Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Delna norāda uz interešu konfliktu Veselības ministrijā

Delna atklājusi, ka valsts galvenā onkoloģe, kas konsultē Veselības ministrijas (VM) lēmumu pieņēmējus, paralēli strādā un saņem finansiālu atlīdzību no farmācijas kompānijas, kas ražo onkoloģisku preparātu.

Turklāt, izmantojot savu amata statusu, VM darbiniece vairākkārt publiski reklamējusi pārstāvētās kompānijas ražoto farmācijas produktu. Veselības inspekcija jau ierosinājusi administratīvo lietu par recepšu zāļu reklamēšanas aizlieguma pārkāpumu saistībā ar portālā Kasjauns.lv pērn 25.decembrī ievietoto reklāmu, kurā bija redzama valsts galvenā onkoloģe un tika minēts viņas amats. 

"Likuma Par Interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībās paredz, ka publiskas personas institūcijas vadītājam ir pienākums atbilstoši savai kompetencei nepieļaut, lai šajā institūcijā strādājošās valsts amatpersonas nonāktu interešu konflikta situācijā un šādā situācijā īstenotu valsts amatpersonas amata pilnvaras. Lai arī likuma izpratnē valsts galvenā onkoloģe nav valsts amatpersona, tomēr veselības ministres Andas Čakšas pienākums ir nodrošināt ikviena viņas iecelta augsta līmeņa konsultanta ētisku rīcību un nevainojamu reputāciju," norāda Delna.

Delna uzskata, ka ministrei ir pienākums nodrošināt, ka persona, par kuras objektivitāti var pastāvēt pamatotas šaubas, nepiedalās un nekādā veidā neietekmē lēmumu pieņemšanu, kas skar šīs personas personīgās vai finanšu intereses. Veselības ministres pienākums ir atcelt lēmumu par šādas personas norīkošanu par valsts galveno onkologu.

Veselības inspekcijas ierosinātā lieta liecina, ka amatu savienošanas radīts korupcijas risks jau faktiski realizējies - tikai viena preparāta izcelšana jeb reklamēšana, kura ražotāja pārstāve ir valsts galvenā onkoloģe, ietekmē ārstus un sabiedrību un tādējādi mazina pacientu iespējas saņemt konkurējošu medicīnas līdzekli. Valsts galvenās onkoloģes statuss, ko reklāmā izmantot aizliedz Ministru kabineta noteikumi, piešķir izteikumiem lielāku autoritāti sabiedrības acīs. 

Čakša vēstulē Delnai skaidro, ka pamats valsts galvenās onkoloģes atcelšanai būtu, ja "pastāvētu faktiski pamatoti apstākļi", ka viņa, sniedzot ministrijai konsultatīvo atbalstu, realizē konkrēta zāļu ražotāja intereses. VM informē, ka, vērtējot "reputāciju, arī autoritāti profesionāļu vidū, un profesionālo kvalifikāciju, kā arī ieguldījumu onkoloģijas ārstniecības nodrošināšanā un attīstībā, t.sk. nozares politikas veidošanā, kopsakarā ar viņas profesionālo darbību farmācijas nozarē, šobrīd nav pamata apšaubīt viņas atbilstību Veselības ministrijas galvenajam onkologam".

Delnas ieskatā VM pienākums ir novērst korupcijas riskus un apdraudējumu sabiedrības veselībai, negaidot "faktiski pamatotu apstākļu" iestāšanos. Laba reputācija un autoritāte profesionāļu vidū neatceļ Veselības inspekcijas atzinumu par reklāmas neatbilstību normatīvo aktu prasībām. Tāpat, laba reputācija neatceļ korupcijas riskus, ko rada finansējuma saņemšana no farmācijas kompānijas. 2016.gada vasarā, kad valsts galvenā onkoloģe sāka strādāt farmācijas nozarē saistībā ar onkoloģisko preparātu, Veselības ministrei bija jāpieņem lēmums par viņas atcelšanu no galvenās onkoloģes statusa, uzsver Delna.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas