Krievijā."

"Mūsu rīcībā ir informācija, ka viņi centīsies aktīvi darboties Latvijā, tieši mazākumtautību, īpaši krievu skolu aizsardzības jautājumos. Kas ir visbūtiskākais, viņi mēģinās organizēt cilvēku izvešanas ielās, masveida kustības, iespējams, arī apmācīt cilvēkus protesta akcijām, vardarbīgiem protestiem, tādēļ mēs ļoti rūpīgi sekosim organizācijas darbībai," klāstījis Leitietis.

Rusintern vadītājs Žuravļovs esot bijis aicināts piedalīties arī organizācijas Pasaule bez nacisma pasākumos Rīgā 15.un 16.martā, bet uz tiem neieradās, jo tobrīd atradās Krimā, aizstāvot Krievijas intereses Krimas referenduma laikā, stāstīja de facto.

Viens no Rusintern mērķiem ir vadīt dažādās postpadomju valstīs izveidoto krievvalodīgo organizāciju nepakļaušanos likumīgajai varai. Drošības policija uzsvērusi – politiķiem Latvijā ir būtiski atcerēties, ka cilvēkus ielās izvest ir daudz vieglāk, nekā spēt pēc tam viņus vadīt, kā to iepriekš apliecināja arī 13.janvāra nemieri Latvijā.

Latvijas un Ukrainas paralēles gan nesakrīt pirmo reizi, atgādināja LTV raidījums. Arī pirms desmit gadiem ar ciešu Maskavas ideologu atbalstu, tostarp Dmitrija Rogozina vizīti Latvijā, notika plašas akcijas krievu skolu atbalstam. Tai pašā rudenī Ukrainā notika oranžā revolūcija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas