Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Eesti Gaas iesniegusi pieteikumu KP Gaso pirkšanas darījuma izvērtēšanai

Igaunijas uzņēmums Eesti Gaas iesniedzis pieteikumu Konkurences padomē (KP) dabasgāzes sadales sistēmas operatora AS Gaso pirkšanas darījuma izvērtēšanai, aģentūru LETA informēja Eesti Gaas pārstāvji.

Tāpat "Eesti Gaas" arī vērsusies ar iesniegumu Ministru kabinetam par atļauju no AS "Latvijas gāze" iegādāties "Gaso".

Abi dokumenti iesniegti 28.aprīlī.

KP pārstāvji aģentūrai LETA apstiprināja, ka ziņojums ir saņemts un tā izvērtēšanas process ir uzsākts. KP šobrīd nevar precīzi prognozēt, cik ilgu laiku prasīs izvērtēšana.

"Eesti Gaas" valdes priekšsēdētājs Marguss Kāsiks skaidro, ka uzņēmums šobrīd veic visus nepieciešamos soļus, lai izietu Latvijas likumos paredzēto darījuma izvērtēšanas procesu, saņemtu vajadzīgās atļaujas un noslēgtu "Gaso" iegādes darījumu.

"Esam pārliecināti, ka darījums veicinās efektīva gāzes tirgus attīstību no kā ieguvēji būs gan patērētāji, gan citi tirgus dalībnieki," pauž Kāsiks.

Jau ziņots, ka "Latvijas gāze" aprīļa vidū parakstījusi galīgu vienošanos par "Gaso" pārdošanu "Eesti Gaas", teikts "Latvijas gāzes" paziņojumā biržai "Nasdaq Riga". Darījuma pabeigšanai vēl nepieciešama valdības piekrišana nacionālās drošības aktīvu pārņemšanai un konkurences iestādes atļauja.

"Latvijas gāze" saņems pamata atlīdzību par pašu kapitālu 120 miljonu eiro apmērā un procentus par laiku līdz darījuma pabeigšanai. Paredzams, ka darījums tiks noslēgts līdz 2023.gada beigām, izpildot darījuma slēgšanas nosacījumus.

Minētais darījums esot "Latvijas gāzes" stratēģiskā plāna viens no soļiem - racionalizēt savu darbību un koncentrēties uz pamatdarbību, kas ir gāzes vairumtirdzniecība un mazumtirdzniecība.

Tāpat ziņots, ka "Latvijas gāze" šogad sāka "Gaso" pārdošanas procesu, jo atbilstoši spēkā esošajam regulējumam "Gaso" nevar pārvaldīt Krievijas vai Baltkrievijas akcionāri, taču "Latvijas gāzei" ir Krievijas valsti pārstāvoši akcionāri.

"Gaso" ieņēmumi pagājušajā gadā, pēc provizoriskiem datiem, bija 52,46 miljoni eiro, kas ir par 11,3% mazāk nekā 2021.gadā, kā arī uzņēmums cieta zaudējumus 1,751 miljona eiro apmērā pretēji peļņai gadu iepriekš.

"Gaso" ir vienīgais dabasgāzes sadales sistēmas operators Latvijā. Kompānija nodrošina dabasgāzes tīklu drošību, tehniskos pakalpojumus un dabasgāzes patēriņa uzskaiti. "Gaso" izveidota 2017.gada nogalē, nodalot "Latvijas gāzes" sadales sistēmas darbību un izpildot Eiropas Savienības un valsts prasības par dabasgāzes sadales sistēmas neatkarības nodrošināšanu. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 39,9 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. "Gaso" vienīgais akcionārs ir "Latvijas gāze".

Savukārt "Latvijas gāzes" lielākie akcionāri ir Krievijas "Gazprom" (34%), fonds "Marguerite Gas II.S.a.r.l." (28,97%), Vācijas kompānija "Uniper Ruhrgas International GmbH" (18,26%) un SIA "Itera Latvija (16%).

Savukārt "Eesti Gaas" vienīgais akcionārs ir Igaunijas investīciju kompānijas "Infortar" meitasuzņēmums "Trilini Energy".

Izmantojot zīmolu "Elenger", "Eesti Gaas" darbojas vairākos ārvalstu tirgos - Latvijā, Lietuvā, Somijā un Polijā. Kopumā uzņēmuma ir 50 000 klientu.

Igaunijā "Eesti Gaas" klientiem dabasgāzi piegādā pa cauruļvadiem, kā arī saspiesto un sašķidrināto dabasgāzi un pārvalda valstī lielāko gāzes sadales tīklu valstī.

"Eesti Gaas" īpašnieks Igaunijas investīciju kompānija "Infortar" darbojas piecās valstīs, un uzņēmuma galvenās darbības jomas ir enerģētika, kravu pārvadājumi un nekustamais īpašums. "Infortar" bilances apjoms sasniedz 1,1 miljardu eiro. "Infortar" koncernā ietilpst kopumā 47 uzņēmumi. "Infortar" pieder 41% AS "Tallink Grupp", 100% "Eesti Gaas", kā arī daudzveidīgs nekustamo īpašumu portfelis.

"Infortar" pieder Igaunijas uzņēmējiem Ainam Hanšmitam, Ennam Pantam un Kalevam Jervelillam.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas