Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas gāzes klientiem no maija dabasgāzes cena samazināsies par 24-37%

AS Latvijas gāze klientiem mājsaimniecībām, kuras dabasgāzi izmanto ēdiena gatavošanai, dabasgāzes cena no 1.maija samazināsies par 37%, bet apkurei - par 24%, aģentūru LETA informēja Latvijas gāzes pārstāvji.

Universālais pakalpojums paredz fiksētu dabasgāzes cenu sešiem mēnešiem.

Mājokļa apkurei dabasgāzes cena būs 0,05985 eiro par kilovatstundu (kWh), bet ar akcīzes un pievienotās vērtības nodokli (PVN) - 0,07442 eiro par kWh.

Savukārt mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto tikai ēdiena gatavošanai, dabasgāzes cena būs 0,08312 eiro par kWh, un ar akcīzes nodokli un PVN - 0,10257 eiro par kWh.

Uzņēmumā skaidro, ka, piemēram, mājsaimniecībai, kas izmanto dabasgāzi ēdiena gatavošanai un patērē četrus kubikmetrus mēnesī, vidējais ikmēneša maksājums būs aptuveni 9,58 eiro, līdzšinējā 12,10 eiro vietā, un ietaupījums sešos mēnešos būs ap 15 eiro.

Savukārt mājsaimniecībai, kas izmanto dabasgāzi apkurei un, piemēram, patērē 180 kubikmetrus mēnesī, vidējais ikmēneša maksājums būs aptuveni 170,05 eiro, līdzšinējā 213,42 eiro vietā. Ietaupījums vienā mēnesī būs 43,37 eiro, bet sešos mēnešos - 260,22 eiro.

"Latvijas gāzes" klientiem līgums nav jāpārslēdz un pāreja uz universālo pakalpojumu notiks automātiski.

Par tirgus atvēršanu un dabasgāzes cenām klienti tiks informēti individuāli, nosūtot paziņojumus aprīlī un maijā kopā ar norēķinu dokumentiem.

Kopējo maksu par dabasgāzi veido piecas komponentes - dabasgāzes cena, maksa par pārvadi - izejas punkts, maksa par sadali (mainīgā daļa un fiksētā maksa), akcīzes nodoklis 0,00165 eiro par kWh un PVN 21% apmērā. Dabasgāzes cena ir vienīgā komponente, kas atšķiras starp tirgotājiem.

Precīzai dabasgāzes patēriņa uzskaitei, atveroties tirgum, "Latvijas gāze" aicina savus klientus ziņot skaitītāju rādījumus no šā gada 27.aprīļa līdz 2.maijam. 

Jau ziņots, ka 1.maijā tiks pilnībā atvērts dabasgāzes tirgus mājsaimniecībām, un publiskais tirgotājs, kas piedāvā pakalpojumu par regulētu cenu, vairs nepastāvēs.

Latvijā dabasgāzes tirgus tika atvērts 2017.gadā, bet, lai nodrošinātu pakāpenisku tā atvēršanu, mājsaimniecību lietotājiem pēdējos gados ir bijusi izvēle - turpināt saņemt dabasgāzi kā saistītajam lietotājam no publiskā tirgotāja "Latvijas gāzes" par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apstiprinātu dabasgāzes tarifu vai arī iegādāties dabasgāzi par tirgus jeb neregulētu cenu no jebkura dabasgāzes tirgotāju reģistrā reģistrēta komersanta, kas nodrošina dabasgāzes tirdzniecību mājsaimniecību lietotājiem.

Līdz šim vienīgais komersants, kurš piedāvā iegādāties dabasgāzi mājsaimniecību lietotājiem par tirgus cenu, ir AS "Latvenergo" ar tirdzniecības zīmolu "Elektrum".

Savukārt no maija pakalpojumu sāks piedāvāt arī Igaunijas "Eesti gas" meitassabiedrība "Elenger".

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas