Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Adopcijas birokrātijas džungļos

Latvijā rindā uz adopciju pašlaik ir 120 cilvēku, no tiem vairākums vēlas zīdainīšus. Tādēļ arī veidojas adoptētāju rindas, kurās bieži jāgaida vairāk nekā gads. Diemžēl rindā stāvētājiem pēc gada tiek atņemts adoptētāja statuss. Tas nozīmē, ka visa birokrātiskā procedūra, kas nepieciešama, lai šo statusu iegūtu, jāiziet no jauna - tas prasa apmēram pusgadu, trešdien raksta laikraksts Diena.

"Mēs ar vīru vēlamies adoptēt bērniņu, tādēļ esam ierauti birokrātijas džungļos," Dienai stāsta Anita (vārds mainīts). "Bāriņtiesā iesniedzām visus dokumentus, kas nepieciešami adoptētāja statusa piešķiršanai, bijām uz pārrunām ar psihologu, dzīvesvietu apsekoja bāriņtiesa. Pēc pusgadu ilgas pārbaudes 2013. gada sākumā bāriņtiesa mums piešķīra adoptētāja statusu. Tā kā vēlējāmies adoptēt tieši zīdainīti, mūs uzņēma rindā. Diemžēl gads beidzās, un mūsu rinda nepienāca. Tā kā adoptētāja statuss ir derīgs vien gadu, mēs to zaudējām. Tas nozīmē, ka viss jāsāk no jauna - atkal mūs pusgadu vērtēs, būs jārunā ar psihologu, dzīvesvietu apsekos bāriņtiesa. Tā zaudēsim pusgadu. Un, ja nu atkal gada laikā mūsu rinda nepienāk, atkal mūs vērtēs no jauna un būs jāzaudē pusgads?" sašutusi ir Anita.

Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta pārstāve Ivita Krastiņa Dienai atzīst, ka pašreizējais bāriņtiesas lēmuma derīguma termiņš ir par īsu. "Ministru kabineta (MK) noteikumi par adopcijas kārtību ir pieņemti 2003. gadā, kad adoptētāju skaits bija niecīgs, visi varēja tikt pie kārotā bērniņa gada laikā. Tāpēc arī tika pieņemts lēmums, ka adoptētāja statuss ir derīgs gadu. Pašlaik situācija ir krietni mainījusies - aktuālie adoptētāji gada sākumā ir 120, pārsvarā visi no tiem grib bērniņus līdz gada vecumam, bet tādi ir tikai 17. Tāpēc, protams, veidojas rinda."

Plašāk lasiet Rūtas Kesneres rakstā Adopcijas birokrātijas džungļos trešdienas, 15.janvāra, laikraksta Diena 5.lpp.!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas