Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Dzīvnieku brīvība video fiksē vardarbību pret dzīvniekiem Latvijas lielākajā kažokzvēru audzētavā

Biedrība Dzīvnieku brīvība publicējusi slepeni filmētus videomateriālus no Latvijas lielākās kažokzvēru audzētavas, kas atklāj vardarbību un cietsirdību pret dzīvniekiem, informēja biedrības pārstāvji.

Materiāli uzņemti šī gada pavasarī, aktīvistam strādājot SIA Baltic Devon Mink ūdeļu fermā Iecavas novadā.

Biedrībā uzsvēra, ka pētījums parāda, kā zvēraudzētavā notiek ūdeļu pavairošana un nokaušana.

Slepeni uzņemtajos video kadros redzama vardarbīga dzīvnieku mešana būros, sišana, ūdeļu nonāvēšana gāzes kamerās, smagi ievainoti un slimi dzīvnieki, kas atstāti bez veterinārās palīdzības.

Biedrības pārstāvji arī norādīja, ka daudziem dzīvniekiem no intensīvās pārošanas iekaist dzimumorgāni un, saskaņā ar Dzīvnieku brīvības pausto, ievainotajiem un slimajiem dzīvniekiem fermā netiek sniegta veterinārā palīdzību.

Biedrības Dzīvnieku brīvība vadītāja Katrīna Krīgere komentēja, ka zvēraudzēšana ir nežēlīga un vardarbīga industrija. Tajā cieš gan dzīvnieki, gan fermās strādājošie cilvēki.

"Mūsdienu sabiedrībā nav vietas šādai cietsirdībai - ne velti kažokādu industrija jau ir aizliegta lielākajā daļā Eiropas. Mēs aicinām Saeimu rīkoties, lai izbeigtu sistēmisko dzīvnieku mocīšanu kažokzvēru audzētavās Latvijā," uzsvēra Krīgere.

Pēc PVD tīmekļvietnē pieejamās informācijas, Latvijā 2021.gada 4.janvārī bija reģistrētas deviņas kažokzvēru audzētavas, no kurām piecās novietnēs tika turēti ap 130 000 dzīvnieku.

Jau ziņots, ka Igaunijas Rīgikogu 2.jūnijā pieņēmis grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā un Dabas aizsardzības likumā, kas paredz aizliegt dzīvnieku audzēšanu un turēšanu tikai vai galvenokārt kažokādu iegūšanai.

Likumā paredzēts pārejas periods, nosakot, ka atļaujas ūdeļu un jenotsuņu turēšanai, kas izdotas līdz 2021.gada 1.jūlijam, ir derīgas līdz 2025.gada 31.decembrim, bet no 2026.gada šo dzīvnieku turēšana fermās būs aizliegta.

Eiropā kažokzvēru audzēšanu pirmās aizliedza Lielbritānija un Austrija attiecīgi 2000. un 2005.gadā. Kopš tā laika aizliegumus noteikušas arī Čehija, Horvātija, Luksemburga, Nīderlande, Serbija, Slovēnija un Ziemeļmaķedonija. Vairākās citās valstīs - Beļģijā, Bosnijā un Hercegovinā, Francijā, Norvēģijā un Slovākijā - aizliegums ir pieņemts, bet stāsies spēkā pēc pārejas perioda.

Biedrība "Dzīvnieku brīvība" reģistrēta 2012.gadā. Biedrības mērķis ir dzīvnieku, vides un indivīda tiesību aizsardzība.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas