Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Rīgas satiksme izvelk galvaspilsētas uzņēmumus

Lai gan daudzi Rīgas pašvaldības uzņēmumi pērn strādājuši ar zaudējumiem vai sarūkošu peļņu, kopējā situācija ir pozitīva, kas iespējams, pateicoties Rīgas Satiksmes krietni sarukušajiem zaudējumiem, ceturtdien raksta Dienas Bizness.

Rīgas pašvaldības uzņēmumi un kompānijas, kur tai pieder kapitāldaļas, pēc Dienas Biznesa aplēsēm, izmantojot Lursoft informāciju, pērn kopumā strādājuši ar 531,3 miljonu eiro apgrozījumu. No tā gan 43% veido a/s Rīgas siltums un SIA Getliņi EKO apgrozījumu – pašvaldībai šajos uzņēmumos pieder attiecīgi 49% un 97,92% kapitāldaļu. Savukārt uzņēmumi, kas ir pilnīgā Rīgas pašvaldības kontrolē, pērn apgrozījuši 302,5 miljonus eiro, kas ir par 6 miljoniem eiro vairāk nekā vēl gadu iepriekš. Līdz ar to jau trešo gadu pašvaldības uzņēmumu apgrozījumā vērojama augšupeja.

Lai gan daudziem uzņēmumiem peļņas rādītāji pērn pasliktinājušies un daudzi cietuši zaudējumus, kopējo situāciju būtiski uzlabojusi SIA Rīgas satiksme spēja strauji samazināt zaudējumus. Proti, 2013. gadu kompānija noslēdza ar 676,8 tūkstošu eiro zaudējumiem, kamēr 2012. gadā tie bija 7,79 miljonus eiro lieli. Uzņēmuma pašu nopelnu gan tajā ir maz, jo ieņēmumi no pilsētas sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanas veido vien 30,4% no apgrozījuma, kas, pēc DB aprēķiniem, 2013. gadā bija ap 43 miljoni eiro. Turklāt šo ieņēmumu īpatsvars apgrozījumā, salīdzinot ar 2012.gadu, ir nedaudz samazinājies. Savukārt Rīgas domes dotācija, kas ir galvenais uzņēmuma ienākumu avots, pērn bija par 10 miljoniem eiro lielāka, nekā gadu iepriekš. Neskatoties uz to, uzņēmuma vadība gada pārskatā norāda: "Turpmākajos gados, īstenojot sabiedriskā transporta ilgtermiņa attīstības stratēģiju, ir nepieciešams nodrošināt finansējumu no valsts un pašvaldību budžetiem pilnā apjomā." Jāpiebilst, ka uzņēmums dotāciju saņem arī no valsts, taču tā ir daudz mazāka par Rīgas domes atvēlēto. 

Savukārt pirmo reizi ilgu gadu laikā zaudējumos ieslīdējusi pašvaldības ūdens ieguves un apgādes kompānija SIA Rīgas ūdens. 2013. gadu tā beigusi ar vairāk nekā 75 tūkstošu eiro zaudējumiem. 2012. gadu tā noslēdza ar vairāk nekā 182 tūkst. eiro lielu peļņu. 

Zaudējumus cietušas arī daudzas veselības aprūpes iestādes, kas vēl gadu iepriekš baudīja peļņu. Ar 783,6 tūkst. eiro lieliem zaudējumiem pretstatā 2012. gadā gūtajai 46,7 tūkstošu eiro lielajai peļņai 2013. gadu beidza SIA Rīgas 1. slimnīca. Jāatgādina, ka tās atjaunošana uzskatāma par vienu no šībrīža domes vadības triecienprojektiem, ar ko lepoties sabiedrības acīs. Šī projekta vārdā pašvaldība pārdalījusi budžeta līdzekļus, noņemot naudu, piemēram, satiksmes attīstībai.

Zaudējumos slimnīcu dzen arī Rīgas dome, kura, kā norādīts gada pārskatā, pilnā apmērā nenorēķinās par sociālajām gultām. Ar zaudējumiem un mazāku apgrozījumu kā gadu iepriekš strādājusi SIA Rīgas 2. slimnīca, kas šogad tikusi pie jaunas valdes locekles – bijušās veselības ministres, tagad Rīgas domnieces Baibas Rozentāles.

Jāpiebilst, ka tieši viņa kā veselības ministre ekonomiskās krīzes laikā pašvaldībai ieteica slēgt gan šo, gan Rīgas 1. slimnīcu. No mīnusiem neizdodas izkļūt arī SIA Rīgas Dzemdību nams.

Savukārt Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju apsaimniekotājs SIA Rīgas namu pārvaldnieks pērn par teju miljonu eiro samazinājis apgrozījumu, liecina Lursoft informācija. Kompānija vadība gan uzsver, ka pērnais gads ir bijis sekmīgs, jo tā ir spējusi palielināt darbības efektivitāti, kā rezultātā palielinājies pašu kapitāls, turklāt strādāts ar peļņu.

Peļņu Rīgas namu pārvaldniekam pat izdevies palielināt par teju 53 tūkst. eiro, liecina Lursoft dati.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vingris atkāpjas no EDzL valdes priekšsēdētāja amata

Par dzelzceļa projekta Rail Baltica izbūvi Latvijas teritorijā atbildīgā SIA Eiropas dzelzceļa līnijas (EDzL) valdes priekšsēdētājs Kaspars Vingris atkāpies no amata, aģentūru LETA informēja EDzL...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas