Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Administratīvi teritoriālā reforma: Pūce skaidro, ka ir nepieciešams vērtēt pašvaldību funkcionālās teritorijas

Lemjot par to, vai kādai pilsētai nosakāms republikas pilsētas statuss, ir jāvērtē pašvaldību funkcionālās teritorijas, trešdien Saeimā, debatējot par administratīvi teritoriālās reformas (ATR) likumu, sacīja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP).

Ņemot vērā kritiku par kritēriju trūkumu republikas jeb lielo pilsētu statusa piešķiršanai, Pūce akcentēja, ka apzīmējums "republikas pilsēta" nemaz neesot statuss, bet tik vien kā pašvaldības paveids, uzsverot, ka republikas pilsētas ir pašvaldības, kur ir pilsēta bez lauku teritorijām, savukārt novada pašvaldība ir pilsēta ar lauku teritoriju.

Pūce skaidroja, ka, sagatavojot konceptuālo ziņojumu, tika fiksēts, Latvijas teritorijas pamatattīstības atslēga ir attīstības centrs kopā ar lauku teritoriju.

"Rodas jautājums, kā noteikt lauku teritoriju ar attīstības centru. Atslēga ir funkcionālās teritorijas, kuras ir vērts saimnieciski pārvaldīt vienoti. Izveidojas objektīvas atšķirības, jo funkcionālās teritorijas atšķiras," teica Pūce, uzsverot, ka sākotnēji tika nākts pie secinājuma, ka būtu jānosaka divas republikas pilsētas - Rīga un Jūrmala.

Tā kā Rīgas reālā funkcionālā teritorija ir pārāk liela, tā būtu veidojama kā atsevišķa republikas pilsēta. Savukārt Jūrmalas pašvaldībai specifisku iemeslu dēļ ilgstoši bijis minētais statuss, bet tai nav nopietnas funkcionālās teritorijas.

Ministrs skaidroja, ka pēc konceptuālā ziņojuma atbalstīšanas valdībā, ņemot vērā pašvaldību priekšlikumu, republikas pilsētu lokam pievienotas vēl trīs pašvaldības, vērtējot, ka gan pilsētai, gan novadam ir pietiekams iedzīvotāju skaits.

"Tas nav vienkāršs lēmums. Šajās trīs republikas pilsētās un novados būs nepieciešams veidot vismaz daļēju kopdzīvi - viņiem būs pienākums noteiktus jautājumus pārvaldīt kopā," piebilda Pūce.

Kā ziņots, Saeimas vairākums līdz šim nav atbalstījis republikas jeb lielās pilsētas statusa noteikšanu Jelgavai un Ventspilij, līdzšinējo republikas pilsētu loku sašaurinot līdz piecām.


  

Top komentāri

Pūce patiesais Lāčplēsis!
P
Veco komunistu mauku bandu atlaida! Nu komunistu MIDZEŅUS arī ar uguni izmēzīs.
ļuļa no NRA
ļ
Tikai ar tādiem cilvēkiem kā Juris var izmēzt veco komunistu raugu un komunisma prieka meitas - uz elli aizsūtīt.
Robis
R
Pirmā reize, kad no Pūces nāk laukā kas sakarīgs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nesanāca ar Citadeli. Vai sanāks ar Indexo?

Lai gan vēl pirms pāris nedēļām politikas kuluāros ar jaunu joni ticis aktualizēts jautājums par topošās bankas akcionāru reputāciju, kopējais noskaņojums amatpersonām ir atgaiņāties.

Ar likumu garantēs skaidras naudas pieejamību

Valdība otrdien atbalstīja grozījumus Kredītiestāžu likumā, kuru mērķis ir nodrošināt skaidrās naudas pieejamību iedzīvotājiem visā Latvijas teritorijā, nosakot minimālās prasības pakalpojumam, kura r...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas