Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā -2 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kas notiek? tuvojas: Devītklasnieki cīņai un uzvarām gatavi

Jautājumi konkursā par pasaules notikumiem jauniešus satrauc visvairāk, jo ir visgrūtākie. Tas pierādījies, analizējot jauniešu atbildes iepriekšējo gadu konkursos Kas notiek?, taču to sarunā ar Dienu atzīst arī Rīgas 49. vidusskolas 9.b klase. Tieši šīs vidusskolas devītā klase pērn ieguva balvu kā konkursa uzvarētāja Rīgas reģionā, un arī šī gada devītie - trīsdesmit trīs skolēni - ir gatavi izcīnīt godalgu konkursā, pierādot, ka skola to spēs jau ceturto reizi.

Foto ar trim prezidentiem

Rīgas 49. vidusskola, kopš norisinās konkurss Kas notiek?, uzvarējusi trīs reizes. Skolotāji atklāj: skolas arhīvā, pateicoties šim konkursam, devītklasniekiem ir fotogrāfijas ar trim prezidentiem - Vairu Vīķi-Freibergu, Valdi Zatleru un Andri Bērziņu. Nu skolēni ir gatavi cīnīties, lai iegūtu fotogrāfiju ar ceturto prezidentu Raimondu Vējoni un arī pārsteigumiem pilnu dienu, ko iegūst piecas skolas no katra reģiona, kas konkursā ir uzvarējušas.

Atsevišķi cildināti tiks arī gudrākie prāti - individuālie uzvarētāji, kuri uz jautājumiem atbildējuši visprecīzāk. Konkursam šīs skolas audzēkņi plāno gatavoties katrs individuāli, klasē tikai mirkli pirms "lielā uznāciena" pārrunājot atsevišķus tematus ar klases audzinātāju.

Grūtākās - pasaules ziņas

Skolēni neslēpj, ka visgrūtāk atbildēt varētu būt uz jautājumiem, kuri ir par notikumiem pasaulē. "Par notikumiem Latvijā varam izlasīt gan tviterī, gan skatoties ziņas un dzirdēt pat uz ielas, ar ārzemju ziņām ir citādi," atzīst jaunieši. 9.b klases audzinātāja Vita Vilka, kura māca gan matemātiku, gan angļu valodu, stāsta, ka skolotāja uzdevums nav iemācīt tikai to, kas ir grāmatā. Tā, piemēram, angļu valodas lasāmajā uzdevumā viņa mēdz iekļaut informāciju par aktuāliem politiskajiem procesiem ārzemēs.

Ikdienā jaunieši informāciju iegūst no dažādiem plašsaziņas līdzekļiem, visbiežāk, internetā. "Tas varētu būt arī stūrakmens," norāda klases audzinātāja. Viņa neslēpj, ka jaunieši viedtālruņos informāciju iegūst minimāli, pārsvarā telefoni tiek izmantoti, lai spēlētu dažādas spēles vai "sērfošanai" sociālajos tīklos. Jaunieši gan domā pretēji - viņi norāda, ka pārsvarā ziņas lasa tieši internetā, retāk sanāk ko dzirdēt televīzijā vai radio.

Klases stiprās puses esot notikumi Latvijā, sports, arī politika. "Klasē ir vairāki skolēni, kuri nāk no inteliģentām ģimenēm, ir erudīti un viszinoši," Dienai stāsta klases audzinātāja, paužot cerību, ka tas palīdzēs klasei iegūt uzvaru. Viņa gan neslēpj, ka arī šajā klasē ir "vājie posmi", kas kopumā klasi līdzsvaro, tāpēc "būs interesanti paskatīties un pacīnīties".

Zaudētāju nav

Konkurss Kas notiek? šogad norisinās jau 16. reizi - tā mērķis ir veicināt jauniešu interesi par politiskajiem, sabiedriskajiem, kultūras, sporta un citiem notikumiem Latvijā un pasaulē, kuri gada laikā kopš iepriekšējā konkursa - no 2014. gada novembra līdz 2015. gada oktobrim - bijuši atspoguļoti plašsaziņas līdzekļos. Konkursā nav zaudētāju - visi, kas piedalās, ir ieguvēji, jo konkurss vispirms jau dod iespēju katram devītās klases skolēnam pārbaudīt pašam sevi godīgi - bez špikeriem, Google vai draugu atbalsta.

Konkurss nu jau otro gadu kļuvis interaktīvs - skolotājam tikai jānoorganizē viens dators, projektors, skaļruņi un internets, lai jaunieši jautājumus varētu dzirdēt no konkursa vadītājiem. "Priecē, ka laikraksta Diena zināšanu konkursa norise jau otro gadu būs interaktīva, un šis formāts šogad dalībai konkursā uzrunājis arī tās skolas, kas pagājušajā gadā konkursā nepiedalījās. Šobrīd ir saņemti 226 klašu pieteikumi no 174 Latvijas skolām. Kopumā dalībai konkursā patlaban pieteikts jau 4041 skolēns," šā gada konkurenci iezīmē projekta Kas notiek? vadītāja Līga Lasmane.

Neizmantojot palīglīdzekļus, 23. oktobra rītā jaunieši pārbaudīs savu erudīciju, atbildot uz konkursa tiešraidē uzdotajiem jautājumiem. Viena jautājuma nolasīšanai un atbildēšanai būs veltītas aptuveni 1,5 minūtes. Konkursa laikā tiks uzdoti 35 jautājumi - tos veidojuši laikraksta Diena redaktori un uzņēmuma Lattelecom pārstāvji. Trīsdesmit no konkursa jautājumiem ir pamatjautājumi, bet vēl pieci sarežģītāki - papildjautājumi. Pateicoties Lattelecom tehnoloģiju sniegtajām iespējām, konkurss šogad tiks translēts tiešraidē visās Lattelecom televīzijas platformās, kanālā 360TV.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas