Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

DelfinGroup papildina biržas uzņēmumu rindas

A/s DelfinGroup sākotnējā akciju publiskajā piedāvājumā plašam investoru lokam ir ies spēja kļūt par uzņēmuma līdzīpašniekiem.

Latvija s finanšu koncerns a/s DelfinGroup vakar uzsāka uzņēmuma akciju sākotnējo publisko piedāvājumu (IPO) Nasdaq Riga biržā, tādējādi oficiāli pāršķirot jaunu lappusi uzņēmuma darbības vēsturē un kļūstot par publisku akciju sabiedrību. Pieteikties uzņēmuma IPO akciju iegādei iespējams līdz 11. oktobrim. Jaunemitētās akcijas varēs iegādāties gan privātpersonas, gan institucionālie investori, un kopumā tiks piedāvāti 7,3 miljoni jaunemitētu akciju ar iespēju palielināt piedāvājumu par vēl 1,095 miljoniem akciju, tādējādi kopējam akciju skaitam sasniedzot 8 395 000, Dienu informēja DelfinGroup valdes priekšsēdētājs Didzis Ādmīdiņš.

Noteikts, ka IPO var piedalīties ikviens privātais un institucionālais investors no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas, kā arī citi institucionālie investori saskaņā ar akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma prospektu. Ņemot vērā DelfinGroup mērķi piesaistīt pēc iespējas plašāku investoru loku, būtiska akciju daļa jau sākotnēji tiks rezervēta tieši privātajiem investoriem – katram investoram paredzēts piešķirt iespēju iegādāties līdz 1000 akcijām, bet, parakstoties pirmajās četrās dienās (līdz 1. oktobrim ieskaitot), katram investoram garantēti tiks piešķirta iespēja iegādāties vēl papildu 500 akcijas (katru par 1,52 eiro). Tādējādi privātajiem investoriem Baltijas valstīs tiks nodrošināta iespēja saņemt akcijas katram vismaz par 760– 2280 eiro. Protams, visi interesenti varēs pieteikties uz lielāku akciju skaitu.

IPO rezultātā DelfinGroup plāno piesaistīt jaunu kapitālu 12,76 miljonu eiro apmērā, ko plānots investēt uzņēmuma tālākai izaugsmei, kā arī, lai samazinātu uzņēmuma finansējuma izmaksas. IPO procesā neviens no pašreizējiem DelfinGroup akcionāriem savas akcijas nepārdos, skaidroja D. Ādmīdiņš.

DelfinGroup akcionāri IPO prospektu 9. septembrī apstiprināja un iesniedza apstiprināšanai Finanšu un kapitāla tirgus komisijā (FKTK), kas to apstiprināja 21. septembrī, tādējādi dodot zaļo gaismu DelfinGroup ceļam uz Nasdaq Riga biržas Baltijas Oficiālo sarakstu. Līdz ar IPO procesa uzsākšanu DelfinGroup ir pirmais uzņēmums pēdējo četru gadu laikā, kas IPO organizē tieši Latvijas biržā.

Ilgstoša pieredze biržā

DelfinGroup Nasdaq Riga nav jaunpienācējs, jo koncernam ir veiksmīga vairāk nekā septiņus gadus ilga obligāciju emisiju pieredze Nasdaq Riga biržā. Šajā laika periodā uzņēmums veicis kopumā sešas obligāciju emisijas par kopējo summu 27 miljoni eiro. No šīm sešām emisijām divas pirmās emisijas tika kotētas Nasdaq Riga biržas Baltijas Oficiālajā sarakstā, divas emisijas pašlaik tiek kotētas Nasdaq Riga First North obligāciju sarakstā, un vēl divas emisijas pašlaik ir slēgta tipa emisijas. Divas pirmās obligāciju emisijas šobrīd investoriem ir jau pilnībā atmaksātas. Kopumā vairāk nekā 160 investoru no vairāk nekā 20 valstīm ir investējuši DelfinGroup obligācijās. Šobrīd aktīvo emisiju apjoms ir 18,5 miljoni eiro, un vidējais investoru ieguldījums sasniedz 115 tūkstošus eiro. Ar uzņēmuma akcionāriem saistīto personu ieguldījums uzņēmuma obligācijās ir zem 1% no kopējā esošā obligāciju finansējuma.

"DelfinGroup stabilā izaugsme un līdzšinējā veiksmīgā finansējuma piesaistes pieredze Nasdaq Riga biržā ļāva mums spert nākamo attīstības soli un uzsākt arī publisku uzņēmuma akciju kotāciju. Latvijā līdz šim startēt biržā ar savu akciju piedāvājumu ir uzdrīkstējušies visai nedaudzi uzņēmumi. Tāpēc ar savu rīcību vēlamies ne vien pavērt iespēju privātajiem un institucionālajiem investoriem piedalīties mūsu stabilās izaugsmes stāstā, bet arī iedvesmot citus Latvijas uzņēmumus startēt biržā. Plānojam, ka jauno akcionāru peļņu veidos ne vien akciju vērtības pieaugums, bet arī reizi ceturksnī izmaksātas dividendes. Pēdējos trijos gados uzņēmums dividendēs izmaksājis 6,73 miljonus eiro," uzsvēra D. Ādmīdiņš. 

Septembra sākumā DelfinGroup akcionāri nolēma arī nostiprināt statūtos uzņēmuma dividenžu politikā noteikto dividenžu izmaksas regularitāti un kārtību. Proti, koncerna apstiprinātā dividenžu politika paredz izmaksāt dividendes reizi ceturksnī, dividendēs izmaksājot līdz 50% no uzņēmuma ceturkšņa peļņas. Papildus tam reizi gadā, pēc gada pārskata apstiprināšanas, tiek paredzēta iespēja veikt arī papildu dividenžu izmaksu (gada dividendes). Līdz ar to kopumā uzņēmuma finanšu gada laikā akcionāriem dividendēs plānots izmaksāt vismaz 50% no uzņēmuma konsolidētās gada peļņas. 

Paralēli virzībai uz publiskas akciju sabiedrības statusu DelfinGroup akcionāri arī pieņēmuši lēmumu uzņēmuma darbinieku ilgtermiņa motivācijas programmas ietvaros emitēt līdz 450 tūkstošiem uzņēmuma akciju. "Ļaujot iegūt uzņēmuma akcijas, darbiniekiem būs iespēja personīgi iejusties akcionāru kurpēs. Daudzviet Eiropā šādas akciju programmas kļūst par arvien izplatītāku veidu darbinieku piesaistīšanai, motivēšanai un noturēšanai. Lai arī Latvijas biznesa vidē tas vēl ir jauns instruments, ilgtermiņā tam ir perspektīva kļūt par svarīgu veidu, kā motivēt uzņēmuma darbiniekus tālejošu mērķu sasniegšanai. Esam gatavi rādīt priekšzīmi citiem Latvijas uzņēmumiem. Uzskatām, ka iespēja kļūt par uzņēmuma līdzīpašniekiem papildus saliedēs un pozitīvi motivēs gan jau esošo komandu, gan arī iedvesmos jaunus talantus nākt strādāt tieši uz DelfinGroup," norādīja uzņēmuma padomes priekšsēdētājs un akcionārs Agris Evertovskis.

Šāds akcionāru lēmums būtībā nozīmē, ka papildus darba algai DelfinGroup darbiniekiem turpmāk būs iespēja pelnīt līdz ar uzņēmuma attīstību, jo dividendēs tiks izmaksāti vismaz līdz pat 50% no uzņēmuma peļņas. Uzņēmuma darbiniekiem ilgākā laika periodā būs iespējams kļūt par īpašniekiem vairāk nekā 1% uzņēmuma akciju. Šobrīd uzņēmuma pamatkapitālu veido 40 miljoni akcijas ar nominālvērtību 0,1 eiro par akciju. 

Vēl kā potenciālu ieguvumu darbiniekiem no akciju opcijām A. Evertovskis min iespēju līdzdarboties uzņēmuma attīstībā akcionāra statusā ar balsstiesībām akcionāru sapulcēs, kā arī pieredzes gūšanu un izpratnes palielināšanu par ieguldījumu veikšanu vērtspapīros un kapitāla tirgu kopumā.

Līderis vairākos segmentos

DelfinGroup šovasar publicēja uzņēmuma ilgtermiņa finanšu mērķus, norādot, ka līdz 2024. gada beigām uzņēmums plāno dubultot konsolidēto neto kredītportfeli, tam pārsniedzot 70 miljonus eiro. Pakāpeniski kāpinot rentabilitāti, uzņēmums 2024. gadā plāno sasnieg 17,6 miljonu eiro EBITDA, kā arī 12,9 miljonu eiro peļņu pirms nodokļiem.

Septembrī DelfinGroup saņēma Korporatīvās pārvaldības konsultatīvās padomes apbalvojumu Latvijas Korporatīvās pārvaldības balva 2021 par vissekmīgāk īstenoto uzņēmuma padomes atlasi. Korporatīvās pārvaldības balvas Latvijā tika piešķirtas pirmo reizi, un ar tām tika apbalvoti vislabāk pārvaldītie Latvijas uzņēmumi. DelfinGroup padome tika izraudzīta starptautiskā konkursā, kurā piedalījās 45 pretendenti no septiņām valstīm. Šā gada 30. martā par jaunajiem padomes locekļiem tika apstiprināti finanšu, korporatīvās pārvaldības un fintech nozares eksperti Gatis Kokins, Edgars Voļskis, Mārtiņš Bičevskis un Jānis Pizičs. Darbu padomē turpināja padomes priekšsēdētājs Agris Evertovskis. Atbilstoši Latvijas Korporatīvās pārvaldības kodeksam vairākums jeb trīs no pieciem DelfinGroup padomes locekļiem ir neatkarīgi padomes locekļi. Tas ir svarīgi mazajiem akcionāriem, jo ir garants tam, ka uzņēmums tiek pārvaldīts visu akcionāru interesēs.

Uzņēmuma pārstāvji arī uzsver, ka DelfinGroup ir viens no retajiem Baltijas uzņēmumiem, kam ir sagatavots vides, sociālās un korporatīvās pārvaldības (ESG) pārskats par 2020. gadu un tas ietver daudzpusīgus ilgtspējīgas korporatīvās pārvaldības aspektus. "DelfinGroup biznesa modelis veidots, rūpējoties par apkārtējo vidi, apvienojot zaļo domāšanu un ekonomisko izdevīgumu. Uzņēmuma lombardu tīkls visā valsts teritorijā iedzīvina aprites ekonomikas pamatprincipus un veicina preču dzīves cikla pagarināšanu. Iedzīvotāji uz lombardiem nes pašiem saimniecībā vairs ne tik ļoti vajadzīgas mantas, kas tiek rūpīgi pārbaudītas un sagatavotas tālākai pārdošanai filiālēs, kā arī internetā. Veicinām to, lai cilvēki ikdienā vēl noderīgas mantas nesteigtos uzreiz izmest, bet gan dotu tām iespēju kalpot citiem cilvēkiem, par to saņemot arī atbilstošu atlīdzību. Uzņēmuma rūpes par vidi apliecina arī ISO vadības kvalitātes (9001) un energopārvaldības (50001) sistēmas sertifikāti," norāda D. Ādmīdiņš.

Savukārt uzņēmuma finanšu pakalpojumi veicina iekļaujošākas sabiedrības veidošanos, nodrošinot modernu finanšu pakalpojumu pieejamību dažādām sabiedrības grupām visā Latvijas teritorijā. DelfinGroup veicina finanšu pakalpojumu pieejamību tādām mazāk aizsargātām sabiedrības grupām kā, piemēram, seniori. Savukārt plašais filiāļu tīkls reģionos nodrošina finanšu pakalpjumu pieejamību iedzīvotājiem ārpus Rīgas un lielajām pilsētām. Uzņēmuma sociālās atbildības vadlīnijas paredz sniegt atbalstu organizācijām, kas veicina sabiedrības attīstību, veicina iekļaušanu, dažādību un izaugsmi. DelfinGroup finanšu pakalpojumi dažādām sabiedrības grupām pieejami gan klātienē vairāk nekā 90 filiālēs visā Latvijas teritorijā, gan arī tiešsaistē, akcentē uzņēmuma pārstāvji.

Augusta beigās DelfinGroup, paplašinot lombardu biznesu Latvijas reģionos, noslēdza līgumu ar Latvijas ceturtā lielākā lombardu tīkla īpašnieku a/s Moda kapitāls par Moda lombardu aizdevumu portfeļa pārņemšanu līdz 2021. gada beigām. Moda kapitāls piederēja 25 lombardu filiāles visā Latvijā.

"DelfinGroup mērķis, iegādājoties Moda lombardu aizdevumu portfeli, ir nostiprināšanās reģionos un klientu skaita palielināšana Latvijas novados. Paplašināšanās reģionos šobrīd ir viena no mūsu uzņēmuma fokusa jomām, jo modernu finanšu pakalpojumu pieejamība daudzviet ārpus Rīgas ir ļoti ierobežota. Moda kapitāls ir bijis spēcīgs reģionālais spēlētājs ar plašu filiāļu tīklu un labu investīciju potenciālu. Pirms Moda lombardu biznesa iegādes līguma noslēgšanas rūpīgi iepazināmies ar šo uzņēmumu un secinājām, ka tas ir labi pārvaldīts un ar lielu lombarda klientu bāzi. Labu pārvaldību apliecina arī Moda kapitāls ilgstošā klātbūtne Nasdaq Riga biržā, kur kopš 2010. gada tiek kotētas Moda kapitāls obligācijas. Tāpēc uzskatām, ka Moda kapitāls lombardu biznesa iegāde ne vien palielinās DelfinGroup tirgus daļu lombardu segmentā, bet arī cels kopējo uzņēmuma vērtību ilgtermiņā," pauda DelfinGroup valdes loceklis Ivars Lamberts.

DelfinGroup ir licencēts uz tehnoloģijām balstīts finanšu nozares koncerns, kas dibināts 2009. gadā un strādā ar zīmoliem Banknote un VIZIA. Uzņēmums pastāvīgi attīsta un piedāvā patēriņa, senioru, nomaksas, lombarda aizdevumus un lietotu un mazlietotu preču tirdzniecību vairāk nekā 90 filiālēs visā Latvijā, kā arī tiešsaistē. DelfinGroup vairāk nekā 250 profesionāļu komanda vidēji mēnesī izsniedz 35 tūkstošus aizdevumu, savukārt uzņēmuma kopējais reģistrēto klientu skaits pārsniedz 400 tūkstošus. 2020. gadā uzņēmuma kredītportfelis sasniedza 34,6 miljonus eiro, EBITDA bija 9,3 miljoni eiro un peļņa pirms nodokļiem sasniedza 4,65 miljonus eiro. Uzņēmums strādā ar peļņu katru gadu kopš 2010. gada.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas