Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Apdrošināšanas sabiedrības Gjensidige pārstāvji negrib, ka par prāvu un iespējamajiem pārkāpumiem tiesas sēdē interesējas žurnālisti

Nekā personīga: Aizdomas par mēģinājumu novilcināt tiesu lietā trolejbusa sabrauktās ģimenes lietā

2014.gada maijā notika traģisks negadījums, kad trolejbusa vadītāja sabrauca jaunu sievieti un viņas meitiņu. Ansis Priede, kura tuvinieki gāja bojā negadījumā, ir cēlis prasību pret apdrošināšanas sabiedrību, kas viņam nodarītās morālās ciešanas bija novērtējusi 300 eiro vērtībā, jo tā nosaka Ministru kabineta noteikumi, līdz šim tiesāšanās gājusi raiti, bet nu ir bažas par vilcināšanos, ziņo TV3 raidījums Nekā personīga.

Pirmās instances tiesa nosprieda, ka apdrošināšanas sabiedrībai jāmaksā nevis 300 eiro, bet 100 tūkstoši. Spriedums ir pārsūdzēts un šonedēļ lietu izskatīja apelācijas instance. Līdz šim tiesāšanās smagnējajā Latvijas tiesu sistēmā ir ritējusi raiti. Nākamnedēļ tiesai būtu jānolasa spriedums. Tomēr apdrošinātāja pārstāve tiesai noklusēja par kompānijas Gjensidige reorganizāciju un to, ka viņas pilnvaras ir apšaubāmas. Tas līdz šim raiti ritējušo procesu var ievilkt daudzu gadu garumā.

Ir pagājuši divarpus gadi kopš 26. maija rītā Rīgā, Čaka ielā trolejbuss sabrauca jaunu sievieti ar bērnu. Tā bija Anša Priedes sieva un viņu četrus gadus vecā meitiņa Žanete. Vienā mirklī viņš bija palicis bez savas ģimenes. Pie Rīgas Satiksmes trolejbusa stūres bija ap 60 gadu veca kundze, kas notikušo pārdzīvo, taču vainu neatzīst. Krimināllietu pret viņu vēl izskata Latgales priekšpilsētas tiesa.

Trolejbusa īpašnieces, Rīgas Satiksmes atbildība apdrošināta apdrošināšanas sabiedrībā Gjensidige. Kompānija ģimeni zaudējušajam Ansim Priedem kā morālā kaitējuma atlīdzību samaksāja 300 eiro, jo tā noteica valdības pieņemti noteikumi. Šos noteikumus par neatbilstošiem Satversmei neilgi pēc traģēdijas atzina Satversmes tiesa, taču apdrošināšanas kompānija uzstāj, ka uz šo nelaimes gadījumu tie tomēr attiecas. Ansis Priede vērsās tiesā. Jūnijā Vidzemes priekšpilsētas tiesa no apdrošināšanas kompānijas Gjensidige piedzina 100 tūkstošus eiro. Spriedumu pārsūdzēja apdrošinātājs.

Rīgas apgabaltiesa šonedēļ izskatīja lietu par kompensācijas piedziņu no apdrošinātāja Gjensidige par labu ģimeni zaudējušajam Ansim Priedem. Sēdē kompānijas pārstāvis ar nodomu vai nē noklusēja būtisku apstākli, kas var lietu ievilkt daudzu gadu garumā. 7.novembrī noslēdzās apdrošinātāja Gjensidige reorganizācijas process. Latvijas uzņēmums Gjensidige Baltic pievienots Lietuvas kompānijai ADB Gjensidige.

Pirmā tiesas sēde Rīgas apgabaltiesā notika 26.oktobrī. Tobrīd reorganizācija vēl nebija pabeigta. Pušu advokāti iesniedza pilnvarojuma dokumentus. Arī Jeļena Alfejeva iesniedza pilnvaru, ko izsniegusi Latvijas kompānija Gjensidige Baltic. Lietas izskatīšanu atlika. Nākamā tiesas sēde notika 14.novembrī. Tobrīd Latvijas kompānija jau bija likvidēta. Alfejeva par to tiesu neinformēja. 

Jaunizveidotais uzņēmums ADB Gjensidige ir visu Latvijas kompānijas tiesību un saistību pārņēmējs. Tam būs saistošs gala spriedums arī Anša Priedes prasībā. Tomēr fakts, ka atbildētāju pārstāvējusi persona ar apšaubāmu pilnvarojumu ir iemesls, lai Augstākās tiesas Senāts Apgabaltiesas spriedumu atceltu un liktu lietu pārskatīt no jauna.

Sprieduma atcelšana augstākajā tiesu instancē var prasīt papildu divus līdz četrus gadus. Apdrošināšanas sabiedrība noliedz, ka tās mērķis būtu lietas novilcināšana. Kompānijas juristi stāsta, ka, pievienojot Latvijas uzņēmumu Lietuvas kompānijai, tai līdz ar visām citām tiesībām un pienākumiem, saistošas ir arī vecās pilnvaras, kas iesniegtas pārstāvjiem tiesās. Kompānijai tiesa par izmaiņām neesot jāinformē. Tas esot bijis publiski zināms fakts.

Apdrošināšanas sabiedrības Gjensidige pārstāvji negrib, ka par šo prāvu un iespējamajiem pārkāpumiem tiesas sēdē interesējas žurnālisti. Telefonsarunā pirms intervijas advokāte vairākkārt uzstājīgi aizrādīja, ka šo jautājumu atspoguļošanu raidījumā uzskatīs par tiesas ietekmēšanu un ka tam būs sekas. Arī intervijas noslēgums neizvērtās konstruktīvs. 

Rīgas apgabaltiesa spriedumu paredzēts nolasīt otrdien. Tā kā likvidētās kompānijas Gjensidige Baltic pilnvarotā pārstāve Jeļena Alfejeva dokumentus par lietuviešu kompānijas akceptu viņas dalībai tiesā neiesniedza, Priedes advokāti ir nosūtījušie tiesai iesniegumu nepasludināt spriedumu, bet atsākt lietas izskatīšanu, kā atbildētāju pieaicinot Lietuvas kompāniju. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas