Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +10 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
Tādējādi populārās ārzemju mūzikas atskaņošana atgrieztos tikai komercmediju pārraudzībā

Pieci.lv plāno pārveidot par latviešu mūzikas kanālu

Latvijas Radio valdes locekle Sigita Roķe izstrādājusi radio nākotnes redzējumu, ar kuru iepazīstinājusi arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļus. Viens no priekšlikumiem ir pārveidot Latvijas Radio 5 jeb Pieci.lv par latviešu mūzikas kanālu jauniešiem.

"Tas sakrīt ar manām vērtībām," preses konferencē izteicās NEPLP loceklis Ivars Āboliņš, norādot, ka hibrīdkara apstākļos izšķiroši svarīgi ir stiprināt latviešu valodu un kultūru. "LR5 jābūt latviešu mūzikas kanālam. Par valsts naudu nav jāfinansē UK Top 40," uzsvēra Āboliņš. Savukārt NEPLP loceklis Patriks Grīva uzsvēra, ka arī viņa secinājums esot, ka LR5 jāpārveido par latviešu mūzikas kanālu jauniešu auditorijai, kāda šobrīd Latvijā nav, jo LR5 pašreizējais formāts neesot konkurētspējīgs ar vadošajām komercstacijām. Grīva izteica augstu vērtējumu līdzšinējai LR5 darbībai auditorijas uzrunāšanā dažādos formātos, ieskaitot sociālos medijus, un šajā ziņā LR 5 esot līderi Latvijā.

Uz žurnālistu jautājumu, vai LR 5 šādā veidā nezaudēs auditoriju, NEPLP locekļi izteica pārliecību, ka auditorija "nepazudīs un augs". Tādējādi populārās ārzemju mūzikas atskaņošana atgrieztos tikai komercmediju pārraudzībā, kuri, kā zināms, iepriekš regulāri negatīvi izteikušies par LR5 un tā dalību mediju tirgū.

Jāpiemin, ka latviešu mūziku visu diennakti jau atskaņo Latvijas Radio 2.

Pārmaiņas gaida arī Latvijas Radio 3 Klasika, ko iecerēts pārveidot par kultūras kanālu. NEPLP locekļi uzsvēra, ka vēl gaidāmas plašas diskusijas radio iekšienē.

Jāatgādina, ka Pieci.lv ēterā jau tagad atskaņo Latvijā radītu mūziku kā arī aktīvi iesaistās jauno mākslinieku popularizēšanā, kanāla ētera personības arī piedalās konkursa Supernova atspoguļošanā, kas katru gadu izceļ vietējos mūziķus un vienu no tiem nosūta uz Eirovīziju.  

Saistībā ar Pieci.lv un kanāla finansējumu jau iepriekš vairākkārt spriests publiski. Piemēram, kā ziņoja aģentūra LETA, Saeimas budžeta komisijā pagājušā gada novembrī bija diskusija par finansējuma pārdali no Latvijas Radio 5, lai rīkotu atklātu konkursu par mūsdienu latviešu populārās mūzikas programmu jauniešu auditorijai vecumā līdz 30 gadiem. Deputāts Imants Parādnieks (NA) šādu ieceri pamatoja ar to, ka Latvijas Radio 5 nesasniedza plānotos mērķus, līdz ar to 130 000 eiro būtu pārdalāmi, lai rīkotu šādu konkursu. Komisijas vairākums Parādnieka ierosinājumu atbalstīja, tomēr vēlāk lēmums netika atbalstīts un koalīcija vienojās, ka radiostacijai Pieci.lv finansējums tomēr netiks samazināts.

Tolaik Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) izpilddirektore Gunta Līdaka (tagad NEPLP locekle) aģentūrai LETA norādīja, ka Saeimas komisijas priekšlikums samazināt līdzekļus radiostacijai, ir vēl viens apliecinājums tam, ka Latvijā trūkst kopēja redzējuma par Latvijas sabiedrisko mediju attīstību. 

"Manuprāt, vislielākā problēma ir nevis Saeimas darbā, bet gan regulatora nespējā izvērtēt un izanalizēt kopējo mediju lauku, arī mediju darbības efektivitāti, lai pateiktu, kurā brīdī kādus lēmumus attiecībā uz mediju telpas un vides paplašināšanu pieņemt. (..) Šie lēmumi politiskā līmenī ilgu laiku tiek pieņemti ļoti haotiski, un, kamēr nebūs ļoti pārdomātas programmas, kā Latvijā medijiem attīstīties, tas turpināsies. Ir jābūt kaut kādai argumentētai mediju attīstības programmai Latvijā, lai šādas lietas nenotiktu. Piekrītu, ka ir ļoti slikti ņemt nost naudu sabiedriskajam medijam, bet galvenais jautājums, kādā veidā, kur un cik efektīvi šo naudu sabiedriskais medijs tērē," teica Līdaka.

Savukārt 2015.gadā kanālam tika piespriests sods par dziesmu atskaņošanu, kurās tiek izmantoti rupji lamu vārdi gan latviešu, gan angļu valodā. Portāls Diena.lv tolaik vēstīja, ka NEPLP nolēma piemērot 1500 eiro naudas sodu Latvijas Radio (LR) par rupju dziesmu atskaņošanu Pieci.lv ēterā.

NEPLP savā lēmumā iekļāva četru rupjo dziesmu transkriptus, vienai no dziesmām veikts arī atdzejojums no angļu uz latviešu valodu. Ar necenzēto dziesmu vārdiem var iepazīties NEPLP lēmumā - šeit. Starp moderniem skaņdarbiem iekļuvusi arī Alda Drēģera dziesma. 

Viena no dziesmām, kas tika atdzejota bija ASV animācijas TV raidījuma Dienvidparks (South Park) dziesma, kuru Pieci.lv bija atskaņojuši vēlu naktī. Fragments no atdzejojuma: “Aizver savu sasodīto muti, Tēvoču Drāzēj, Tu esi locekli sūkājošs, pakaļu laizošs Tēvoču Drāzējs.

Pēc sarunām par rupjībām radio ēterā Pieci.lv vadītāja amatu pameta Kārlis Dagilis. Viņš iesniegumā Latvijas Radio valdei norādījis, ka pašreizējos apstākļos viņa turpmākā atrašanās šajā amatā var negatīvi ietekmēt sabiedriskā medija jauniešiem attīstību Latvijā. Dagilis arī aicinājis Latvijas Radio valdi nepieļaut politisku ietekmi uz sabiedriskajiem medijiem un to attīstību kopumā, kā arī nodrošināt no politiskās ietekmes neatkarīgu tā darbību un objektīvu tā darbības izvērtējumu.

Jautājuma par Pieci.lv formāta maiņu apspriešanā jau iesaistījušies arī mikroblogošanas vietnes Twitter lietotāji: 

 

Top komentāri

Juve
J
Rokas nost no LR3 Klasika!
gp
g
labākais radio, sevišķi rīta ēters. ja nešķaidīs lv mūziku ar ārzemju tad nevienam tāds nebūs vajadzīgs. Tā jau nolaizīts kļuvis pēdējos gados.
Gints
G
Izskatās pēc EHR Grīvas darbiņa. Slava vājam sabiedriskajam medijam! Slava!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nevar nebalstīt

AirBaltic joprojām nepieciešama valsts "aizmugure".

Statistika nav tikai vienkārši cipari

Par Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) vietu valstī un vēlmi padarīt CSP par galveno datu centru, kas politikas plānotājiem palīdz pieņemt kvalitatīvus lēmumus, Guntars Gūte sarunājas ar ...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas