Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +6 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
EHR vadītājs 2008.gadā

Eiropas hitu radio: 20% latviešu valodas "kvota" sekmēs radio nozares degradāciju un iznīcību

Ierosinājums radiostacijām nodrošināt 20% latviešu valodas "kvotu" sekmēs radio nozares degradāciju un iznīcību un mazinās konkurētspēju, kas jau notiek pēdējos gados pieņemto normatīvo aktu izmaiņu rezultātā, aģentūrai LETA norādīja radiostacijas Eiropas hitu radio grupas vadītājs Uģis Polis.

"Eiropas hitu radio" grupas vadītājs skaidroja, ka visu mediju vidē patlaban notiek asa cīņa par to, kurš labāk spēs piedāvāt lasītājiem, skatītājiem un klausītājiem pieprasīto, tur kur viņi to vēlas un kad viņi to vēlas. Komercradiostacijas, kā jebkura cita biznesa struktūra, reaģē tikai uz sabiedrības pieprasījumu. "Izvirzīto grozījumu mērķi šādā veidā sasniegt vienkārši nav iespējams, un to Eiropas valstu piemērs, kurās to ir mēģinājuši paveikt, tieši to arī pierāda," uzsvēra Polis.

Polis, kurš pārstāv Latviju Eiropas radiostaciju asociācijā, kas apvieno vairāk kā 4000 komercradiostaciju, sacīja, ka politiķu sniegtā informācija par situāciju citās Eiropas valstīs esot tālu no patiesības. "Šie ierosinājumi ir nejēdzīgi pēc būtības, jo komercstruktūru pienākums nav nodarboties ar nacionālās identitātes stiprināšanu. Komercstruktūru pienākums ir ģenerēt peļņu un maksāt nodokļus, kas veido valsts budžetu, kurā, ja nepieciešams, politiķiem ir jāparedz arī izdevumi nacionālās identitātes stiprināšanai.

Kā ziņots, Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās koalīcijas politiķu iesniegtos likuma grozījumus, kas paredz noteikt, ka radiostacijās vismaz 20% no fonogrammām jāraida latviski.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma grozījumu projektu, kas paredz noteikt, ka radiostacijās vismaz 20% no fonogrammām jāraida latviski, Saeimā iesnieguši valdības koalīcijas politiķi Raivis Dzintars (NA), Hosams Abu Meri (Vienotība), Valdis Skujiņš (ZZS), Gaidis Bērziņš (NA) un Jānis Upenieks (Vienotība).

Autori skaidro, ka likumprojekta mērķis ir nodrošināt latviešu mūzikas īpatsvaru elektronisko plašsaziņas līdzekļu radio programmās. Politiķi norāda, ka latviešu mūzikas pieejamība apkārtējā vidē ir nozīmīgs un pozitīvs priekšnosacījums valsts nacionālās identitātes un valsts atpazīstamības veidošanā. Likumā tiek rosināts noteikt, ka elektronisko plašsaziņas līdzekļu radio programmās ne mazāk kā 20% no visa fonogrammu raidīšanas laika izmantojamas fonogrammas latviešu valodā un/vai jaunrades fonogrammas. No minētajām fonogrammām ne mazāk kā puse ir jāizmanto radio no plkst.7 līdz plkst.20.

Politiķi atsaucas uz to, ka līdzīgas kvotas konkrētām valodām ir noteiktas Francijā, Vācijā, Austrijā, Polijā, Igaunijā un Kanādā.

Pret grozījumiem iebilst Latvijas Raidorganizāciju asociācija.

Top komentāri

LOL Polis laiž
L
Francija nesen samazināja kvotu no 40% uz 35%. Vispār, šī problēma ir ar krievu valodas lietošanu radio, nevis ES valodu lietošanu un vajadzēja pieņemt likumu, ka nosaka kvotas kādās var raidīt ne ES valodās... piemēram, paredzot tikai 5%(un tajā iekļaujot visas ne ES valodas - krievu, indiešu utt.), bet tas būtu vēl katastrofālāks priekšlikums Poļa jau kopš pirmssākumiem raidošajiem radio kas vienmēr izcēlušies ar krievu dziesmu translēšanu :D
LOL Polis laiž
L
Likumam gan vajadzēja papildus paredzēt Latvijā ražotās mūzikas % un tam vajadzēja būt vismaz 40%. Un - samazināt % ar mūziku, kas tiek atskaņota ne ES valstu valodās.
LOL Polis laiž
L
Polis grib lai valsts kompensē radio šo grozījumu zaudējumus... Diemžēl, ja valsts nosaka, ka privātajiem ir jādarbojas valsts labā, lai tiktu pielaisti pie tirgus labumiem, tad likums ir jāpilda. Radio nav likumdevēju tiesības un tie nepārstāv sabiedrības vairākumu. Nepatīk Latvijas likumi, un ja komerciestādes vienīgais uzdevums ir pelnīt īpašniekam... :) tad tak vienmēr ir iespēja doties kur citur kur ir izdevīogāki peļnas nosacījumi un atbrīvoto nišu aizpildīs tie, kas spēs darboties pēc valsts likumiem un kuriem bez peļņas gūšanas iespējām eksistē arī apziņa par sabiedrisko labuma veidošanu ;)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Amerikāņu kruīza ceļotāji atgriežas Baltijas jūrā

“Šis bijis grūts laiks Baltijas jūras reģionam, bet ir cerības, ka pakāpeniski atkal atgriezīsimies pie augšupejošas tendences, kā tas bija pirms pandēmijas un Krievijas sāktā kara sākuma Ukrainā”...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas